Το Κόπα Άφρικα έχει λάμψη και… παιχταράδες ΑΑΑ’! Κάποτε, το Κόπα Άφρικα, επισήμως Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών, ήταν μια διοργάνωση που ενδιέφερε κυρίως τους σκάουτ των ομάδων. Από ταλέντο η μαύρη ήπειρος δεν είχε ποτέ έλλειψη. Και οι ευρωπαϊκές ομάδες πάντοτε διψούσαν γι’ αυτό. Η διοργάνωση τους προσέφερε μια “παρέλαση” στο πιάτο. Σήμερα όμως, το Κόπα […]

Το Κόπα Άφρικα έχει λάμψη και… παιχταράδες ΑΑΑ’! Κάποτε, το Κόπα Άφρικα, επισήμως Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών, ήταν μια διοργάνωση που ενδιέφερε κυρίως τους σκάουτ των ομάδων. Από ταλέντο η μαύρη ήπειρος δεν είχε ποτέ έλλειψη. Και οι ευρωπαϊκές ομάδες πάντοτε διψούσαν γι’ αυτό. Η διοργάνωση τους προσέφερε μια “παρέλαση” στο πιάτο. Σήμερα όμως, το Κόπα Άφρικα είναι κάτι πολύ περισσότερο απ’ αυτό.

Είναι μια διοργάνωση λαμπερή και σούπερ-ανταγωνιστική. Φυσικά και θα αναδείξει, όπως συνέβη και το 2019, ταλέντα που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, διότι αγωνίζονται σε πρωταθλήματα χωρίς προβολή. Συγχρόνως όμως, θα προσφέρει και θέαμα από αστέρια που ήδη γράφουν τη δική τους ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Παιχταράδες που πρωταγωνιστούν στα καλύτερα πρωταθλήματα της δικής μας ηπείρου.

Το Κόπα Άφρικα 2021, που ξεκινά με τους αγώνες Καμερούν-Μπουρκίνα Φάσο και Αιθιοπία-Πράσινο Ακρωτήρι, δεν έχει πλέον να ζηλέψει τίποτε από το Κόπα Αμέρικα ή το EURO. Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου και το μεγάλο -αλλά και μικρό- τελικό θα χαρίσει ωραίες ποδοσφαιρικές στιγμές. Και, παρότι κάθε έκπληξη είναι καλοδεχούμενη, τις πιο ωραίες απ’ αυτές είναι λογικό να τις περιμένουμε από μερικούς… “σεσημασμένους” παιχταράδες.

Μεντί + Κουλιμπαλί + Μανέ = Σενεγάλη! (Μείον, ο κορωνοϊός…)

Η ομάδα ξεκινάει απ’ το Νο1. Και εκεί, η Σενεγάλη έχει τον σπουδαίο Εντουάρ Μεντί. Ο γκολκίπερ της Τσέλσι κάνει φοβερή σεζόν στην Αγγλία. Και με την Εθνική του, αποτελεί εγγύηση κάτω απ’ τα δοκάρια. Συμπαραστάτες του στην προσπάθεια της χώρας να φτάσει για πρώτη φορά στην πηγή και να πιει νερό (το 2019 έφτασε τελικό όπου όμως έχασε από την Αλγερία) έχει κυρίως δύο. Το βράχο της άμυνας της Νάπολι, Καλιντού Κουλιμπαλί και τον “killer” της Λίβερπουλ, Σαντιό Μανέ.

Το κακό για τη Σενεγάλη είναι ότι Μεντί και Κουλιμπαλί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και πιθανότατα θα λείψουν από την αυριανή πρεμιέρα της χώρας απέναντι στην Ζιμπάμπουε. Το ίδιο και άλλοι επτά συμπαίκτες τους. Οι Ντιέντιου, Σις, Ντιένγκ, Τιάμ, Σαρ, Ναμπαλί Μεντί, Αλφρέντ Γκομίς. Επόμενο ματς για τη Σενεγάλη είναι στις 14 του μηνός με τη Γουϊνέα.

Κουαρτέτο για πολυβόλα! Σαλάχ, Αλέ, Μαχρέζ, Ομπαμεγιάνγκ..

Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος), Σεμπαστιέν Αλέ (Ακτή Ελεφαντοστού), Ριάντ Μαχρέζ (Αλγερία) και Πιερ-Eμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Γκαμπόν) είναι ένα… κουαρτέτο για πολυβόλα! Ο τελευταίος δεν πολυπαίζει στην Άρσεναλ του Αρτέτα. Αλλά να έχει ξεχάσει το γκολ, είναι δύσκολο. Ο κυνηγός από τη Γκαμπόν (έχει πρεμιέρα στις 10 Ιανουαρίου με την Κομόρες) έχει 29 γκολ σε 71 συμμετοχές με την Εθνική του. Και συνολικά 288 σε 559 εμφανίσεις με Μίλαν, Ντιζόν, Λιλ, Σεντ Ετιέν, Ντόρτμουντ και Άρσεναλ.

Για τον Αιγύπτιο επιθετικό της Λίβερπουλ, πάλι, τι να πούμε; Σαρώνει τα πάντα εφέτος. Εξελίσσεται σε κανονικό φαινόμενο! Η Αίγυπτος, που ξεκινάει στο Κόπα Άφρικα στις 11 του μηνός με αντίπαλο τη Νιγηρία, ποντάρει πολλά επάνω του.

Αλέ… Αλέ (και Μαχρέζ, φυσικά)

Φοβερή χρονιά κάνει με τον Άγιαξ και ο Σεμπαστέν Αλέ. Ο 27χρονος από την Ακτή Ελεφαντοστού εκτελεί ασταμάτητα. Είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα και έχει σκοράρει επίσης και στα έξι ως τώρα παιχνίδια του Άγιαξ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Εθνική του παίζει για πρώτη φορά στο Κόπα Άφρικα στις 12 του μηνός με τη Γουϊνέα του Ισημερινού. Αλέ…Αλέ!

Σταθερή αξία για την κάτοχο του τίτλου, Αλγερία, αποτελεί, φυσικά και ο Ριάντ Μαχρέζ. Έχει 26 γκολ σε 70 συμμετοχές με την Εθνική του. Και στην καριέρα του με συλλόγους, 135 σε 500 αγώνες (52 σε 167 με την Τσέλσι). Εκτός από ουσία, προσφέρει και θέαμα…

Οι “μάγοι με τα δώρα” του κέντρου… Παρτέι και Εντιντί!

Τον Οκτώβριο του 2020, η Άρσεναλ “ξηλώθηκε” 50.000.000 ευρώ για να πληρώσει τη ρήτρα του Τόμας Παρτέι και να τον πάρει από την Ατλέτικο. Το απροσπέλαστο “θηρίο” από τη Γκάνα έχει βγάλει κάθε σεντ απ’ αυτά τα χρήματα. Κυρίαρχος του κέντρου, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει για τη χώρα του που ξεκινάει στη διοργάνωση στις 10 του μηνός απέναντι στο Μαρόκο.

Αν οι οπαδοί της Λέστερ ήξεραν τον… Αλκαίο, είναι βέβαιο ότι όλη την ώρα θα τραγουδούσαν “Τι, ε, τι, τι, τι, τι, τι,τι,  Έντιντί”! Ο 25χρονος Νιγηριανός είναι ένα από τα καλύτερα χαφ της Πρέμιερ Λιγκ αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει κάτι που να μην κάνει στο γήπεδο. Κόβει, σκοράρει, μοιράζει ασίστ. Η Νιγηρία ξεκινά στο θεσμό απέναντι στην Αίγυπτο και ο Γουίλφριντ θα είναι σίγουρα εκεί…

Το “ελληνικό” Κόπα Άφρικα -Ο Ολυμπιακός και οι άλλοι…

Η διοργάνωση θα έχει και ελληνικό χρώμα. Κορωνοϊού επιτρέποντος στα γήπεδα του Καμερούν θα απολαύσουμε δέκα ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη χώρα μας. Οι πέντε θα είναι από τον Ολυμπιακό. Είναι οι Παπέ Σισέ (Σενεγάλη), Πιερ Κούντε (Καμερούν), Χένρι Ονιεκούρου (Νιγηρία), Γκάρι Ροντρίγκεζ (Πράσινο Ακρωτήρι) και, βέβαια, ο παίκτης αποκάλυψη της σεζόν. Ο Αγκιμπού Καμαρά, από τη Γουϊνέα που πληροφορίες θέλουν να βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, του Άρη (Μαυριτανία), ο Ντέιβις Επασί, του ΟΦΗ (Καμερούν), ο Ισμαϊλα Ουεντραόγκο του ΠΑΟΚ Β (Μπουρκίνα Φάσο), ο Χοσέ Μιράντα, της Νίκης Βόλου (Γουινέα Ισημερινού) και ο Όσκαρ Σιάφα του Ολυμπιακού Βόλου (επίσης Γουινέα Ισημερινού).

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διοργανώσεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ