Ο Jack Taylor είναι ο άνθρωπος που κατέχει -και θα κατέχει- το ρεκόρ για τους περισσότερους πόντους σε ένα παιχνίδι κολεγιακού μπάσκετ. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ, αλλά ούτε καν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο σε επαγγελματικό επίπεδο! Γράφει ο Ιάσονας Μίσχος Με είδωλο τον Κόμπι Μπράιαντ, ισχυρό κίνητρο και αρκετή υποστήριξη γύρω […]

Ο Jack Taylor είναι ο άνθρωπος που κατέχει -και θα κατέχει- το ρεκόρ για τους περισσότερους πόντους σε ένα παιχνίδι κολεγιακού μπάσκετ. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ, αλλά ούτε καν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο σε επαγγελματικό επίπεδο!

Γράφει ο Ιάσονας Μίσχος

Με είδωλο τον Κόμπι Μπράιαντ, ισχυρό κίνητρο και αρκετή υποστήριξη γύρω του, ο Τζάκ Τέιλορ έγινε κάποτε ο ήρωας ολόκληρης της Αμερικής για μερικές εβδομάδες. Ο δευτεροετής -τότε- Τέιλορ κατάφερε να σκοράρει 138 πόντους σε ένα παιχνίδι και να φτιάξει ένα ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί ποτέ.

Κόντρα σε ότι θα πίστευε κάποιος, ο Τέιλορ όχι μόνο δεν πήρε κάποια ευκαιρία στο ΝΒΑ αλλά ούτε καν έχει παίξει ένα λεπτό επαγγελματικού μπάσκετ. Μάλιστα έχει φτάσει στο σημείο να μην θέλει να δει ποτέ ξανά μπάσκετ ή να πιάσει μπάλα στα χέρια του -όπως ο ίδιος λέει.

Ένα ασυνήθιστο ταξίδι: Από το «πουθενά» στο Columbia και τελικά στο Grinnell:

Υπάρχουν μπασκεμπολίστες που το ενδιαφέρον όλης της χώρας των ΗΠΑ είναι στραμμένο πάνω τους πολύ πριν γίνουν 18 ετών. Ο Τέιλορ δεν είναι μία τέτοια περίπτωση. Μεγάλωσε στο Λέικσαιντ, μία μικρή πόλη 20.000 κατοίκων που παρά το ότι υπάρχει για πάνω από 150 χρόνια, δεν είχε γίνει ποτέ αντικείμενο συζήτησης μέχρι το 2012 (σ.σ. βλέπε παρακάτω).

Από μικρός είχε είδωλο τον Κόμπι Μπράιαντ. Σηκωνόταν από τις 6:30 το πρωί για να προλάβει να προπονηθεί πριν τις σχολικές του υποχρεώσεις. Αυτό τον έκανε παρά το ύψος του (1,78) να φτάσει κοντά στην δικαίωση.

Χάρη τις εμφανίσεις του στο Βlack River Falls high school, όπου είχε 20,4 πόντους και 4,,7 ασίστ με 42% κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών κολεγίων, από την πρώτη μέχρι την τρίτη κολεγιακή κατηγορία.

Τελικά οι κόποι του δικαιώθηκαν, συμφωνώντας με το παγκοσμίου φήμης Columbia, με το οποίο αναμενόταν να ξεκινήσει να παίζει μετά από έναν χρόνο εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού ζητήματος. Στο διάστημα αναμονής όμως η τύχη του γύρισε την πλάτη.

Λόγω τραυματισμό στον αχίλλειο και τον μηνίσκο το γόνατο του διαλύθηκε και μαζί του οι ελπίδες για να παίξει μπάσκετ στο επίπεδο που ήθελε την επόμενη χρονιά.

Έτσι μόλις τελείωσε την αποθεραπεία του, έκανε ένα βήμα πίσω και συμβιβάστηκε με το UW–La Crosse, κολέγιο τρίτης κατηγορίας. Εκεί δεν είχε κάτι περισσότερο από 7 πόντους ανά παιχνίδι και η αγάπη του για το μπάσκετ ξεκίνησε να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Μία είδηση από το ESPN όμως θα άλλαζε τα πάντα. Η είδηση αυτή ήταν ο Γκρίφιν Λεντς από το Grinell σκόραρε 89 πόντους σε ένα ματς.

Το Grinnell (Division 3 και αυτό) στο παρελθόν είχε χτυπήσει την πόρτα του Τέιλορ και εκείνος σκέφτηκε πως θα μπορούσε να είναι αυτός στην θέση του Γκρίφιν. Έτσι πήρε την μεγάλη απόφαση και πήρε την μεταγραφή, για να γίνει συμπαίκτης του Γκρίφιν και να έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία.

Το απίθανο ματς των 138 πόντων και η ώρα του να γίνει ο ήρωας του μήνα

Από την πρώτη στιγμή που ο νεαρός -τότε- αθλητής άλλαξε μπασκετική στέγη ο στόχος ήταν ένας: Να τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα στις Ηνωμένες πολιτείες. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε το συγκεκριμένο κολέγιο.

Το Grinell έχει ένα ιδιόμορφο σύστημα το οποίο τους έχει οδηγήσει για 18 σεζόν μεταξύ του 1992 και του 2012 να είναι η κορυφαία επιθετική ομάδα σε όλη την Αμερική. Ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζει κακές ομάδες, δίνει την ευκαιρία σε έναν παίκτη να κάνει την διαφορά.

Αυτή η ομάδα έμελλε να είναι οι Faith Baptist Bible College στις 20 Νοεμβρίου του 2012. Ο Τέιλορ δεν ήταν καν το πρώτο όνομα στην ομάδα του, αλλά αυτό ήταν άλλωστε το στοιχείο που εκμεταλλεύτηκε.

Η άμυνα ήταν εστιασμένη στους συμπαίκτες του και εκείνος σούταρε χωρίς σταματημό. Τελείωσε το πρώτο ημίχρονο έχοντας 58 πόντους αλλά και το πράσινο φως να σουτάρει όποτε θέλει.

Αν οι 58 πόντοι του πρώτου μέρους σας φαίνονται πολλοί, κάνετε λάθος. Ή τουλάχιστον είναι πολύ λίγοι τα «όργια» που έκανε στο δεύτερο μέρος. Τρέλανε όλο τον κόσμο σκοράροντας 80 πόντους και συντρίβοντας κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τον απίστευτο αριθμό τον 138 πόντων με 52-108 σουτ και 7-10 βολές! Αυτή ήταν -και μάλλον θα είναι- η μεγαλύτερη στιγμή στην ζωή του Τζακ Τέιλορ.

Στο επόμενο διάστημα έγινε ο ήρωας της Αμερικής. Ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Καρμέλο Άντονι και ο Κόμπι Μπράιαντ μιλούσαν για εκείνον. Ο «Black Mamba» μάλιστα τόνισε ότι «Δεν έχει καμία σημασία σε ποιο επίπεδο πέτυχε, είναι τρελό. Μπορεί να λέει πλέον σε όλους να πάνε να γα****».

Τα media τρελάθηκαν, ξεκίνησε εμφανίσεις στο ESPN και βρέθηκε σε πασίγνωστες εκπομπές που δεν είχαν καν απαραίτητα ως θέμα τον αθλητισμό. Το όνομα του Τέιλορ ήταν το πιο «καυτό» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ρεκόρ συνέχισαν, οι ευκαιρίες δεν ήρθαν και ο Τέιλορ τα παράτησε

Για τρία συνεχόμενα χρόνια ο Τέιλορ ήταν ο καλύτερος σκόρερ στην χώρα, φτάνοντας μέχρι και τους 36 πόντους ανά αγώνα. Μάλιστα απέναντι στο Crossroads College είχε και ένα ακόμη παιχνίδι με 100 ή περισσότερους πόντους. Συγκεκριμένα σκόραρε 109, δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι ξέρει πώς να βάλει την μπάλα στα καλάθι.

Παρόλα αυτά υπήρχαν δικαιολογημένες ανησυχίες όσον αφορά την επιλογή του από κάποια ομάδα στο draft του 2015 στο οποίο συμμετείχε. Αρχικά είχε ιστορικό σοβαρών τραυματισμών ενώ το ύψος του δεν θεωρούνταν ικανοποιητικό για το ΝΒΑ και η σωματοδομή του δεν ανταποκρινόταν στα «στάνταρ» της λίγκας.

Μέσα σε όλα αυτά μπαίνει και το ότι έπαιζε σε κολέγιο τρίτης κατηγορίας, αλλά και ότι μιλάμε για μία ομάδα που ευνοεί συγκεκριμένα τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Έτσι όλες οι ομάδες τον προσπέρασαν και το όνειρο του να παίξει στην κορυφαία λίγκα του κόσμου συνάντησε ένα ακόμη εμπόδιο. Αυτήν την φορά όμως δεν είχε κίνητρο να συνεχίσει. Θα μπορούσε σίγουρα να βρει ευκαιρία και σε κάποια ομάδα Summer League, κατά πάσα πιθανότητα στην G-League και 100% σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο ίδιος όμως δεν ήθελε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Όπως ο ίδιος είχε πει «Νόμιζα πως όταν θα τα καταφέρω θα είμαι “γεμάτος”. Αλλά συνειδητοποίησα ότι μόλις τα media φεύγουν εγώ θέλω όλο και περισσότερα. Το μπάσκετ με απογοήτευσε με έναν τρόπο που η πίστη μου ποτέ δεν έχει κάνει. Μου έδωσε υποσχέσεις που δεν μπορούσε να κρατήσει.»

Πλέον ο Τζακ είναι… youtuber και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν παίζει μπάσκετ

Αν κάποιος ψάξει το όνομα Τζακ Τέιλορ σήμερα, θα βρει ένα κανάλι στο Youtube. Όχι δεν είναι συνωνυμία. Κρατάει το δικό του προσωπικό κανάλι στο οποίο ασχολείται με την καθημερινή του ζωή την οποία προβάλει μέσω vlogs, ενώ ακόμη κάνει πολλών ειδών βίντεο.

Σε ένα από αυτά έχει μιλήσει και για το μπάσκετ, όπου τόνισε ότι «Δεν θέλω η υπόλοιπη ζωή μου να χαρακτηρίζεται από τους 138 πόντους που έβαλα.

Αν είμαι γνωστός μόνο για αυτό, τότε μάλλον έκανα πολύ κακή δουλειά. Στο σπίτι μου δεν υπάρχουν ενθύμια για αυτά που κάποτε έκανα, κοιτάω το τι θα κάνω στην συνέχεια.»

Πάντως μέχρι στιγμής η καριέρα του στο Youtube δεν έχει πάει όπως θα την περίμενε, έχοντας ελάχιστα βίντεο με περισσότερες από 1.000 προβολές, εξαιρουμένων των -πολύ λίγων- στα οποία μιλάει για το μπάσκετ.

Πάντως σε ανύποπτο χρόνο έχει ξεκαθαρίσει ότι το μπάσκετ… δεν χάνει κάτι ιδιαίτερο λέγοντας: «Πολλοί έχουν πει καλά πράγματα για μένα, αλλά δεν το υπερασπίζομαι αυτό. Δεν είμαι ο καλύτερος παίκτης κολεγιακού μπάσκετ στην ιστορία. Ίσα-ίσα είμαι ο χειρότερος παίκτης στην ιστορία του μπάσκετ που έχει σκοράρει 100 πόντους.»

Τέλος, με τον επίλογο που έβαλε, ο Τέιλορ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ που σκοράρει 100 πόντους, αλλά δεν παίζει ούτε ένα ματς στο ΝΒΑ. Όλα όμως δείχνουν, ότι δεν θα είναι ο μόνος σε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη λίστα.

Ο Τζέι Τζέι Κάλβερ (μικρός αδερφός του Τζάρετ των Γουλβς) τον Δεκέμβριο του 2019 πέτυχε 100 πόντους σε έναν αγώνα της Division II. Παρόλα αυτά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να τον προσεγγίσει και μάλλον αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Απόψεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ