Ο αριστερός μπακ της Λίβερπουλ μπήκε σ' ένα κλειστό κλαμπ Ελλήνων ποδοσφαιριστών που πήραν μέρος σε ευρωπαϊκό τελικό. Ούτε αυτός ευτύχησε, ωστόσο, να σηκώσει το τρόπαιο, όπως και οι 20 προηγούμενοι...

Τσιμίκας: Ο 21ος τυχερός… άτυχος των τελικών! Η Λίβερπουλ είχε αποφασίσει… “πουλμανάδα” θριάμβου όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα του τελικού. Και μάλλον καλώς το είχε αποφασίσει. Παρά το αποτέλεσμα στον τελικό-μαγική εικόνα, με τους Reds να έχουν απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης 24-4 σουτ, 9-2 στο στόχο και 6-2 κόρνερ, η χρονιά ήταν σίγουρα επιτυχημένη. Και δικαίως εύσημα πήρε και ο Κώστας Τσιμίκας.

Ο Έλληνας διεθνής ήταν το πρόσωπο του τελικού του Κυπέλλου, με το εύστοχο τελευταίο του πέναλτι. Η Λίβερπουλ πήρε και το Λιγκ Καπ. Και, από το -14 σε κάποια στιγμή, έχασε τελικά το πρωτάθλημα στο 81′ του τελευταίου ματς της σεζόν. Η παρουσία και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί επίσης μεγάλη επιτυχία. Και ο Τσιμίκας ήταν τυχερός που το έζησε. Και συγχρόνως, άτυχος, όπως και οι 20 Έλληνες παίκτες πριν από εκείνον που βρέθηκαν στην “πηγή” αλλά δεν ήπιαν νερό.

 


Οι 16 του Πούσκας στον τελικό του 1971 με τον Άγιαξ

Πρώτοι πρώτοι, φυσικά ήταν οι 11 (“κι εκείνοι, 11 κι εμείς”), αλλά, βεβαίως και οι αναπληρωματικοί του Φέρεντς Πούσκας, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ του 1971. Στις 2 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, στο Γουέμπλει ο “Καλπάζων Συνταγματάρχης” είχε  απέναντι του τον Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς στον πάγκο. Και των Γιόχαν Κρόιφ, Γιόχαν Νέεσκενς, Πιτ Κάιζερ, Βέλιμπορ Βάσοβιτς, Ντικ Βαν Ντάικ, Άρι Χάαν κ.λπ. στο χορτάρι.

Οι 11 εκλεκτοί του για το ματς που αποτελεί τη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων ήταν οι Τάκης Οικονομόπουλος, Γιάννης Τομαράς, Γιώργος Βλάχος, Άνθιμος Καψής, Αριστείδης Καμάρας, Φραγκίσκος Σούρπης, Κώστας Ελευθεράκης, Μίμης Δομάζος, Τότης Φυλακούρης, Χάρης Γραμμός, Αντώνης Αντωνιάδης. Ο Πούσκας τελείωσε το ματς χωρίς να χρησιμοποιήσει κανέναν από τον πάγκο. Εκεί όπου ήταν οι Βασίλης Κωνσταντίνου, Βίκτωρ Μητρόπουλος, Κώστας Αθανασόπουλος, Δημήτρης Δημητρίου, Δημήτρης Καλιγέρης.

Το ματς έκριναν τα γκολ του Ντικ Βαν Ντάικ (5′) και στο 87′ του  Άρι Χάαν (είχε μπει αλλαγή στον Σάακ Σβαρτ, στο 46′). Και οι πρώτοι 16 Έλληνες ποδοσφαιριστές που έζησαν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης έφυγαν από το γήπεδο χωρίς να έχουν γευθεί τη χαρά της κατάκτησης. Τυχεροί-άτυχοι, όπως κι ο Τσιμίκας.

Σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και ο Άκης Ζήκος

Μεταξύ εκείνου του Παναθηναϊκού και του Κώστα, η ιστορία καταγράφει αλλους τέσσερις Έλληνες παίκτες που έδωσαν παρών σε τελικό. Το 2003-4, ήταν η σεζόν που πιο πολύ απ’ όλες έχτισε το μύθο του Ζοζέ Μουρίνιο. Στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης βρέθηκε η Πόρτο του και η Μαρσέιγ του Ντιντιέ Ντεσάν. Εκεί, για τη γαλλική ομάδα έδωσε το παρών του ο Άκης Ζήκος. Έπαιξε σε όλο το ματς, αλλά η Πόρτο των Bίτορ Μπαΐα, Ρικάρντο Καρβάλιο, Ντέκο, Κάρλος Αλμπέρτο, σήκωσε το τρόπαιο με μια χορταστική νίκη με 3-0.

Τζιόλης, Μήτρογλου, Παπασταθόπουλος οι τυχεροί-άτυχοι του Europa

Οι τρεις ακόμη ελληνικές παρουσίες σε ευρωπαϊκό τελικό δεν αφορούν το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ / Europa League. Ο 18ος τυχερός-άτυχος ήταν ο Αλέξανδρος Τζιόλης. Την τελευταία χρονιά του θεσμού ως “Κύπελλο ΟΥΕΦΑ”, το 2009, ο Τζόλης, έπαιξε για 17 λεπτά με τη φανέλα της Βέρντερ Βρέμης στον τελικό με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Η ουκρανική ομάδα πήρε τελικά τον τίτλο στην παράταση, με σκορ 2-1.

Μετά από 9 χρόνια, το 2018, ο Κώστας Μήτρογλου ήταν ο 19ος τυχερός-άτυχος. Ο Μήτρογλου έπαιξε για 16 λεπτά με τη Μαρσέιγ, στον τελικό του Europa League. Αλλά η Ατλέτικο των Αντουάν Γκριεζμάν, Χουανφράν, Γκάβι, Ντιέγκο Κόστα, Άνχελ Κορέα, Σαούλ Νίγκεθ, ήταν καταιγιστική. Το ματς έληξε με  3-0 για την ομάδα του… Χερμάν Μπούργος!
Ντιέγκο Σιμεόνε, βλέπετε, είχε φάει “καμπάνα” 4 αγωνιστικών από την ΟΥΕΦΑ. Τι γιατί; Για κάτι… ομορφιές του στο 12′ του πρώτου ημιτελικού με την Άρσεναλ στο Λονδίνο… Και στον πάγκο, στον τελικό, ήταν, έτσι, ο επί χρόνια συνεργάτης του και σήμερα προπονητής του Άρη).

Κι αφού είπαμε Άρσεναλ, πάμε και στον προτελευταίο τυχερό-άτυχο Έλληνα των τελικών. Είναι, βέβαια, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Ο Σωκράτης έπαιξε για τους “Κανονιέρηδες” και στα 90′ λεπτά του αγγλικού “εμφύλιου” με την Τσέλσι, στις 29 Μαΐου του 2019, στο Μπακού. Η Τσέλσι, όμως, είχε Εντέν Αζάρ, Ολιβιέ Ζιρού και Πέδρο σε δαιμονιώδη κατάσταση. Το ματς έληξε 4-1. Και ο Σωκράτης έγινε ο  20ος Έλληνας παίκτης που είχε την τιμή, αλλά όχι και τη χαρά να σηκώσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ακριβώς, όπως και ο Κώστας Τσιμίκας, το περασμένο Σάββατο, στο Παρίσι…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Europa League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ