Η περίπτωση του Αθπιλικουέτα στην Τσέλσι είναι από τις σπάνιες. Πήγε στην ομάδα με λίγα χρήματα και όχι ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες. Και μέσα σε 9 χρόνια... έγινε το όνομά του. Καίσαρας των τίτλων!

Άβε Θέσαρ! Οι… τίτλοι σε χαιρετούν! Και μη ρωτάτε ποιος είναι αυτός. Διότι το ίδιο ρώτησαν, καλοκαίρι το 2012 και πολλοί φίλοι της ομάδας. Και μεγάλη μερίδα του αγγλικού Τύπου, επίσης. “Ποιος είναι αυτός ο τυπάκος με το παράξενο όνομα; Γιατί έδωσε -έστω και 8-9.000.000 ευρώ ο Ρομπέρτο ντι Ματέο για να τον πάρει από τη Μαρσέιγ”;

Προσέξτε. Δεν ήταν… 89 εκατομμύρια το ποσό. Οκτώ με 9 ήταν. Για την Τσέλσι, πενταροδεκάρες. Η πιο φτηνή της μεταγραφή εκείνη τη σεζόν. Εννιάμισι χρόνια μετά, έξι μήνες πριν κλείσει τα 33 του, ο Ισπανός δεξιός μπακ είναι ο παίκτης με τα περισσότερα διαοφρετικά τρόπαια στους “Μπλε”.

Από την εποχή του ντι Ματέο, κανείς προπονητής του δε ρώτησε ποτέ ξανά “ποιος είναι αυτός ο Θέσαρ”. Και δεν πέρασε ένας, δύο από τότε, αλλά…οκτώ! Ράφα Μπενίτεθ, Ζοζέ Μουρίνιο, Στιβ Χόλαντ, Γκους Χίντινγκ, Αντόνιο Κόντε, Μαουρίτσιο Σάρι, Φρανκ Λάμπαρντ, Τόμας Τούχελ.

Πήρε τη θέση σπίτι και την κρατάει για… 459 ματς ως τώρα!

Κάποιοι κάθισαν λίγο στον πάγκο. Μερικούς μήνες. Ο Μουρίνιο, ο Κόντε, ο Λάμπαρντ, πολύ περισσότερο. Ούτε ένας δε ζήτησε από την ομάδα να ξοδέψει καν άλλα… 8-9.000.000 ευρώ για δεξί μπακ. Η θέση έγινε δική του από τη Day1. Και την κρατάει ως τώρα χωρίς καμία αμφισβήτηση, ποτέ. Το αντίθετο.

Τον έχουν πει -όχι οι προπονητές του, κάποιοι ζηλιάρηδες τρίτοι- “τυχεράκια”. Όμως τύχη που να κρατάει 9,5 χρόνια και για… 459 (!) ματς, ως τώρα, δεν υπάρχει. Διότι είναι κι αυτό. Ο Θέσαρ είναι βασικός, αναντικατάστατος και… ατσάλινος! Έχει βγάλει δύο Πρέμιερ με 38 στα 38 ματς (20160-17, 2018-19). Οι 26 περσινές συμμετοχές του είναι οι λιγότερες, ποτέ στο πρωτάθλημα, αλλά συνολικά το κοντέρ έγραψε 43 (13 στο Τσάμπιονς Λιγκ)!

Βασικός, αναντικατάστατος και… ατσάλινος!

Δεν υπάρχει χρονιά που να έχει δώσει κάτω από 40, συνολικά, ματς μέσα στη σεζόν. Τόσα είχε το 2014-15. Το 2018-19, όμως, έγραψε συνολικά 57! Είναι ένα τέρας αντοχής στο γήπεδο, αλλά και εκτός. Ο -ολίγον κακιασμένος, είναι η αλήθεια- Νιλ Γουόρνοκ, μετά το Παγκόσμιο Συλλόγων είπε στα αγγλικά μίντια ότι θεωρεί τον Θέσαρ “κακό αμυντικό”, απλώς παίκτη “της κατάλληλης στιγμή, στην κατάλληλη ομάδα”.

Ο Γουόρνοκ, όμως, έκλεισε πέρυσι το Δεκέμβριο τα 73 και είναι γερόλυκος των πάγκων από Τσάμπιονσιπ και κάτω, ενώ ο Τούχελ κλείνει τον Αύγουστο τα 44. Κι έχει δώσει εφέτος στον “κακό αμυντικό Θέσαρ” 2.433 λεπτά και 30 συμμετοχές σε έξι διαφορετικές διοργανώσεις. Και είπαμε: είναι ο 9ος που δείχνει αυτή την εμπιστοσύνη στον Ισπανό, όχι ο πρώτος.

Τσέλσι

Ηγέτης στο γήπεδο, στοιχείο υγείας στα αποδυτήρια…

Κι έπειτα, τι άλλο ακριβώς κάνει μια καριέρα σπουδαία, εάν όχι το “κατάλληλος παίκτης στην κατάλληλη ομάδα”; Όσοι μιλούν κάπως υποτιμητικά για τον Θέσαρ, ίσως τον βάζουν σε μια ζυγαριά με, π.χ, τον Ντάνι Άλβες. Κι αν είναι έτσι, να πάμε πάσο -στη θεωρία. Όμως οι προπονητές μιας ομάδας δεν την προπονούν με… θεωρητικούς παίκτες.

Την προπονούν με πραγματικούς. Αυτούς ζουν σε προπονήσεις και αγώνες. Και μόνο εκείνοι μπορούν να ξέρουν αν ένας “όχι-και-Ντάνι-‘Άλβες” δεξιός μπακ, μπορεί ωστόσο να είνα ψυχάρα και στοιχείο υγείας στα αποδυτήρια. Και στο γήπεδο, όπου έκανε καραγκιοζιλίκια με τη μπάλα μέχρι να βρει κουράγιο ο Χάβερτς να “σηκώσει” το βάρος του τελευταίου πέναλτι με την Παλμέιρας.

Όταν είσαι ο special one του… Special One, τι να πούμε εμείς;

Εννιά ως τώρα προπονητές αυτό ακριβώς έχουν δει στον Θέσαρ. Ένα λιοντάρι στο γήπεδο κι έναν ηγέτη στα αποδυτήρια. Μια πηγή έμπνευσης που η προσωπικότητα και η μενταλιτέ του σπρώχνουν την ομάδα μπροστά και υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις όποιες ποδοσφαιρικές του αδυναμίες.

Απλά είναι τα πράγματα. Στη  δεύτερη σεζόν του Μουρίνιο στον πάγκο ο Πορτογάλος είχε πει για τον Θέσαρ: “Με έντεκα Αθπιλικουέτα, μπορώ να κερδίσω τα πάντα”! Κι αν είσαι τόσο… special one για τον Special One, αυτό τα λέει όλα. Άβε Θέσαρ, λοιπόν, για μία ακόμη φορά. Και οι… μελλοντικοί τίτλοι σε χαιρετούν -από τώρα!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τσέλσι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ