Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζεται να ανακοινώσει ίσως και άμεσα η ΟΥΕΦΑ στον κορυφαίο διασυλλογικό θεσμό. Στόχος, φυσικά, η μεγαλύτερη "λάμψη" του, αλλά και το περισσότερο... χρήμα -από τηλεοπτικά δικαιώματα και εισιτήρια...

Έτοιμο (σχεδόν) το νέο-βελτιωμένο Τσάμπιονς Λιγκ! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετάλλαξη του “Κυπέλλου Πρωταθλητριών” σ’ αυτό που σήμερα είναι η πιο γκλαμουράτη και προσοδοφόρα διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση, ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη ενέργεια της ΟΥΕΦΑ. Πέρασαν, αισίως, 30 χρόνια από τότε. Και, στην πορεία, το “Τσάμπιονς Λιγκ” γνώρισε πολλές ακόμη μεταταλλάξεις.

Η πιο βασική, φυσικά, ήταν η… αντίθετη με το όνομά του απόφαση, από το 1997-98 να μην περιλαμβάνει μόνο “Τσάμπιονς”, αλλά και δεύτερες, τρίτες, από κάποια πρωταθλήματα (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga) έως και 4 ομάδες. (Η Ligue 1 βγάζει δύο απευθείας και μια στα προκριματικά).

Γενικά, η “διεύρυνση” του θεσμού ώστε να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα κλαμπ (άρα και αγώνες, άρα και έσοδα, από τηλεοπτικά δικαιώματα και εισιτήρια) είναι εδώ και χρόνια η μόνιμη -και επιτυχημένη προς το παρόν- “απάντηση” της ΟΥΕΦΑ στις όποιες “αποσχιστικές” τάσεις, τύπου “Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα”. Και η Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας -ή το Ετήσιο Συνέδριό της- είναι πολύ πιθανόν να σηματοδοτήσουν τις πιο δραματικές αλλαγές ως τώρα.

36 ομάδες, ένας “Όμιλος”, 10 ματς για τους “16”

Πέρυσι την Άνοιξη, στη σκιά της “European Super League”, το σχέδιο της ΟΥΕΦΑ δε συγκέντρωσε την προσοχή που του άξιζε. Αλλά εφέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και από τη σεζόν 2024-25 είναι εξαιρετικά πιθανό ότι, επισήμως, το “νέο-βελτιωμένο Τσάμπιονς Λιγκ” θα είναι πράξη. Η πρώτη σίγουρη αλλαγή θα είναι -τι άλλο- η… διεύρυνση.

Οι ομάδες απο 32 θα γίνουν 36. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι -σήμερα- 8 όμιλοι των 4 ομάδων δε θα υπάρχουν πια. Αυτό που θα υπάρχει θα είναι ένα “πρωτάθλημα” και με τις 36 ομάδες. Φυσικά, δε θα παίζουν όλοι με όλους, εντός-εκτός, όπως σ’ ένα κανονικό πρωτάθλημα. Αντίθετα θα δίνουν -θέλει η ΟΥΕΦΑ- 10 ματς, όλα με διαφορετικές ομάδες, πέντε εντός και πέντε εκτός.




Οι 8 πρώτες ομάδες περνούν απευθείας στους 16. Οι ομάδες από τη θέση 9-24 μπαίνουν σε φάση πλέι-οφ με διπλούς αγώνες (για να αναδειχθούν οι άλλοι 8 των 16). Κι όσο για τις 8 τελευταίες της βαθμολογίας, λένε αντίο στην ευρωπαϊκή τους πορεία. (Δε θα μπαίνουν στο Γιουρόπα). Τα 10 ματς -από έξι τώρα- είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν αντίδραση από τις επιβαρυμένες Λίγκες, αλλά το δέλεαρ… είναι το χρήμα. (Ήδη, εφέτος, τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ το χρόνο ως το 2027!)

Η… χαρά των καναλιών και οι “wild cards”

Με το φορμάτ που προτείνει η ΟΥΕΦΑ το Τσάμπιονς Λιγκ των 125, σήμερα, αγώνων θα φτάσει τους 225. Άρα, πολύ περισσότερα χρήματα από τα κανάλια και πολύ περισσότερα έσοδα από εισιτήρια. Η Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών προτείνει, πάντως, φορμάτ με 8 αγώνες για την απευθείας πρόκριση στους 16 -και όχι 10. Μια μέση λύση δηλαδή και πάλι, ωστόσο, επιβαρυντική για τα εθνικά πρωταθλήματα και τους παίκτες.

Μια ακόμη αλλαγή μπορεί να είναι η διεξαγωγή, αλά “Φάιναλ Φορ” Ευρωλίγκας, των ημιτελικών και των τελικών στην ίδια πόλη. Φορμάτ με 3ο νικητή, δηλαδή, που, προφανώς θα έχει και ανάλογο χρηματικό όφελος. Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν μίλησε πρόσφατα στον ισπανικό Τύπο και για μια ακόμη “υπέροχη αλλαγή που είναι υπό σκέψη”, αλλά και “όχι έτοιμη ακόμη για να παρουσιαστεί στο κοινό”.




Σημείο τριβής στα πιο πάνω αποτελεί η πρόταση της ΟΥΕΦΑ για δύο “wild cards” μεταξύ των 4 ομάδων που θα συμπληρώσουν τις 36. Για λόγους αίγλης και τηλεοπτικού ενδιαφέροντος η Ομοσπονδία θέλει να μπορεί να μπορεί να “καλέσει” στο Τσάμπιονς Λιγκ δύο συλλόγους που έχουν υψηλό ευρωπαϊκό συντελεστή, αλλά δεν έχουν πετύχει πρόκριση μέσω του πρωταθλήματός τους.

Και κάποια ασυμβίβαστα -αλλά λύση θα υπάρξει…

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών αντιδρά σ’ αυτό και μιλά για “αδικαιολόγητο πλεονέκτημα”. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αν π.χ., ως έχουν τώρα τα πράγματα, μόνο με κάποιο τέτοιο τρόπο θα μπορούσε να παίξει στο προσεχές Τσάμπιονς Λιγκ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρόμα (λόγω υψηλού ευρωπαϊκού συντελεστή, δηλαδή), ο θεσμός θα είχε άλλο ενδιαφέρον και λάμψη…




Τι απ’ όλα αυτά θα βγει τελικά ως οριστική απόφαση, θα το μάθουμε σύντομα. Πάντως, σίγουρα, μια σύγκρουση συμφερόντων έχει ήδη προκύψει από τα πιο πάνω σχέδια. Και είναι τρανταχτή. Αρκετοί μεγάλοι σύλλογοι είναι αντίθετοι στα (ολοένα και) περισσότερα ματς κάθε σεζόν. Αλλά ο… πρόεδρος της Παρί και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί είναι, παράλληλα και ιδιοκτήτης καναλιού που μεταδίδει μέρος των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ στη Γαλλία. Και, ως τέτοιος, θέλει, φυσικά… ολοένα και περισσότερα ματς. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Και, σε κάθε περίπτωση, στο τέλος, λύση θα υπάρξει…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ