Η νίκη του Ολυμπιακού επί της Ανατολού Εφές ήλθε με... όσο πιο δραματικό τρόπο γίνεται. Με τρίποντο στην εκπνοή. Για την ομάδα ήταν μια στιγμή-όνειρο. Για τον Κώστα Σλούκα... άλλη μια αγωνιστική της Euroleague. Τι να κάνουμε, άλλωστε; Είναι... σεσημασμένος ως προς τέτοια καλάθια...

Ο Σλούκας έχει τα buzzer-beaters για… σιροπιαστά! Το φινάλε του αγώνα του Ολυμπιακού με την Ανατολού Εφές ήταν για να σπάσουν καρδιές. Απ’ αυτά που, για όσους δεν είναι και τρελοί με το παιχνίδι, αποτελούν επιχείρημα ότι “ένας αγώνας μπάσκετ είναι όλο αυτό το περιττό πράγμα πριν από το τελευταίο τρίλεπτο”. Μηδενιστικό, αλλά και λαναθασμένο επιχείρημα. Ο Κώστας Σλούκας, άλλωστε, δεν έχει ανάγκη από ένα ολόκληρο τρίλεπτο. Του αρκούν τα τελευταία τρία-τέσσερα δευτερόλεπτα.

Είναι ένα πολύ κρίσιμο καλάθι που ανοίγει στον Ολυμπιακό την κουρτίνα μπροστά από τα πλέι οφ μετά από 4 χρόνια. Αλλά το πόσο κρίσιμο είναι ένα καλάθι στην εκπνοή, δεν παίζει ρόλο για τον Κώστα. Αυτά τα καλάθια, ο Σλούκας τα έχει ψωμοτύρι. Ή μάλλον… “σιροπιαστά”. Διότι στην πενταετία του στη Φενερμπαχτσέ, από το 2015 ως το 2020, έβγαλε αυτή τη φήμη.

Ο προπονητής της Εφές, δηλαδή, (του) την έβγαλε. Ότι, στην Τουρκία ο Σλούκας είχε αδυναμία στον μπακλαβά. “Νομίζω ότι αυτός (σ.σ.: ο μπακλαβάς) τον βόήθησε να βάλει αυτά τα καλάθια”, είπε ο Εργκίν Αταμάν μετά το τελευταίο buzzer-beater του διεθνούς 32χρονου (τα έκλεισε στις 15 Ιανουαρίου) πόιντ γκαρντ.

“Σιροπιαστό” και κατά της Φενερμπαχτσέ, εφέτος…

Και είπε “καλάθια” και όχι καλάθι, για τον απλούστατο λόγο ότι ο Σλούκας είχε ένα αντίστοιχο “σιροπιαστό” και για την πρώην ομάδα του, τη Φενέρ. Την 28η Οκτωβρίου, πέρυσι, είναι από τα δικά του χέρια που φεύγει η μπάλα για να “σκοτώσει” την τουρκική ομάδα στην εκπνοή του αγώνα, στο ΣΕΦ. Τελικό σκορ, 67-65.

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά τα δύο. Είπαμε. Ο άνθρωπος έχει έφεση στα buzzer-beaters. Και μάλιστα κατά ομάδων από τη χώρα του αγαπημένου του μπακλαβά! Το πρώτο του τέτοιο, πάει, άλλωστε, δέκα χρόνια πίσω! Στα 22 του, στο Αμπντί Ιπκετσκί, αντίπαλος είναι η Γαλατασαράι. Το τρίποντο που κάνει το 69-69 και στέλνει το ματς στην παράταση, είναι από τη σέντρα! (Ο Ολυμπιακός γνώρισε τελικά την ήττα σ’ εκείνο το παιχνίδι, με 78-77).

Πάρε κι εσύ να ‘χεις, αγαπητή Βιλερμπάν…

Ο Σλούκας δεν έχει στο… μάτι μόνο τουρκικές ομάδες, ωστόσο. Και οι γαλλικές, μια χαρά του κάνουν. Πέρυσι το Γενάρη, “σκοτώνει” τα όνειρα της Βιλερμπάν για νίκη στο “Αστρομπάλ” με τρίποντο… ε, πότε άλλοτε; To buzzer-beater κάνει το 86-83, 86-86. Και οι ερυθρόλευκοι φεύγουν τελικά με νίκη από τη Γαλλία (93-101).


Και για να αποδείξουμε ότι διακρίσεις δεν κάνει, ο Σλούκας έχει, φυσικά, χαρίσει νίκη με ανάλογο τρόπο και στη Φενερμπαχτσέ. Το ματς είναι απέναντι στη Μακάμπι, του Γιάννη Σφαιρόπουλου, προπονητή του στον τίτλο του 2015. Φυσικά δε θα του κάνει τη… χάρη γι’ αυτό το λόγο. Στις 5 Απριλίου του 2019, με δύσκολο τρίποντο υπό πίεση,  ο Σλούκας γράφει το τελικό 78-75.


“Σιροπιαστό” απ’ τα λίγα κι αυτό. Αν και, μάλλον δεν πρέπει να είναι ο μπακλαβάς, που λέει ο Αταμάν, η αιτία γι’ αυτή την επαναλαμβανόμενη ευστοχία του Κώστα σε buzzer-beaters. Άλλωστε, είπαμε: το πρώτο του τέτοιο πάει 10 χρόνια πίσω. Δέκα χρόνια μετά, έχει τρία ευρωπαϊκά τρόπαια, πέντε πρωταθλήματα (2 εδώ και 3 στην Τουρκία), 2 χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια με τις Εθνικές Νέων, Κύπελλα, αλλά και πολλές ακόμη ατομικές διακρίσεις στην τροπαιοθήκη του. Σόρι, Εργκίν, αλλά αυτά, με μπακλαβά μόνο δε γίνονται. Ή το ‘χεις ή όχι. Και ο Σλούκας, το είχε, το έχει και θα το έχει!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Euroleague

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ