Μια μηχανή των γκολ. Είναι ξεκάθαρα ένας από τους πιο καλούς, αποτελεσματικούς, και πιο επιδραστικούς επιθετικούς της τελευταίας δεκαετίας. Πρόκειται για τον Σαμoυέλ Ετό. Αλλά πέρα των πολλων διακρίσεων έχει μια ιδιαίτερη αφού είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει τρεμπλ με δύο διαφορετικές ομαδες. Μόνο οι ΤΟΠ ποδοσφαιριστές έχουν να επιδείξουν δύο τρεμπλ στην ποδοσφαιρική […]

Μια μηχανή των γκολ. Είναι ξεκάθαρα ένας από τους πιο καλούς, αποτελεσματικούς, και πιο επιδραστικούς επιθετικούς της τελευταίας δεκαετίας. Πρόκειται για τον Σαμoυέλ Ετό. Αλλά πέρα των πολλων διακρίσεων έχει μια ιδιαίτερη αφού είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει τρεμπλ με δύο διαφορετικές ομαδες.

Μόνο οι ΤΟΠ ποδοσφαιριστές έχουν να επιδείξουν δύο τρεμπλ στην ποδοσφαιρική τους καριέρα. Κατάφεραν δηλαδή να σηκώσουν Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωτάθλημα και Κύπελλο της χώρας τους. Όπως είναι φυσικό μόνο οι παίκτες που ανήκουν στην ελίτ της ποδοσφαιρικής σκηνής βρίσκονται στη λίστα. 

Σάμουελ Ετό: Η βιονική, καμερουνέζικη μηχανή των γκολ

Πιο συγκεκριμένα η Μπαρτσελόνα έχει την τιμητική της, οι Τσάβι, Λιονέλ Μέσι, Αντρέ Ινιέστα, Ντάνι Άλβες, Πικέ, Σέρχιο και Πέδρο είναι οι παίκτες των “μπλαουγκράνα” που έπιασαν δύο φορές το τρεμπλ. Τέλος ο Νόιερ είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη, που με τη Μπάγερν Μονάχου έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης το 2020. 

Αλλά ξεχωρίζει η μοναδική περίπτωση του Σαμουέλ Ετό που το κατόρθωμα αυτό το πέτυχε με δύο διαφορετικές ομαδες, και μάλιστα συνεχόμενες. Μιλάμε για το 2009 με την Μπαρτσελόνα και το 2010 με την Ίντερ.

Με την Μπαρτσελόνα απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ετό είχε κάνει το 1-0 με φοβερή ενέργεια απέναντι στον Φαν ντερ Σάαρ και έδωσε αφορμή για έξαλλους πανηγυρισμούς για το τρόπαιο, που συμπλήρωσε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ισπανίας, διαμορφώνοντας ένα υπέροχο τρεμπλ!

Στην Ίντερ έχοντας εξάλλου ένα εξαιρετικό ρόστερ με παίκτες όπως οι Σνάιντερ, Ζούλιο Σέζαρ, Καμπιάσο, Ζανέτι, Λούσιο, Μαϊκόν, Μότα και άλλους, οι «νερατζούρι» κατέκτησαν ντάμπλ στην Ιταλία, νικώντας και τη Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Μπερναμπέου! Ο Ετό ζούσε ένα όνειρο, καθώς θριάμβευε μέσα στο μισητό για τον ίδιο γήπεδο της Ρεάλ, όντας πλέον παράλληλα ο μόνος ποδοσφαιριστής που κατακτά δυο συνεχόμενα τρεμπλ!

UEFA Champions League on Twitter: "Happy Birthday, THREE-TIME #UCL winner  Samuel Eto'o! ?⚽️?… "

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παιχνιδιού του ήταν η ταχύτητα -σε σκέψη και εκτέλεση-, η έκρηξη, η ντρίμπλα και φυσικά το δολοφονικό του ένστικτο αφού έχει ματώσει ουκ ολίγες εστίες στην εικοσαετή πορεία του στα γήπεδα.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Ρεάλ Μαδρίτης η οποία ποτέ δεν τον πίστεψε (1997-2000). Ακολούθησε το… ξεπέταγμά του στην Μαγιόρκα (2000-2004) για να ακολουθήσει η εκτόξευση.

Η επόμενη οκταετία ήταν η καλύτερη της καριέρας του αγωνιζόμενος στην Μπαρτσελόνα με της οποίας το όνομα συνδέθηκε άρρηκτα (2004-2009) και στη συνέχεια στην Ίντερ (2009-2011).

Στα 21 χρόνια της τεράστιας καριέρας του άλλαξε 13 ομάδες, αγωνιζόμενος συνολικά σε 759 επίσημα ματς με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 370 γκολ. Κατέκτησε πολλούς τίτλους, μεταξύ των οποίων τρία πρωταθλήματα Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα (’04-’05, ’05-’06, ’08-‘09) και ένα πρωτάθλημα Ιταλίας με την Ίντερ (’09-‘10) αλλά και τρία Champions League με τους Μπλαουγκράνα (’05-’06, ’08-‘09) και τους Νερατζούρι (’09-‘10).

Υπήρξε επίσης 118 φορές διεθνής με το Καμερούν σκοράροντας 56 γκολ και κατακτώντας με τους συμπατριώτες του δύο Copa Africa (2000, 2002) και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2000.

Ο Ετό, σε μία μεγάλη καριέρα που κράτησε 22 χρόνια αγωνίστηκε σε Ρεάλ Μαδρίτης, Λεγανές, Εσπανιόλ, Μαγιόρκα, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Ανζί, Τσέλσι, Έβερτον, Σαμπντόρια, Αντάλιασπορ, Κόνιασπορ και Κατάρ SC, ενώ είχε 56 γκολ σε 118 συμμετοχές με την Εθνική του ομάδα.

Ο τέσσερις φορές κορυφαίος παίκτης της Εθνικής (2003, 2004, 2005, 2010), κατέκτησε 1 Κύπελλο Ισπανίας με τη Μαγιόρκα, 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 1 Σούπερ Καπ Ισπανίας και 2 Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπαρτσελόνα, 1 πρωτάθλημα, 2 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ και 1 Παγκόσμιο Συλλόγων με την Ίντερ. Με την Εθνική κατέκτησε δύο Κύπελλα Εθνών (2000, 2002) και ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2000.

Συνολικά, πέτυχε 370 γκολ σε 759 αγώνες στη λαμπερή καριέρα του.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ίντερ

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μπαρτσελόνα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ