Η ώρα του τελικού των 160.000.000 ευρώ έφτασε. Στιβ Κούπερ και Κάρλος Κορμπεράν ελπίζουν απόψε ο καθένας για την ομάδα του στο καλύτερο φινάλε μιας σεζόν αρκετά περιπετειώδους και για τις δύο. Το Γουέμπλεϊ θα είναι κατάμεστο. Και το ενδιαφέρον έχει πιάσει ταβάνι...

Φόρεστ – Χάντερσφιλντ: Ποια θέλει να γίνει εκατομμυριούχος; Η εταιρεία οικονομικών αναλύσεων Deloitte σόκαρε το αγγλικό -και όχι μόνο- ποδόσφαιρο το 2020. Στην προσπάθειά της να απαντήσει ποιο είναι το πιο πολύτιμο ματς στον κόσμο ίσως και η ίδια περίμενε να συμπεράνει, π.χ. τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά… δεν. Αυτό το ματς δεν είναι άλλο από τον τελικό των πλέι-οφ της Τσάμπιονσιπ, που κρίνει την άνοδο της 3ης ομάδας από τη 2η κατηγορία, στην Πρέμιερ Λιγκ.

Σύμφωνα με τη Deloitte, η ομάδα που παίρνει το εισιτήριο κερδίζει συγχρόνως (από μπόνους ανόδου, τηλεοπτικά δικαιώματα κ.λπ.) το λιγότερο 160.000.000 (και ίσως και 200.000.000) ευρώ σε βάθος τριετίας! Και αν καταφέρει και παραμείνει στην κατηγορία, το ποσό φτάνει στα, τουλάχιστον, 312.000.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας! Φόρεστ και Χάντερσφιλντ, λοιπόν, μπαίνουν απόψε στο “ναό” του παγκόσμιου ποδοσφάιρου, για μια μονομαχία που κρίνει πολύ περισσότερα από το “ονόρε”. Η άνοδος είναι μια τιμή που… έχει και παραέχει τιμή. Και είναι υψηλή.

Ματς… ζωάρας και θανάτου!

Αν σκεφτεί κάποιος ότι η Φόρεστ έχει “χρηματιστηριακή” αξία περίπου 75.000.000 ευρώ και η Χάντερσφιλντ 40.000.000 καταλαβαίνει ότι το αποψινό ματς δεν είναι, κατά το κλισέ, “ζωής και θανάτου”. Είναι… ζωάρας και θανάτου. Και γι’ αυτό οι δύο μονομάχοι το αντιμετωπίζουν αναλόγως. Η ιστορική ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει ήδη εξαντλήσει το μερίδιό της από τα εισιτήρια που της αναλογούν. Το Χάντερσφιλντ είναι μια πόλη 170.000 όλων κι όλων. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα εισιτήρια της ομάδας της θα κάνουν φτερά ως τη μεγάλη στιγμή.

Το παιχνίδι συγκεντρώνει πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον γενικότερα. Και εφέτος ακόμη μεγαλύτερο. Η Χάντερσφιλντ πέρασε 45 χρόνια στις μικρές κατηγορίες πριν κερδίσει, το 2017 την άνοδό της στην Πρέμιερ. Την αποχαιρέτισε το 2019, αλλά οι φίλοι της ονειρεύονται ξανά τα μεγάλα σαλόνια με νοσταλγία.

Μεγάλη η δίψα των οπαδών της ιστορικής Νότιγχαμ

Απ’ την άλλη, η Νότιγχαμ έχει, μεταξύ άλλων, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ, στην πλούσια ιστορία της των 157 (!) χρόνων! Έχει, όμως, να βρεθεί στη μεγάλη κατηγορία από το 1998/99. Έχει να παίξει στο Γουέμπλεϊ από το 1992, όταν έχασε στον τελικό του Λιγκ Καπ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0. Και η δίψα των οπαδών της είναι πολύ μεγάλη. Έχουν βάσιμες ελπίδες να πιουν νερό, τώρα που έφτασαν στην πηγή.

Με τον Στιβ Κούπερ στον πάγκο της, η Φόρεστ έκανε 23 νίκες σε 40 παιχνίδια, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα της Τσάμπιονσιπ στο ίδιο διάστημα. Στα πλέι-οφ παρολίγο να τα τινάξει όλα στον αέρα απέναντι στη Σέφιλντ. Η πρόκριση, έφτασε στη ρουλέτα των πέναλτι. Αλλά εκεί μίλησε ο γκολκίπερ της, Μπρις Σαμπά.. Και το όνειρο έμεινε ζωντανό.

Η απίθανη πορεία του Κούπερ από την ημέρα που ανέλαβε

Στο πρωτάθλημα, αμέσως μετά την απόλυση του Κρις Χάτον και με τον Στίβεν Ριντ υπηρεσιακό στον πάγκο, η Φόρεστ έκανε, εκτός έδρας, απέναντι στη Χάντερσφιλντ την πρώτη νίκη της μετά από 8 ματς. Η Χάντερσφιλντ ωστόσο έφυγε νικήτρια από το Σίτι Γκράουντ με 0-1 στον δεύτερο γύρο. Οπότε ως προς τις μεταξύ τους αναμετρήσεις ως τώρα εφέτος είναι ίσες.

Η Φόρεστ εντυπωσίασε με την πορεία της ως τα πλέι-οφ και έχασε στο τσακ την απευθείας άνοδο, με πολλά παράπονα και από τη διαιτησία στο ματς με τη Μπόρνμουθ. Εκεί όπου ο ελληνικής καταγωγής επόπτης Κονσταντίν Χατζιντάκις έκανε ένα σημαντικό λάθος, με μεγάλο κόστος για την ομάδα.

Αήττητη εδώ και 9 ματς η Χάντερσφιλντ του Κορμπεράν

Ωστόσο, από πλευράς φόρμας, η Χάντερσφιλντ κατεβαίνει στο Γουέμπλεϊ μ’ ένα σερί 9 αγώνων αήττητη. Τελείωσε την κανονική σεζόν μ΄ένα εντυπωσιακό σερί 4 νικών που την έφερε στην 3η θέση του πίνακα, πάνω από τη Νότιγχαμ. Και το Γουέμπλεϊ τής είναι κατά τι πιο “οικείο”. Σ’ αυτό κέρδισε την άνοδό της στην Πρέμιερ, το 2017, με νίκη επί της Ρέντινγκ με 4-3 στα πέναλτι (0-0 στην κανονική διάρκεια).

Ο Ισπανός προπονητής της, Κάρλος Κορμπεράν, με την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, έχει φτιάξει μια ομάδα που δεν εντυπωσιάζει με το ποδόσφαιρό της. Χάνει όμως δύσκολα και είναι, σε επίπεδο τακτικής, ένα πολύ ευέλικτο και πειθαρχημένο σύνολο. Απ’ την πλευρά του, ο Στιβ Κούπερ πιστώνεται ήδη την απίθανη πορεία της Νότιγχαμ από την ημέρα που την ανέλαβε, καθώς, βέβαια και την πρόκριση στον τελικό. Η ομάδα του παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και έχει μέταλλο και ψυχή. Αλλά σ’ έναν τελικό, πολλά πράγματα παίζουν ρόλο.

Οι παίκτες που κάνουν τη διαφορά και τα προγνωστικά

Παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τις ομάδες τους, είναι αρκετοί. Για τη Φόρεστ, αυτονόητα, ο πρώτος σκόρερ της (16 γκολ) και πρώτος σε ασίστ (8) μεσοεπιθετικός Μπρέναν Τζόνσον. Λιούις Γκράμπαν, Ράιαν Γιέιτς, Φιλίπ Ζιγκερνάγκελ, Κέιναν Ντέιβις και Σαμ Σάριτζ επίσης ξεχωρίζουν. Και, φυσικά, ο Μπρις Σαμπά κάτω απ’ τα δοκάρια.

Από πλευράς Χάντερσφιλντ ο Κορμπεράν ελπίζει να είναι τελείως καλά απόψε ο δεξιός του εξτρέμ Σόρμπα Τόμας, με τις 12 ασίστ εφέτος. Ο βετεράνος φορ Ντάνι Γουόρντ (14 γκολ, 3 ασίστ εφέτος) είναι το βαρύ του όπλο μπροστά, αν καταφέρει να παίξει -τραυματίστηκε και αυτός στο ματς με τη Λούτον. Και ο εμβληματικός (από το 2013 στην ομάδα) αρχηγός της, Τζόναθαν Χογκ ο “εγκέφαλός” της στο κέντρο. Εκεί όπου ξεχωρίζει ιδιαίτερα και ο Λιούις Ο’ Μπράιεν, ένα ακούραστο μηχανάκι με 49 συμμετοχές εφέτος, 3 γκολ, 3 ασίστ και σχεδόν… 4.200 αγωνιστικά λεπτά!

Τα στοιχηματικά γραφεία δίνουν φαβορί στο παιχνίδι τη Νότιγχαμ (η Χάντερσφιλντ είνια τυπικά γηπεδούχος). Είπαμε όμως, ότι η ομάδα του Κορμπεράν χάνει δύσκολα. Ο αναλυτής του Sky Sports βλέπει το ματς πολύ πιο “μοιρασμένο”. Και αρκετοί μιλούν για παιχνίδι αναμονής και απ’ τις δύο πλευρές… Όπως και να ‘χει, είναι σίγουρα ένα ματς με μεγάλη σημασία και ανάλογο ενδιαφέρον…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ