Ο... πιο καλός ο μαθητής - συμμαθητής του Γιούλιαν Νάγκελσμαν στη σχολή προπονητικής της Γερμανικής Ομοσπονδίας, είναι ο άνθρωπος που ήλθε να ξαναφέρει την ομάδα σε τροχιά επιτυχιών, μετά το αποτυχημένο πέρασμα του Αμερικανού Τζέσε Μαρς. Και, προς το παρόν, τα πηγαίνει μια χαρά!

Λειψία: Ο Ντομένικο Τεντέσκο (της) δίνει φτεράααα! Για πολλά χρόνια αφότου η Red Bull “δημιούργησε” την RB Leipzig, οι φίλοι του ποδοσφαίρου στην περιοχή -αλλά και σε ολόκληρη τη Γερμανία- μιλούσαν για “πλαστική ομάδα”, “ομάδα μάρκετινγκ” και διάφορα άλλα τέτοια. Δεκατρία χρόνια μετά, η Λειψία είναι μια από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Τερμάτισε δεύτερη στη Μπουντεσλίγκα το 2016-17, στην πρώτη της χρονιά στη μεγάλη κατηγορία. Το κατάφερε και το 2020-21. Ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου το 2018-19, αλλά και πέρυσι, έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ την προπερασμένη σεζόν. Η “πλαστική ομάδα” έχει γίνει… σίγουρα μεταλλική. Και οι φιλοδοξίες της μεγαλώνουν χρονιά με τη χρονιά.

Μετά τη δεύτερη θέση την περσινή σεζόν, η Λειψία ήθελε εφέτος αν όχι τον τίτλο, σίγουρα μια ανάλογη πορεία. Αλλά ο Αμερικανός Τζέσε Μαρς, που ήλθε για να γεμίσει τα (“χρυσά”) παπούτσια του Γιούλιαν Νάγκελσμαν δεν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να πετύχει κάτι τέτοιο. Στις 5 Δεκεμβρίου ο Μαρτς είπε “αντίο”. Και λίγες μέρες αργότερα, στις 9 του μηνός, οι υπεύθυνοι της ομάδας είπαν “χαίρετε” στον… Ντομένικο Τεντέσκο.

Πιο καλός… μαθητής, ο συμμαθητής του Γιούλιαν!

Με το “φάντασμα” του Νάγκελσμαν να συνεχίζει να “στοιχειώνει” το Ρεντ Μπουλ Αρένα, δεν είναι ότι οι υπεύθυνοι της ομάδας σκέφτηκαν πως ένας… συμμαθητής του στη σχολή προπονητών θα ήταν μια καλή λύση. Βοήθησε, σίγουρα κι αυτό. Όμως ο Τεντέσκο δεν πήγε Λειψία γι’ αυτό το λόγο. Ούτε 37 χρονών ακόμη (γεν. 12 Σεπτεμβρίου του 1985), ο Ντομένικο ήλθε στη ζωή στο Ροσάνο της Ιταλίας, αλλά μεγάλωσε στη Στουτγκάρδη.

Ποδόσφαιρο δεν έχει παίξει, πρακτικώς, παρά μόνο σε πολύ χαμηλό επίπεδο και για λίγο. Όμως στη Σχολή Προπονητών της γερμανικής Ομοσπονδίας είχε εξαιρετικές επιδόσεις -καλύτερες από του Νάγκελσμαν. Στη Στουτγκάρδη ξεκίνησε με τις ομάδες νέων σε ηλικία μόλις 23 ετών, το 2008. Το 2015, με ένα πρωτάθλημα παίδων στο παλμαρέ του, πήγε στην Κ17 της Χόφενχαϊμ για την σεζόν 2015-2016. Την επόμενη, ως προπονητής της Κ19,  την έφερε στην 4η θέση της βαθμολογίας.

Η Άουε, της Μπουντεσλίγκα 2 ήταν η πρώτη του αντρική ομάδα. Πήγε εκεί ως τρίτος προπονητής μέσα στη σεζόν 2016-17, αλλά στο τέλος την κράτησε στην κατηγορία. Και ο Κρίστιαν Χάιντελ, τότε τεχνικός διευθυντής της Σάλκε τον θεωρεί κατάλληλο για αντικαταστάτη του Μάρκους Βάινστριλ. Η 10η θέση στο πρωτάθλημα έχει πέσει βαριά στη Σάλκε και ο Χάιντελ θεωρεί ότι μια φρέσκια ματιά όπως του 31χρονου, τότε, Τεντέσκο θα κάνει καλό στην ομάδα.

Καλή πρώτη σεζόν, πολύ κακή δεύτερη, στη Σάλκε…

Και… της κάνει! Η Σάλκε τερματίζει 2η στη Μπουντεσλίγκα το 2017-18 και φτάνει ως τους “4” του Κυπέλλου. Αλλά, παρότι στο Τσάμπιονς Λιγκ φτάνει ως τους “16”, η επόμενη σεζόν δεν είναι καλή στο πρωτάθλημα. Μέχρι τη χειμωνιάτικη ανάπαυλα κάνει μόλις 4 νίκες και στην επανέναρξη μετράει, από τις 2 Φεβρουαρίου ως τις 8 Μαρτίου 5 ήττες, μια ισοπαλία και καμία νίκη. Μετά το 0-4 από τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, Τεντέσκο και παίκτης απολογούνται στην κερκίδα των οργανωμένων.

Στις 12 Μαρτίου έρχεται και ο διασυρμός από τη Μάντσεστερ Σίτι (7-0) στο Τσάμπιονς Λιγκ και το τέλος για τον Τεντέσκο έρχεται με άδοξο τρόπο. Επόμενος σταθμός του είναι η Σπαρτάκ Μόσχας, που ψάχνει αντικαταστάτη του Όλεγκ Κονόνοφ μετά τον αποκλεισμό της, στα προκριματικά, από το Γιουρόπα. Υπογράφει μαζί της στις 14 Οκτωβρίου του 2019. Η σεζόν κλείνει συμπαθητικά για τη Σπαρτάκ, αλλά η δουλειά του Τεντέσκο φαίνεται τη δεύτερη χρονιά του στη Ρωσία.

Από τη Ρωσία με… αγάπη -και αποτελέσματα!

Με σταθερό κορμό και λίγες προσθήκες παικτών όπως ο Αλεξάντερ Σομπόλεφ, από τη Σαμάρα και ο Κουίνσι Πρόμες, από τον Άγιαξ, η Σπαρτάκ τερματίζει 2η την περσινή σεζόν. Αλλά ο Τεντέσκο δεν είναι μαζί της στα προκριματικά για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η διοίκηση θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει πολλά και μεταξύ τους είναι και ο προπονητής.

Ο Νάγκελσμαν είναι από πέρυσι το καλοκαίρι στον πάγκο της Μπάγερν. Και κανείς δεν ξέρει αν είπε στους φίλους που, ασφαλώς, συνεχίζει να έχει στη Λειψία έναν καλό λόγο για τον πρώην συμμαθητή του. Το βέβαιο είναι ότι μετά τις έξι ήττες σε 14 αγωνιστικές, όταν η ομάδα αναζήτησε αντικαταστάτη του Μαρς, τον βρήκε στο πρόσωπο του Ιταλού.

Προς το παρόν, ο Τεντέσκο δικαιώνει την επιλογή του. Με 9 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες μ’ εκείνον στον πάγκο, η Λειψία ξαναβρίσκεται στις θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και είναι φαβορί για πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου (αντιμετωπίζει την Ουνιόν Βερολίνου). Και βέβαια, έχει περάσει τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και, λόγω αποκλεισμού της παλιάς του ομάδας, Σπαρτάκ Μόσχας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, παίζει πια με την Αταλάντα για τα προημιτελικά του Γιουρόπα. Καθόλου άσχημα, δηλαδή…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Bundesliga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λειψία

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ