Τελικά είναι απλώς μια ακόμη... ταλαιπωρία για τους παίκτες, όπως είπε ο ντε Μπρόινε, που αναρωτήθηκε "τι είναι αυτό, πάλι"; Εν πολλοίς... ναι! Αλλά στο βάθος υπάρχει μια ανταμοιβή που οι μικρότερες Εθνικές -όπως η δική μας- δεν μπορούν να αγνοήσουν.

Nations League: Με το βλέμμα στο… EURO! Όλα τα ‘χε η Μαριορή, η… Λίγκα των Εθνών της έλειπε, είπε -εμμέσως πλην σαφώς- ο Βέλγος Παίκτης της Σεζόν στην Πρέμιερ. Από την πλευρά του, ως (πάρα πολύ κουρασμένου) παίκτη έχει κάποιο δίκιο. Και από την πλευρά της Εθνικής του, επίσης, έως ενός σημείου. Όμως, Κέβιν, παιδί μου. Δεν είναι για όλους έτσι.

Διότι, πράγματι. Το Nations League 2022-2023 είναι όντως, η 3η βερσιόν μιας… εφευρεσούλας της ΟΥΕΦΑ για να βγάλει λεφτά από την τηλεόραση. Έτσι για να το πούμε απλά. Κι αυτό επειδή υποκαθιστά, υποτίθεται, τα διεθνή φιλικά προετοιμασίας. Όμως αυτά ήταν προαιρετικά, όχι υποχρεωτικά. Αλλά οι 55 χώρες-μέλη της Ομοσπονδίας που μπαίνουν τώρα στη μάχη του θεσμού, δεν έχουν άλλη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, επειδή και η ΟΥΕΦΑ ξέρει ότι ειδικά οι διεθνείς των μεγάλων πρωταθλημάτων είναι έτοιμοι να πέσουν ξεροί από την κούραση, βάζει κι ένα δέλεαρ -σε ομάδες στην κλάση της Ελλάδας, τουλάχιστον. Τη συμμετοχή, μέσω Nations, στο EURO 2024. Δεν το φωνάζει κιόλας ακριβώς, αυτό, αλλά ισχύει. Είναι στα “ψιλά γράμματα” της προκήρυξης του Ευρωπαϊκού της Γερμανίας,  (Μάλιστα, το Nations ίσως να αφορά, στην προσεχή 4η διοργάνωση και πρόκριση στο Μουντιάλ!)

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να σνομπάρει το θεσμό

Συνεπώς, το Βέλγιο του ντε Μπρόινε μπορεί και να “σνομπάρει” αν θέλει το θεσμό. Αλλά εμείς, όχι. Στόχος της Ελλάδας είναι να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί στη διοργάνωση που το φορμάτ της είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και δε θα σας πρήξουμε μ’ αυτό. Στο ζουμί: η Ελλάδα, με βάση όσα ισχύουν τώρα, μπορεί να πάρει πρόκριση στο EURO 2024 , φυσικά, μέσω της διαδικασίας των προκριματικών ομίλων.

Αυτοί θα είναι 10 και στη Γερμανία πάνε οι 2 πρώτοι κάθε ομίλου. Η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για τις 9 Οκτωβρίου, τα ματς των Ομίλων θα γίνουν Μάρτιο και Νοέμβριο του 2023. Ένα το κρατούμενο. Που μπαίνει στη μέση το Nations, τώρα, εάν η Ελλάδα δεν προκριθεί μέσω Ομίλων στο EURO; Με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ότι μετράει στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ (άρα παίζει ρόλο και στα γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της Φρανκφούρτης, αφού θα έχει τελειώσει πριν απ’ αυτήν).

Ο δεύτερος είναι ότι από τη φάση των Ομίλων πάνε Γερμανία 20 ομάδες. Συν η διοργανώτρια, 21. Και οι τρεις κενές θέσεις; Θα τις καλύψουν οι ομάδες που θα είναι νικήτριες στα μπαράζ των τριών “μονοπατιών” του Nations League! Για να μη σας προκαλέσουμε… διάστρεμμα στον εγκέφαλο με το πώς και τι, ας πούμε απλά ότι αν η Ελλάδα βγει πρώτη στον όμιλό της, πάει στο τρίτο μονοπάτι των μπαράζ για το EURO. Αν βγει 2η τα πράγματα είναι (εξαιρετικά) πιο μπερδεμένα, αλλά και πάλι υπάρχει ελπίδα.

Η 1η θέση στον Όμιλο είναι must για τη χώρα μας

Η κατακλείδα, λοιπόν, είναι μια. Η Εθνική δεν έχει λόγο -και μάλλον ούτε περιθώριο- να “αγνοήσει” το Nations. Παίζει στο 2ο Όμιλο της 3ης κατηγορίας με Βόρεια Ιρλανδία, Κόσοβο και Κύπρο. Και θέλει οπωσδήποτε να βγει 1η σ’ αυτόν –ακόμη κι αν, όταν θα τελειώσει αυτή η 3η “έκδοση” του θεσμού, δε θα ξέρει καν την κλήρωση για τους προκριματικούς Ομίλους του EURO.

Το πρόγραμμα της Εθνική μας είναι:

Βόρεια Ιρλανδία – Ελλάδα, 2 Ιουνίου
Κόσοβο – Ελλάδα, 6 Ιουνίου
Ελλάδα – Κύπρος, 9 Ιουνίου (Πανθεσσαλικό)
Ελλάδα – Κόσοβο, 12 Ιουνίου (Πανθεσσαλικό)
Κύπρος –Ελλάδα, 24 Σεπτεμβρίου
Ελλάδα-Βόρεια Ιρλανδία, 27 Σεπτεμβρίου.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διοργανώσεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ