Ο Μπομπ Βούλγαρης είναι από τους μεγαλύτερους τζογαδόρους του NBA. Για τρία χρόνια και αναλυτής, στην ομάδα των Μάβερικς. Τώρα... ιδιωτεύει, αλλά και τουιτάρει. Κι ένα από τα πρόσφατα tweets του... αναστάτωσε την Ευρωλίγκα -και κυρίως τους φίλους του Παναθηναϊκού...

Ο τζογαδόρος… “Πυθία” του NBA και η Ευρωλίγκα! Δύο πράγματα ισχύουν στην πιάτσα -σε κάθε πιάτσα. Πρώτον, ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις κι έναν… Έλληνα από κάτω. Και δεύτερον ότι ο πίνων μεθά και ο παίζων χάνει. Στην περίπτωση του Χαράλαμπου -Μπομπ- Βούλγαρη το πρώτο είναι προφανές. Είναι ελληνικής καταγωγής. Και το δεύτερο επίσης ισχύει. Ο Μπομπ δεν πίνει, παίζει. Και χάνει. Πολύ συχνά κερδίζει, όμως. Και στο πόκερ. Αλλά ειδικά στο NBA.

Ο Μπομπ μετανάστευσε με την οικογένειά του από το Άργος στη Μανιτόμπα, του Καναδά όταν ήταν μικρός. Στο Γουίνιπεγκ ο πατέρας του άνοιξε ένα ελληνικό εστιατόριο, τον «Ερμή». Ήταν το εφαλτήριό του για να φτιάξει, με τα χρόνια, ένα μεγάλο κτηματομεσιτικό γραφείο. Έβγαλε πολλά λεφτά. Και κράτησε τις παραδόσεις στην οικογένεια -και ο Μπομπ και ο αδελφός του μιλούν ελληνικά.

Μια άλλη παράδοση της οικογένειας ήταν… ο τζόγος. Στην ενηλικίωσή του, ο πατέρας του, επίσης μανιώδης gambler του έκανε δώρο ένα ταξίδι -πού αλλού;- στο Λας Βέγκας. Στη Νεβάδα, το όριο ηλικιας για τα “χοντρά” παιχνίδια, Μπλακ Τζακ, Πόκερ, ρουλέτα κ.λπ. είναι τα 23. Οπότε ο Μπομπ έμεινε στο “Sports Book”, την αίθουσα του Σίζαρ’ς Πάλας για τα αθλητικά στοιχήματα. Και… κόλλησε. Ειδικά με το NBA.

“Ο καλύτερος τζογαδόρος (σ.σ. στο NBA) του κόσμου”

Τέλη του ’90 και μέχρι τη σεζόν 2003-4, έβγαλε πολλά λεφτά. Αλλά, είπαμε: ο παίζων χάνει. Και αυτό του συνέβη εκείνη τη σεζόν. Από ‘κει που κέρδιζε πολλά, έχασε σχεδόν τα πάντα. Το έριξε στο επαγγελματικό πόκερ, με αρκετή επιτυχία -έως και σήμερα. Αλλά το “σαράκι” του “μαγικού κόσμου” τον έτρωγε. Κι έτσι αποφάσισε, απλώς, να αλλάξει τρόπο αθλητικού στοιχηματισμού. Μ’ ένα φίλο του μαθηματικό έφτιαξαν ένα αλγόριθμο για την πιθανή έκβαση αγώνων στο NBA.

Επειδή ήθελαν να ποντάρουν σε “χρυσοφόρες” εκπλήξεις, σε underdogs, δηλαδή, προσάρμοσαν το πρόγραμμα σ’ αυτή την κατεύθυνση και το ονόμασαν “Γιούιν”. Η “θεωρία του Ewing”, βασίζεται στην απόδοση που είχαν οι Νικς στα 56 ματς που ο Πάτρικ Γιούιν-σημαία τους έλειψε από την ομάδα λόγω σπασμένου καρπού, το 1998. Σύμφωνα μ’ αυτήν, οι ομάδες που χάνουν τον σταρ-παίκτη τους, καμιά φορά παίζουν καλύτερα.

Όπως και να ‘χει, ο αλγόριθμος συνυπολογίζει στατιστικά στοιχεία παικτών, αλλά και διαιτητών και προπονητών. Μέσα από πολλές παραμέτρους καταλήγει σε μια πρόβλεψη. Και η πρόβλεψη αυτή ήταν πολύ συχνά σωστή. Ο 47χρονος σήμερα Μπομπ έφτασε να βγάζει κάνα εκατομμύριο τη σεζόν και ο “πολύς” (όσο και αμφιλεγόμενος) ρεπόρτερ NBA του ESPN, Άντριαν Βοϊναρόφσκι τον αποκάλεσε “καλύτερο τζογαδόρο του κόσμου” (σ.σ: στο NBA).

Ο αλγόριθμος, η απορία για τη Γιουρολίγκα και ο… Παναθηναϊκός

Ο αλγόριθμός του, τον έφερε και για μια τριετία στη θέση του στρατηγικού στατιστικού αναλυτή στους Ντάλας Μάβερικς. Τα αποτελέσματά του ήταν αμφιλεγόμενα. Και σε κάθε περίπτωση, δεν έτυχε της συμπάθειας του Λούκα Ντόνσιτς, λένε τα αμερικανικά Media. Και, ό,τι πει ο Ντόνσιτς στους Μάβερικς είναι νόμος. Ο “καλύτερος τζογαδόρος του NBA” είναι από πέρυσι το καλοκαίρι χωρίς ομάδα. Αλλά με… λογαριασμό στο Twitter, φυσικά. Στον οποίο ανέβασε τις προάλλες αυτό:


Δηλαδή: “Πόσο ακριβώς κακή επένδυση είναι οι ομάδες της Euroleague; Ρωτώ για έναν φίλο. Εμπεριστατωμένες απαντήσεις μόνο». Και, σε μια απάντησή του σε σχόλιο στο thread περιέλαβε στη συνέχεια και “μεγάλες ομάδες της Ευρώπης” στην απορία του. Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής, θα σας γελάσουμε. Αλλά όσοι έχουν… τη μύγα, φυσικά και μυγιάστηκαν, με αρκετές από τις απαντήσεις στον Μπομπ να είναι, φυσικά, από οπαδούς του Παναθηναϊκού. Και, βεβαίως και πιο περίεργα πράγματα έχουν συμβεί, από το να έχει όντως ρωτήσει τον Βούλγαρη για λεπτομέρειες ένας αμερικανός λεφτάς που θέλει να επενδύσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Προσωπική μας άποψη, ωστόσο; Πολύ κακό για το τίποτε…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Euroleague

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΝΒΑ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ