Όπου "μάνατζερ", βέβαια, εσείς θα βάλετε "ατζέντηδες". Το... "αναγκαίο κακό" του ποδοσφαίρου, για την Παγκόσμια Ομοσπονδία, που συχνά πυκνά έχει έλθει σε προστριβές μαζί τους. Και τώρα προχωρά και σε νέα μέτρα...

FIFA: “Κόβει τον αέρα” (και όχι μόνο…) των μάνατζερ! Μην πάει ο νους σας στον… Γιούργκεν Κλοπ, τον Πεπ Γκουαρδιόλα, τον Κάρλο Αντσελότι. Για την Παγκόσμια Ομοσπονδία, οι μάνατζερ των ομάδων είναι μια χαρά άνθρωποι. Αλλά οι μάνατζερ των παικτών (ας τους πούμε ατζέντηδες για να μη μπερδευόμαστε) είναι περίπου ότι ο… Thanos για τους Avengers. Οι δύο πλευρές έχουν έλθει πολλές φορές σε ανοιχτή κόντρα, με τον μακαρίτη Μίνο Ραϊόλα να έχει πρωτοστατήσει σε πολλές απ’ αυτές.

Η FIFA θεωρεί ότι ο ρόλος των ατζέντηδων, αν και σημαντικό γρανάζι στο μηχανισμό του ποδοσφαίρου, είναι πολλές φορές διαβρωτικός. Ειδικά για τους νεαρούς παίκτες-προϊόντα των Ακαδημιών (κυρίως των μικρότερων ομάδων). Και, ειδικότερα ακομη, για τις… μικρές ομάδες, αυτές καθαυτές. Στο βωμό του κέρδους, λέει η FIFA, οι ατζέντηδες λειτουργούν χωρίς φραγμούς και, έτσι, φτάνουν να κάνουν κακό στο παιχνίδι.

Απ’ την πλευρά τους, οι ατζέντηδες είναι -φυσικά- υπέρ μιας πλήρως “ελεύθερης” αγοράς. Διότι σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον είναι που βγάζουν τα πολλά λεφτά απ’ τις προμήθειές τους. Οι οποίες, ενίοτε, είναι τερατώδεις. Ο Ραϊόλα, που είπαμε και πιο πάνω, έβγαλε πάνω από 15.000.000 ευρώ από τη μεταγραφή του Πολ Πογκμπά αυτή καθαυτή -και, συνολικά, με το μερίδιό του από την αμοιβή του ίσως και 40.000.000!

Θέσπιση κανόνων και ορίων από το 2023-24

Τέτοιο είναι και το ποσό που τώρα ευελπιστεί συνολικά να πάρει σε βάθος χρόνου το γραφείο του μακαρίτη (που βέβαια, συνεχίζει τη δουλειά του), από τη μεταγραφή του Έρλινγκ Χάαλαντ στη Μάντσεστερ Σίτι. Στην περίπτωση Χάαλαντ, χρήματα θα πάρει και ο πατέρας του, Άλφι, που είναι επίσης επίσημος εκπρόσωπός του. Και το φαινόμενο αυτό, των συγγενών-μάνατζερ παικτών δεν είναι σπάνιο. (Αφορά επίσης Μέσι και Νεϊμάρ, για παράδειγμα…)

H FIFA μελετά εδώ και καιρό μέτρα που θα βάλουν μια τάξη στο όλο σκηνικό. Και παρά τις αντιρρήσεις, αυτό το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά πιθανό να τα ανακοινώσει –με ισχύ, φυσικά, από τη σεζόν 2023-24. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν:

1. «Πλαφόν» 10% στις προμήθειες των ατζέντηδων –με το ποσό να αφορά όλους τους πιθανούς μάνατζερ-εκπροσώπους του παίκτη.
2. Όρια (αδιευκρίνιστα ακόμη) σε όσους εκπροσωπούν τους συλλόγους-πωλητές.
3. Όριο στα ποσά-μπόνους των συγγενών-“ατζέντηδων”, εκτός αν έχουν άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος.
4. Σύνολο γενικών κανόνων που θα διέπουν τα οικονομικά μεγέθη κάθε μεταγραφής.

Με τα νέα μέτρα, η FIFA ελπίζει ότι το χρήμα στο ποδόσφαιρο θα αρχίσει να κινείται πιο λελογισμένα και προς μεγαλύτερο όφελος του παιχνιδιού, κυρίως σε ό,τι αφορά τα νέα ταλέντα. Τα κόκκαλα του Μίνο θα τρίζουν στον τάφο του από τέτοιες ειδήσεις, αλλά, μεταξύ μας κιόλας, το δίκιο αυτή τη φορά είναι σίγουρα στην πλευρά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διεθνή

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ