Η καλή θητεία στο εντυπωσιακότερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, κάποιες φορές δεν αρκεί για να δώσει το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός -ή μάλλον και ο Παναθηναϊκός- το γνωρίζει καλά...

Τα πέντε fails του εξάστερου από το NBA…Όπως δεν υπάρχει καμία μπίζνα όσο η σόου μπίζνα, έτσι δεν υπάρχει και άλλο πρωτάθλημα μπάσκετ όπως το NBA. Αλλά η έμφαση εκεί δίνεται επίσης στο “σόου”. Το NBA απαιτεί δύναμη, τέχνη και τεχνική. Αλλά, ως διοργάνωση είναι προσανατολισμένη στο να προσφέρει πρώτα απ’ όλα θέαμα. Και αυτό το καταφέρνει τέλεια.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Εδώ η νίκη μετράει περισσότερο από κάθε τι άλλο. Το θέαμα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Τα φάουλ τιμωρούνται, όλα. Τα βήματα τα… μετρούν κανονικά. Οι διαιτητές είναι αυστηροί, αλλά εξίσου αυστηροί είναι και οι προπονητές, Εδώ ο κόουτς και η τακτική είναι πάνω από κάθε ατομικό ταλέντο και πρωτοβουλία. Στο NBA, ως προς αυτά, ε, υπάρχει μια… χαλαρότητα, όπως και το κάνουμε, ιδίως στο τι σφυρίζεται και τι όχι…

Βάλτε στην εξίσωση όλα τα πιο πάνω, αλλά και τον διαφορετικό, ίσως και μοναδικό τρόπο ζωής στην Αθήνα και τι βγαίνει ως αποτέλεσμα; Κάποιες φορές το να αποτυγχάνουν πλήρως στην Ελλάδα παίκτες που στο NBA ήταν έως και εξαιρετικοί. Θα εστιάσουμε σε πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Ο Γουέσλι Τζόνσον που δεν έκανε τη διαφορά…

Η πρώτη είναι η πιο πρόσφατη (ο Πέρι, που μόλις αποχώρησε δεν έχει παίξει ποτέ NBA). Αλλά ο Γουέσλι Τζόνσον το έχει οργώσει. Στα 32 του φτάνει στον εξάστερο το 2019 μετά από 10 χρόνια και 609 ματς στο πρωτάθλημα, με 6 ομάδες. Ήταν το Νο4 στο draft του 2010 και, γενικά, σε προδιαγραφές, ο φόργουορντ που θα έκανε τη διαφορά.

Αλλά… δεν. Στην Ευρωλίγκα έγραψε μόλις 3,3 πόντους μέσο όρο και στο παρκέ δεν έβγαλε τίποτε από το δυναμισμό και τη physicality που είναι σήμα-καταταθέν του NBA. Με ποσοστό ευστοχίας κάτω από 26,5% στα τρίποντα και μόλις 2,4 ριμπάουντ, η παρουσία του δεν έγινε αισθητή, τουλάχιστον όχι όοο ήθελε η ομάδα,…

Τζίμερ Φριντέτ: Τι… εδώ, τι στην Κίνα, το ίδιο ήταν…

Την ίδια σεζόν και μάλιστα με “βαρύ” συμβόλαιο, αφού άλλωστε, σε NBA και κινεζικό πρωτάθλημα ήταν σούπερ-μπόμπερ στα τρίποντα, φτάνει και ο Τζίμερ Φριντέτ. Η Ευρώπη δεν του πήγε καλά. Πήρε (ξανά) το δρόμο για την Κίνα στο τέλος της σεζόν, με επίδοση 12,9 πόντους, κατά μ.ο. στην Ευρωλίγκα. Οχι και πολύ καλή για 1.700.000, έτσι δεν είναι;

Η ανεξήγητη περίπτωση του Μάρκους Χέσλιπ

Πίσω στο 2010, ο Κώστας Τσαρτσαρής είναι τραυματίας και ο Ομπράντοβιτς ψάχνει επειγόντως πάουερ φόργουορντ. Στα χαρτιά, ο Χέισλιπ είναι ιδανική περίπτωση. Έχει θητεία στο NBA, αλλά και στην Ευρώπη (Ούλκερσπορ, Εφές, Μάλαγα). Στα 2μ08 και εκρηκτικός, υπογράφει το Γενάρη για να προσθέσει εκτόπισμα και δύναμη μπροστά.

Στο ισπανικό πρωτάθλημα, με την Ουνικάχα πήρε τον τίτλο του Θεαματικότερου Παίκτη της Λίγκας, αλλά στον Παναθηναϊκό πήρε μάλλον αυτό ενός.. αφανούς παίκτη της Λίγκας. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν “έδεσε” καθόλου στην ομάδα και τον… Απρίλιο της ίδιας χρονιάς έφυγε για την Κάχα Λαμποράλ…

Ο Τζέισον Καπόνο ήλθε. Τα τρίποντά του, όχι…

Το 2012-13 ήταν η πρώτη σεζόν μετά από 13 χρόνια για τον Παναθηναϊκό χωρίς τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο του. “Προίκα” στον Πεδουλάκη είναι κι ένας τριποντάκιας ολκής με θητεία σε 9 ομάδες του NBA.

Ο Τζέισον Καπόνο έχει κερδίσει δύο διαγωνισμούς τριπόντων στο αμερικανικό πρωτάθλημα (2007 και 2008). Έχει πάρει και τίτλο, με τους Μαϊάμι Χιτ. Αλλά στην Ευρώπη δεν έδειξε πολλά… Έφυγε το Μάρτιο του ’13 με μέσο όρο 7,8 πόντους σε 9 ματς στην Ευρωλίγκα…

Σάσα Παύλοβιτς: καλός στο πρωτάθλημα, όχι στην Ευρωλίγκα

Ο Σάσα Παύλοβιτς, που ήλθε στον Παναθηναϊκό καλοκαίρι του 2015, ως επιλογή του Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς, δεν είναι ακριβώς fail. Στο πρωτάθλημα, αλλά και στο Κύπελλο -και ειδικά εναντίον του Ολυμπιακού- ήταν καλός. Αλλά  σε 25 ματς στην Ευρωλίγκα είχε μ.ο. μόλις 5,6 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 25% στα τρίποντα.

Φτωχή αποκομιδή από έναν παίκτη που ήταν βασικό στέλεχος και συμπαίκτης του Λεμπρόν Τζέιμς στους Καβαλίερς και πέρασε μια γεμάτη 10ετία στο NBA σε έξι ακόμη ομάδες. Πάντως, έγινε αγαπητός στην κερκίδα, κυρίως για τη μαχητικότητά του.

Και ένα εκτός NBA fail -με βαρύ επώνυμο…

Ο τρελό- Νάντο Τζεντίλε δε χρειάζεται συστάσεις, ¨Εγραψε τη δική του ιστορία στην τριετία του στον Παναθηναϊκό, με τρία πρωταθλήματα, αλλά κι ένα ευρωπαϊκό. Οι φίλοι της ομάδας πίνουν νερό στ’ όνομά του.

Αλλά ο γιός του, Αλεσάντρο, δεν έπεσε κάτω απ’ τη μηλιά, όχι στον Παναθηναϊκό, τουλάχιστον. Η συνεργασία τους κράτησε μόλις 3 και κάτι μήνες, από το Δεκέμβριο του 2016 ως το Μάρτιο του 2017. Παρότι με την Ολίμπια Μιλάνο είδε δείξει εξαιρετικά στοιχεία, στους “πράσινους” ήταν απογοητευτικός.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ