Η Ολλανδή προπονήτρια έχει ήδη γράψει τη δική της ιστορία στο ποδόσφαιρο Γυναικών. Έχει παρασημοφορηθεί από τη χώρα της και φιγούρα της κοσμεί τον Κήπο των Αγαλμάτων της ολλανδικής ομοσπονδίας. Τώρα, με την Εθνική Αγγλίας, σπάει ρεκόρ, πάει για νέο τίτλο και κάνει τους θεατές του EURO Γυναικών να παραληρούν...

Σαρίνα Βίγκμαν: Η… Special One των Αγγλίδων στο EURO! Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών προσφέρει θέαμα και συγκινήσεις. Και οι Άγγλοι περιμένουν εκστατικά να πανηγυρίσουν έναν τίτλο που έχουν συναισθηματική ανάγκη… ανεξαρτήτως φύλου. Το “It’s coming home”, “Επιστρέφει σπίτι”, είναι το σύνθημα που τραντάζει τα (κατάμεστα) γήπεδα  της χώρας που φιλοξενεί τη διοργάνωση. Και όλα αυτά, χάρη στη Βίγκμαν. Χωρίς αμφιβολία την πιο ξεχωριστή προπονήτρια στο Γυναικείο Ποδόσφαιρο…

Η Σαρίνα Πετρονέλα Βίγκμαν, όπως είναι το πατρικό της, ήλθε στη ζωή στη Χάγη, στις 26 Οκτωβρίου του 1969. Από μικρό κορίτσι έπαιζε μπάλα στο δρόμο. Και στα έξι της άρχισε να παίζει, μαζί με τα αγόρια στην Έσντο. Και μετά στην Σελέριτας, που είχε γυναικεία ομάδα. Ως παίκτρια -χαφ, στην αρχή, αμυντικός, αργότερα- έπαιξε, από το 1989 ως 1994 για την ομάδα του Νορθ Καρολάινα, όπου σπούδασε φυσική αγωγή. Και μετά, ως το 2003 στην Τερ Λίντε. Εκεί, για ένα χρόνο δοκίμασε και την προπονητική. Και ήταν το στοιχείο της.

Κάνει τις Ολλανδές… “Ιπτάμενες” μέσα σ’ ένα χρόνο!

Επόμενος σταθμός της ήταν η Άντο Ντεν Χάαχ, στην αρχή ως βοηθός, στη συνέχεια ως πρώτη. Και η δουλειά της εκεί την έφερε στην Εθνική Ολλανδίας. Στην αρχή η Βίγκμαν είχε ρόλο συμβούλου, αλλά το 2016, όταν πήρε άδεια UEFA Pro, έγινε η πρώτη γυναίκα που προπονεί εθνικό συγκρότημα της χώρας. Όσα ήλθαν μετά είναι σαν παραμύθι. Μετά από ένα κακό ξεκίνημα, η Εθνική Ολλανδίας της Βίγκμαν γίνεται, στο EURO 2017, μια ομάδα-φαινόμενο. Κατακτά τη διοργάνωση, που φιλοξένησε η χώρα, μόνο με νίκες. Και, το κυριότερο, με σπουδαίο, επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Η Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς έχει κατακτήσει το EURO του 1988 και η Βίγκμαν φέρνει στη χώρα τον 2ο τέτοιο τίτλο, μετά από σχεδόν 30 χρόνια. Και η καριέρα της παίρνει την… ανηφόρα. Παίρνει τον τίτλο της Προπονήτριας Γυναικών της Χρονιάς από τη FIFA, αλλά και το ανώτατο παράσημο του ολλανδικού κράτους. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, στη Γαλλία, τα κορίτσια της φτάνουν στον τελικό, όπου χάνουν από την υπερδύναμη των ΗΠΑ. Όμως, η Ολλανδία εντυπωσιάζει και πάλι με το ποδόσφαιρο που παίζει και με το χαρακτήρα της ομάδας. Στον Κήπο των Αγαλμάτων της Ολλανδικής Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας φιλοεχνείται φιγούρα της. Και παίρνει τον τίτλο της κόουτς της σεζόν για μία ακόμη φορά.

Οι Άγγλοι την “έκλεισαν” από το 2020 για το 2021!

Το Αύγουστο του 2020, η Αγγλική Ομοσπονδία βλέπει στο πρόσωπό της το μέλλον. Και, από τότε, κάνει 4ετες συμβόλαιο στη Βίγκμαν, για να πάρει τη θέση του Φιλ Νέβιλ από… πέρυσι το Σεπτέμβριο! Και ένα δεύτερο παραμύθι αρχίζει. Με τη Σαρίνα επίσημα στον πάγκο της οι “Λέαινες” είναι ακόμη αήττητες (18 στα 18 ματς) και έχουν σκοράρει 100 γκολ! Το πιο σημαντικό; Η Βίγκμαν έχει φέρει στην ομάδα τη νοοτροπία της: Επιθετικό, ελκυστικό ποδόσφαιρο, ατσάλινο χαρακτήρα, μαχητικότητα και συνεργασία.

Με τρεις νίκες και μια ισοπαλία (αλλά και πρόκριση στα πέναλτι επί της Ισπανίας), η Εθνική Αγγλίας παίζει την Τρίτη, 26 του μηνός με τη Σουηδία στα ημιτελικά του EURO Γυναικών. Ο άλλος ημιτελικός έχει τη Γερμανία και μια από τις Γαλλία ή Ολλανδία (απόψε το βράδι θα ξέρουμε ποια). Το +15 στα γκολ, αλλά και η ποιότητα των εμφανίσεων της ομάδας της Βίγκμαν, επιτρέπουν στους Άγγλους να ελπίζουν για το καλύτερο. Για το “It’ s coming home”. Ακόμη κι αν αυτό δε συμβεί, ωστόσο, στα χέρια της Σαρίνα, η Εθνική Αγγλίας έχει γίνει μια ομάδα-πρότυπο, με σπουδαίο μέλλον. Και, αν τη δικαιώσει ήδη και το… παρόν, στο EURO, ποιος την πιάνει στη συνέχεια!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για EURO

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γυναικείος Αθλητισμός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ