Η υπόθεση με τις -κρατικές- αραβικές εταιρείες που χρυσοπληρώνουν (και) φανέλες ομάδων που ανήκουν στα κράτη τους, καλά κρατεί. Και κάπως έτσι, π.χ. 8 Τσάμπιονς Λιγκ κοστολογούνται λιγότερο από... μηδέν!

Παρί: Στους… χορηγούς είναι φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ! Στις 9 Μαρτίου εφέτος, ο δαιμόνιος Καρίμ Μπενζεμά είχε όρεξη για… γαλλική κουζίνα. Και, στην πράξη, “έφαγε” μόνος του τα όνειρα των Παριζιάνων για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Το χατ τρικ του Γάλλου στη Μαδρίτη έφερε τη Ρεάλ στην επόμενη φάση με συνολικό σκορ 3-2. Και εν τέλει, η “Βασίλισσα” σήκωσε και την κούπα.

Ήταν μια ακόμη ευρωπαϊκή αποτυχία για την ομάδα. Και, εν πολλοίς, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδηγεί πλέον σε μεγάλες αλλαγές. Σ’ έναν άλλο τομέα, ωστόσο -και παρά τις τυπικές αλλαγές- η Παρί χάνει… στο τσακ από τη Ρεάλ έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Αυτόν με την πιο υψηλή χορηγία στη φανέλα. Η 14 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης παίρνει 70.000.000 ευρώ από την Έμιρέιτς. Και η Παρί 65.000.000 από τη νέα χορηγό της, Κατάρ Εϊργουέις.

Το “οικονομικό ντόπινγκ” καλά κρατεί…

Η (καθόλου) πλάκα είναι ότι και η προηγούμενη χορηγός της, η Accor, ο γαλλικός ξενοδοχειακός γίγαντας, έδινε το ίδιο ποσό στην Παρί. Αλλά η συμφωνία έληξε και η ομάδα έχει τεράστιες ζημιές στις οικονομικές χρήσεις της των τριών τελευταίων ετών. Για να τηρηθούν έστω τα προσχήματα, λοιπόν, η (κρατική) Qatar Airways παίρνει τη θέση της γαλαντόμας χορηγού σε μια ομάδα που επίσης ανήκει έμμεσα στο κράτος του Κατάρ. Τι καλά, ε; (Α, να πούμε ότι και για τα μάτια -ή έστω τα… πόδια- του κόσμου, η χορηγία της καρτικής τράπεζας στο μανίκι έφυγε. Στη θέση της ήλθε η GOAT, ένα ονλάιν κατάστημα υπόδησης).

 

Αυτή η τακτική, που οι Άγγλοι ονομάζουν “οικονομικό ντόπινγκ” και κατηγορούν γι’ αυτό κυρίως την, επίσης “αραβική” Μάντσεστερ Σίτι, λύνει στα χαρτιά πολλά προβλήματα για τις ομάδες που έχουν άπειρο χρήμα πίσω τους, αλλά κάπως πρέπει να είναι και εντός πλαισίου Financial Fair Play. Παρά ταύτα, η Σίτι δεν μετέρχεται του κολπέτου μέσω τόσο μεγάλης χορηγίας στη φανέλα, όπως η Παρί. Η Etihad, του Άμπου Ντάμπι, δίνει στην ομάδα που ανήκει στο Άμπου Ντάμπι “μόλις” 55.000.000 ευρώ.

Κατάσταση… κλάμα, αν μπει κλάσμα τα Τσάμπιονς Λιγκ…

Δεν είναι λίγα, φυσικά. Για την ακρίβεια, είναι όσα παίρνει και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη γερμανική Team Viewer. Για μόλις 2.500.000 ευρώ το χρόνο παραπάνω, η Μπαρτσελόνα έχει την τρίτη ακριβότερη χορηγία φανέλας στην Ευρώπη. Ο Σουηδικός γίγαντας του μουσικού streaming, η Spotify, δίνει στους Μπλαουγκράνα 57.500.000 ευρώ το χρόνο.

Με άλλα λόγια -και αν μιλήσουμε για την πρώτη πεντάδα μόνο- οι δύο “αραβικές” ομάδες, Παρί και Σίτι (με μηδέν Τσάμπιονς Λιγκ στο παλμαρέ τους) αυτο-χορηγούνται με 120.000.000 ευρώ το χρόνο. Και Ρεάλ, Μπάρτσα, Γιουνάιτεντ με… 22 Τσάμπιονς Λιγκ συνολικά, παίρνουν 182.000.000. Ω καιροί, ω ήθη…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ligue 1

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παρί Σεν Ζερμέν

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ