Κορονοϊός: Το ένα μετά το άλλο σιγά σιγά μέτρα τελειώνουνε και η ζωή μας νομίζαμε ότι θα επιστρέφει στην κανονικότητα. Αλλά υπολογίσαμε χωρίς τον ξενοδόχο. Στην δική μας περίπτωση ξενοδόχος είναι η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ. Καλύτερα πλέον να λέμε η μετάλλαξη Έψιλον. Ο  κορονοιός είναι στο φόρτε του και ξαναμπήκαμε σε περιπέτειες φίλοι μου. Να το […]

Κορονοϊός: Το ένα μετά το άλλο σιγά σιγά μέτρα τελειώνουνε και η ζωή μας νομίζαμε ότι θα επιστρέφει στην κανονικότητα. Αλλά υπολογίσαμε χωρίς τον ξενοδόχο. Στην δική μας περίπτωση ξενοδόχος είναι η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ. Καλύτερα πλέον να λέμε η μετάλλαξη Έψιλον.

Ο  κορονοιός είναι στο φόρτε του και ξαναμπήκαμε σε περιπέτειες φίλοι μου. Να το πούμε καλύτερα οι περιπέτειες μας συνεχίζονται.

Μένουμε όλοι κάγκελο, με όσα ακούμε και τα περίεργα σενάρια που παίζονται.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και η μεγάλη ευκολία που κολλάει ο νέος κορονοιός έχουν τρομοκρατήσει τους πάντες. 

Και αν ο Δέλτα μας τρομάζει ο Έψιλον που κάνει θραύση στην Αμερική είναι πραγματικός τρόμος!

Ποια είναι η μετάλλαξη Έψιλον;

Η μετάλλαξη Έψιλον που κυριαρχεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ανησυχεί τους ειδικούς.  Προκαλεί υψηλότερο ιικό φορτίο ενώ άτομα που νόσησαν στο παρελθόν κολλούν ξανά τον ιό. Ωστόσο, όπως φαίνεται τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι του νέου στελέχους του κορονοϊού.

Η μετάλλαξη Έψιλον του κορονοϊού αποτελεί τον νέο «πονοκέφαλο» των ειδικών επιστημόνων. Όχι, τυχαία αφού προκαλεί υψηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με άλλα κλασικά στελέχη του κορονοϊού.  Παράλληλα άτομα που είχαν νοσήσει κολλούν εκ νέου τον ιό.

Η μετάλλαξη Έψιλον εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021 και πλέον κυριαρχεί στην περιοχή.

«Η παραλλαγή Έψιλον φαίνεται ότι έχει 20-25% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το κλασικό στέλεχος.  Φαίνεται ότι προκαλεί υψηλότερο ιικό φορτίο σε αυτούς που έχουν προσβληθεί. Μάλιστα, έχει αναφερθεί και διπλάσιο ιικό φορτίο» είπε στο Sputnik, ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.

Όπως εξήγησε το νέο στέλεχος «έχει μια μετάλλαξη στο γενετικό υλικό που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη – ακίδα η οποία είναι ίδια με μια από τις μεταλλάξεις οι οποίες χαρακτηρίζουν το στέλεχος Δέλτα. Άρα ενδεχομένως αυτή η μεταδοτικότητα του να σχετίζεται με αυτήν τη μετάλλαξη».

Είναι ατρόμητη, αλλά…

Η μετάλλαξη Έψιλον δείχνει κυριολεκτικά… ατρόμητη.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν άτομα που νόσησαν από άλλα στελέχη του κορονοϊού δεν είναι προστατευμένα έναντι της.  Διότι κολλούν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Το επικίνδυνο είναι ότι άτομα που έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από κάποιο άλλο στέλεχος του κορονοϊού μπορεί να κολλήσουν το στέλεχος Έψιλον. Αρα η προηγούμενη λοίμωξη δεν τους προστατεύει από το νέο στέλεχος» είπε ο κ. Γούλας.

Το αισιόδοξο όμως όπως είπε είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην Έψιλον. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η σύσταση των υγειονομικών αρχών της Καλιφόρνια και σε όσους νόσησαν πρόσφατα από το κλασικό στέλεχος ή άλλο του κορονοϊού. «Φαίνεται ότι προστατεύει ο εμβολιασμός.  Αυτό που συμβουλεύουν οι υγειονομικές αρχές στην Καλιφόρνια είναι ότι ακόμα και αυτοί που έχουν αρρωστήσει πρέπει να εμβολιαστούν».  Προσθέτοντας κ. Γούλας ότι «φαίνεται ότι τα εμβόλια προστατεύουν. Δεν είναι δηλαδή ένα καινούργιο στέλεχος που δεν σε προστατεύουν από αυτό τα εμβόλια».

Στις κατηγοριοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τις παραλλαγές του κορονοϊού τι φαίνεται;  Η Έψιλον παρέμεινε για αρκετό καιρό στην κατηγορία «variant of interest» δηλαδή «παραλλαγή ενδιαφέροντος».  Πλέον βρίσκεται στην κατηγορία «υπό παρακολούθηση» σηματοδοτώντας την ανησυχία για τη διασπορά της.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Υγεία

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ