Ο πρώην "ντελικάτος" Γάλλος μέσος, έχει γίνει στη Λειψία μια... μηχανή παραγωγής γκολ -και ασίστ- που δε φοβάται πια καμία μονομαχία μπροστά, απέναντι σε οποιονδήποτε αμυντικό. Ο Έρικ Τεν Χαχ τον έχει πρώτο στη λίστα του για τη νέα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και όχι άδικα...

Ενκουνκού: Η Παρί… χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο! Θα πείτε: σάμπως είναι η πρώτη φορά για τη γαλλική ομάδα; Σωστά. Είναι η πολλοστή. Ο νεοπλουτισμός της, την έχει κάνει πολλές φορές να πει: “Σιγά μην ασχοληθώ εγώ, τώρα, να κάνω παίκτη τον τάδε. Και… δεν αγοράζω έτοιμο;” Είναι κι αυτός ένας τρόπος σκέψης. #Fail, όμως. Διότι πήρε 13.000.000 ευρώ για να τον δώσει, το 2019 στη Λειψία. Αλλά αν θέλει τώρα να τον αγοράσει “έτοιμο” θα πρέπει να δώσει πάνω από 65.000.000!

Ο λόγος είναι απλός. Με βάσει τα στατιστικά του, στα 24,5 του χρόνια ακριβώς (γεν. 14/11/1997), ο Γάλλος μεσοεπιθετικός -και όχι μόνο…- είναι, εφέτος, απλά από άλλο πλανήτη σε απόδοση. Και δεν είναι κάτι που… έτυχε. Είναι κάτι που πέτυχε ο ίδιος -και η ομάδα του- με τον τρόπο που φαντάζεστε. Την απίστευτα σκληρή δουλειά, αλλά και την προσοχή, από πλευράς συλλόγου, σ’ ένα ποδοσφαιριστή που το ταλέντο του έκανε “μπαμ” από μικρό παιδί.

Σκληρή δουλειά και… απίστευτα στατιστικά!

Ακριβώς επειδή το ταλέντο μόνο του δε φτάνει, ο Ενκουνκού βρήκε στη Λειψία το ιδανικό περιβάλλον για να το αξιοποιήσει όσο γίνεται. Όταν τον πήρε η γερμανική ομάδα, έπαιζε μέσος. Όπως κι ο ίδιος λέει “δεν είχε τα σωματικά προσόντα” για να παίξει πιο μπροστά. Φορ ή δεύτερος φορ. Πέρυσι το καλοκαίρι δούλεψε μόνος του με προσωπικό γυμναστή. Πήρε περί τα 5-6 κιλά σε μυική μάζα. Και τώρα, απλώς… σκοτώνει.

Το ατομάκι, χωρίς καν να είναι καθαρόαιμος επιθετικός (ο Νάγκελσμαν τον έβαζε στο κέντρο και ήταν ο Τζέσι Μαρτς που τον πήγε εξτρέμ, στις αρχές της σεζόν), ο Ενκουνκού έχει ως τώρα… 30 γκολ και 20 ασίστ (!) σε 47 ματς και 3.803 αγωνιστικά λεπτά με τη Λειψία! Στη Bundesliga (17 γκολ, 15 ασίστ!) είναι το βασικό της όπλο για να κάνει όνειρα για Τσάμπιονς Λιγκ. Στο ίδιο το Τσάμπιονς Λιγκ εφέτος ήταν ο πρώτος παίκτης της ομάδας που κάνει χατ-τρικ. (Ναι: καλά θυμάστε. Εκτός έδρας με τη Σίτι!)




Έγινε καλύτερος σε όλα όσα του χάρισε η φύση…

Στο Γιουρόπα Λιγκ, πάλι, ήταν δύο δικά του γκολ κατά της Αταλάντα που έστειλαν την ομάδα στον ημιτελικό. Και η μεγάλη της ελπίδα τώρα για τη ρεβάνς απέναντι στους Ρέιντζερς στη Σκοτία, την Πέμπτη (1-0 για τους Γερμανούς το πρώτο ματς). Η Λειψία δρέπει τους καρπούς των κόπων και της επιμονής της με τον Ενκουνκού, διότι μαζί της έγινε χρόνο με το χρόνο καλύτερος.

Και στην Παρί, από μικρό παιδάκι, είχε δείξει ότι μπορεί να παίξει σε διάφορες θέσεις στο γήπεδο. Και αυτό, καμιά φορά, βγαίνει σε κακό σε ένα ποδοσφαιριστή. Τον δυσκολεύει να καθιερωθεί. Εκτός αν συνοδεύεται από την καλλιέργεια όλων των άλλων καλών ποδοσφαιρικών χαρακτηριστικών του. Οπότε μετατρέπεται σε μέγα πλεονέκτημα. Όταν πήγε στη Γερμανία, ήταν κάπως έτσι… Σπουδαίος τεχνίτης, ανέκαθεν. Και πανέξυπνος σε κινήσεις μέσα στο γήπεδο. Αλλά “εύθραυστος”.

Στη Λειψία (αλλά χάρη και στις δικές του φιλότιμες έξτρα προσπάθειες) ο Ενκουνκού βελτίωσε όλα τα θετικά στοιχεία που, ποδοσφαρικά, του έδωσε η φύση. Τις σπουδαίες, απρόβλεπτες εμπνέυσεις του (“βασιλιάς” και πέρυσι στα x-goals και τις x-assists). Την ταχύτητά του (έχει φτάσει τα 35,5 χλμ. την ώρα!). Τις βοήθειές του στην άμυνα (8,69 πρεσσαρίσματα μεταξύ σέντρας και αντίπαλης περιοχής ανά παιχνίδι).

Η ενδυνάμωση και τα κατά… 300% καλύτερα τελειώματα!

Και, φυσικά, τη δύναμή του. Πάνω σ’ αυτό έπεσε η περισσότερη δουλειά. Και το αποτέλεσμα είναι ότι, πλέον, ο Ενκουνκού μπορεί να σταθεί όρθιος υπό την πίεση και του πιο δυνατού αμυντικού. Φυσικά, αυτή η έξτρα αυτοπεποίθηση τον έχει κάνει δραματικά καλύτερο και στα τελειώματά του, που, κάποτε, ήταν αδύναμο σημείο του.“Είχα πάντοτε πολλές ευκαιρίες να σκοράρω ως μέσος”, λέει ο ίδιος. “Αλλά όχι καθαρό μυαλό να τελειώσω τις φάσεις. Τώρα όμως πήρα όγκο αντέχω τις μονομαχίες και όλα είναι πιο εύκολα”. Λογικό, αφού σήμερα δείχνει… κάπως έτσι:

Με τον Ντομένικο Τεντέσκο στον πάγκο, ο Ενκουνκού έχει φτάσει το 13% επιτυχία στα τελειώματα στο 30% (!) και, παρότι η ταχύτητά του στον κενό χώρο είναι “μυστικό” όπλο για την ομάδα και τον Ιταλό προπονητή, όσο δυναμώνει παίζει όλο και πιο κοντά στον αντίπαλο γκολκίπερ. Διεθνής πλέον, μέλος μιας εκλεκτής παρέας που έχει επίσης να δείξει έναν κοτζάμ Κιλιάν Εμπαπέ, αλλά και Καρίμ Μπενζεμά, Αντουάν Γκριεζμάν και Ολιβιέ Ζιρού, ο Κρίστοφερ παραμένει σοβαρός, σεμνός και μετρημένος.

 


Δε μιλάει πολύ, δουλεύει σκληρά, οι συμπαίκτες του έχουν να λένε για την ομαδικότητά του, όλοι οι προπονητές του τον αποθεώνουν και για τη δουλειά του στο γήπεδο, αλλά και για τη δίψα του να μάθει και να ξεπεράσει τον εαυτό του στις προπονήσεις. Ξέρει ότι ο Έρικ τεν Χαχ τον έχει ως πρώτο στόχο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που σχεδιάζει. Αλλά παραμένει χαμηλών τόνων και σεμνός. “Αν και όταν έλθει η στιγμή (σ.σ. για μεταγραφή) θα είμαι έτοιμος”, λέει απλώς. Μεταξύ μας; Αυτή η ώρα… έχει έλθει μάλλον. Και είναι ήδη έτοιμος. Για πολλά ακόμη πράγματα, ακόμη πιο εντυπωσιακά κιόλας…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Bundesliga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λειψία

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ