Οι Γερμανοί πάνε να φτιάξουν "σχολή" με την αξιοποίηση με μεγάλη άνεση προπονητών που η ηλικία τους θεωρείται πολύ νεανική για άλλα πρωταθλήματα. Και μάλλον δείχνουν έτσι το μέλλον...

“Νηπιαγωγεία” οι πάγκοι της Bundesliga! Ετών 38 και προπονητής σε ομάδα της μεγάλης κατηγορίας της Γερμανίας; Ε, και; Σιγά την είδηση. Όταν στον πάγκο της Μπάγερν βρίσκεται ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, που, όταν πήρε το χρίσμα πέρυσι, δεν είχε καν κλείσει τα 34 (γεν. 23 ιουλίου του 1987), το να έχει η Άουγκσμπουργκ στον δικό της τον Ενρίκο Μάασεν, δε λέει και πολλά.

Και αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Νάγκελσμαν είναι μια ιδιότυπη περίπτωση. Ο Γιούλιαν, που σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 20 λόγω μεγάλης ζημιάς στο γόνατο, έκανε θητεία ως σκάουτ του Τόμας Τούχελ στην Άουγκσμπουργκ από το 2008 ήδη. Πήρε με τη Χοφενχάιμ την Κ19 Μπουντεσλίγκα ως προπονητής της τη σεζόν 2013-14, πριν κλείσει τα 27 του και με παρατσούκλι “Μίνι Μουρίνιο”. Κι έγινε προπονητής της μεγάλης ομάδας στα 28 του. (Είναι το ως τώρα σχετικό ρεκόρ… νεότητας).

Τούχελ και Κλοπ στηρίζουν απόλυτα το “πείραμα”…

Ο ίδιος ο Τούχελ, που στις 23 Αυγούστου κλείνει τα 49, έγινε πρώτος προπονητής στην Άουγκσμπουρκ ΙΙ το 2007. Και ήταν στον πάγκο της Μάιντς από το 2009, στα 36 του. To 2001, στον ίδιο πάγκο ήταν ο Γιούργκεν Κλοπ. Και όταν πανηγύρισε την άνοδό της στη Bundesliga, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ως προπονητής-φαινόμενο, μόλις έκλεινε τα 37 του.

Η μετέπειτα πορεία των σημερινών προπονητών της Τσέλσι και της Λίβερπουλ καταρρίπτουν και το επιχείρημα ότι η Bundesliga είναι, περίπου και “παιδική χαρά” αμυντικά. Και τέλος πάντων, πρωτάθλημα με χαμηλή πίεση. (Οπότε και πιο πρόσφορη για να πάρουν ευκαιρίες προπονητές που, αλλού, θα έλεγαν κάποιοι ότι είναι πολύ νεαροί). Τούχελ και Κλοπ είναι ανταγωνιστικοί στο υψηλότερο επίπεδο. Άρα, η “σχολή” των Γερμανών κάτι κάνει καλά.

Είναι μια σχολή που, από το 2010 και μετά, εκτός του Νάγκεσλμαν, έχει, επίσης, να επιδείξει σε κάτω των 40 πρώτους προπονητές ομάδων και τους Ντομένικο Τεντέσκο (στα 31 του), Φλόριαν Κόφελντ (στα 35 του), Χάνες Βολφ (στα 36 του) και Αλεξάντερ Νούρι (επίσης στα 36 του). Ο Μάασεν, στη σχετική λίστα είναι στο Νο19.

Τι γίνεται στα άλλα 4 πρωταθλήματα του Big5;

Σε πάγκους της Serie A ως πρώτοι προπονητές, αντίστοιχα, από το 2010 συνολικά κάθισαν 13 κόουτς κάτω των 40. Απ’ αυτούς έχουν ξεχωρίσει οι Βιντσέντσο Μοντέλα, Φάμπιο Λιβεράνι, Ρομπέρτο ντε Τζέρμπι και, ελπιδοφόροι είναι οι Πάμπλο Ζανέτι, Τιάγκο Μότα. Στη La Liga πάλι, από το 2010 ως τώρα και τους 17… Κ40 κόουτς του πρωταθλήματος, ξεχωρίζουν ο Ουνάι Έμερι και ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Κι όσο για τη Ligue 1, μόνον έξι Κ40 έχουν κάτσει σε πάγκο από το 2010 ως σήμερα -χωρίς, όμως, επιτυχία.

 


Τέλος, στην Πρέμιερ, μόλις 10 Κ40 κόουτς έχουν δουλέψει από το 2010 ως τώρα. Μεταξύ τους, είναι ονόματα όπως οι Βίλας Μπόας, Μπρένταν Ρότζερς, Σκοτ Πάρκερ, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, Έντι Χάου, αλλά, φυσικά και Μικέλ Αρτέτα. Κάποιος θα πει: “Η Πρέμιερ είναι δύσκολη και θέλει εμπειρία”. Όμως το παράδειγμα της Bundesliga δείχνει ότι καμιά φορά, όταν η κατάρτιση υπάρχει, οι φρέσκες ιδέες και ο ενθουσιασμός μπορούν να καλύψουν άνετα αυτό το “κενό” στο βιογραφικό…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Bundesliga

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ