Περί Τσιτσιπά θα μιλήσουμε σήμερα. Αλλά πριν μιλήσουμε για τον Τσιτσιπά, το… μπαλάκι πρέπει να πάει αλλού. Όχι στην κερκίδα. Στα δημοσιογραφικά γραφεία όπου, εδώ και κάποιον καιρό συντελείται, αργά και σταθερά και η αποκαθήλωσή του. Η απαξίωσή του. Όχι μόνο σε επίπεδο χαρακτήρα, αλλά, άκουσον άκουσον και αγωνιστικό! Ακόμη και  δια ανούσιων και ανόητων […]

Περί Τσιτσιπά θα μιλήσουμε σήμερα. Αλλά πριν μιλήσουμε για τον Τσιτσιπά, το… μπαλάκι πρέπει να πάει αλλού. Όχι στην κερκίδα. Στα δημοσιογραφικά γραφεία όπου, εδώ και κάποιον καιρό συντελείται, αργά και σταθερά και η αποκαθήλωσή του. Η απαξίωσή του. Όχι μόνο σε επίπεδο χαρακτήρα, αλλά, άκουσον άκουσον και αγωνιστικό! Ακόμη και  δια ανούσιων και ανόητων συγκρίσεων με το διεθνώς πιο hot ακόμη ελληνικό όνομα του Giannis.

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Ας τα πάρουμε όμως απ’ την αρχή. Στη χώρα αυτή όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, ανθεί επίσης και… κίτρινη, σαν μπαλάκι του τένις, φαιδρότητα. Ή μήπως πρόκειται για τραγωδία; Η Ελλάς, γενέτειρα της Δημοκρατίας, βρίσκεται στην 70η (!) θέση στον κόσμο από πλευράς ελευθεριών του Τύπου! Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να πούμε ότι στην ίδια λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα κατατάσσεται πίσω από χώρες όπως:

(Φυσικά η Νορβηγία -Νο1-, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία…) Αλλά και… το Σουρινάμ. Η Ναμίμπια. Η Μπουρκίνα Φάσο. Η Μποτσουάνα. Η Παπούα Νέα Γουινέα, η Σενεγάλη και η Γουιάνα. Η Ρουμανία, ο Νίγηρας, το Μαλάουι και η Ακτή Ελεφαντοστού. Η Πολωνία, το Μπουτάν, η Αρμενία και η Μαδαγασκάρη. Ναι. Ακόμη και η Μογγολία!

Και το πιο πάνω γεγονός δείχνει ένα πράγμα. Ότι κατά κανόνα (με αρκετές, ευτυχώς, αλλά, δυστυχώς όχι επαρκείς εξαιρέσεις) η ελληνική δημοσιογραφία υπηρετεί, σε συντριπτικό ποσοστό της το εκάστοτε “κυρίαρχο αφήγημα”. Δηλαδή ό,τι εκπορεύεται από την (κάθε) εξουσία. Πολιτική, αθλητική, επιχειρηματική, διπλωματική,… Είναι δημοσιογραφία των non papers, των “ειδικών σχέσεων”, της διαφημιστικής εύνοιας, της υπακοής. Όταν “διατάσσεται” να πει ότι ο Τσιτσιπάς είναι ήρωας και εκτός κορτς, επειδή σαν καλό παιδί λέει από το χαζοκούτι “Μένουμε σπίτι”, το κάνει.

Από “ήρωας”, απόκληρος του συστήματος…

Κι όταν “διατάσσεται” να τον εξευτελίσει, επειδή εκφέρει μια εκτός κυρίαρχου αφηγήματος άποψη για τον εμβολιασμό του (τον δικό του, όχι γενικά!), τον εξευτελίζει. Θυμάται όλες τις γκάφες του στα σόσιαλ μίντια. Προβάλει κάθε ανώριμη, πολιτικώς μη ορθή πράξη ή παράλειψή του. Δολοφονεί το χαρακτήρα του -ναι: τον ίδιο που εξυμνούσε πριν από λίγο.

Όμως αυτό είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενο. Απ’ όσους βλέπουν τηλεόραση και παρακολουθούν τα μεγάλα ΜΜΕ ελάχιστοι είναι πλέον τόσο ανυποψίαστοι. Οι περισσότεροι υποπτεύονται ότι αν η τάδε Ομιλούσα Κεφαλή τη Δευτέρα στάζει μέλι για κάποιον και την προσεχή Παρασκευή στάζει δηλητήριο, απλώς υπακούει σε εντολές.

Ξέρει επίσης και ότι μόνο τέτοιες -και τόσο- υπάκουες ομιλούσες κεφαλές ή μαϊμουδίτσες του πληκτρολογίου έχουν τύχη σήμερα να κάνουν καριέρα. Αν τους/τις δικαιολογεί, κιόλας, δεν το ξέρω. Μπορεί να δείχνει κατανόηση. Είναι δύσκολοι οι καιροί. Πολεμικοί. Και το πρώτο θύμα σε κάθε πόλεμο είναι η αλήθεια.

Όμως… βαστάτε λίγο, αγαπητές και αγαπητοί. ΟΚ. Το πιάσαμε το υπονοούμενο Η εντολή είναι “πνίξτε τον ‘αντιεμβολιαστή’ “. Κι εσείς, για να αποσαθρώσετε ηθικά και επί της ουσίας την όποια βαρύτητα της άποψής του θυμίζετε τα Harrods και τα πάρτι του στο Ντουμπάι και όλα τα σχετικά. Θεμιτό -τρόπος του λέγειν, βάσει του τρόπου που λειτουργείτε, πάντοτε.

Σιγά μην… τελείωσε ο Τσιτσιπάς, στα 23,5 του!

Αλλά η… αγωνιστική αποκαθήλωση, πού κολλάει; Ο Τσιτσιπάς είχε πάρει “φωτιά” μέχρι τα μέσα της σεζόν. Ημιτελικά στην Αυστραλία, και μετά, τελικό στο Ρολάν Γκαρός και 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Η συνέχεια δεν ήταν καλή. Ούτε στο Γουίμπλεντον, ούτε στο αμερικανικό open, ούτε στους Ολυμπιακούς. Χθες αναγκάστηκε και να αποσυρθεί από το ATP Finals. Ταλαιπωρείται από τον αγκώνα του και σκοπεύει να πάει σε ειδικό ενόψει νέας σεζόν.

Όμως, τι ακριβώς από τα πιο πάνω μπορεί να οδηγεί σε σειρά εμβριθών αναλύσεων και βίντεο που να αποδεικνύουν ότι ο Τσιτσιπάς περίπου… τελείωσε; Και, τέλος πάντων, ότι ο Αντετοκούμπο τα πηγαίνει καλύτερα; Με ποιο μέτρο σύγκρισης; Το μπάσκετ με το τένις έχουν τόση σχέση όση η… δημοσιογραφία με την ελληνική δημοσιογραφία. Έπειτα, τι είδους αντιπαράθεση είναι αυτή; Αντί να ευχόμαστε να τα σαρώνουν όλα και οι δύο, βάζουμε τον ένα απέναντι στον άλλον;

Ο Τσιτσιπάς θα πρωταγωνιστεί για χρόνια! Εμείς;

Τέλος, στα 23 και  κάτι του ο Τσιτσιπάς, είναι στο Νο4 της Παγκόσμιας κατάταξης, δεν είναι βετεράνος που έπεσε στο 40. Ο Ζβέρεφ και ο Μεντβέντεφ που τον περνούν είναι κοντινοί του σε ηλικία, αλλά ο Νο1 Τζόκοβιτς είναι πια 34,5. Με τον αγκώνα του καλά –και το μυαλό του, ελπίζω, αποκλειστικά και μόνο στο τένις και πουθενά αλλού- ο Στέφανος θα πρωταγωνιστεί για χρόνια ακόμη, Πολλά.

Εσείς τι λέτε, συνάδελφοι; Εμείς, ως χώρος θα καταφέρουμε σ’ αυτά τα χρόνια να πάμε από το… Νο70 της δικής μας παγκόσμιας κατάταξης, έστω στο 60, που είναι η Γεωργία; Στο 50, που είναι η Δομινικανή Δημοκρατία; Στο 40, που είναι η Τσεχία; Στο 30, που είναι η… Γκάνα (!); Διότι, στο 26, που είναι η αδελφή Κύπρος, δεν το συζητώ καν. Είναι αδύνατον. Α, και υπόψιν: στη βαθμολογία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα δεν περιλαμβάνονται καν τα πρόσφατα κατορθώματά μας με τον Τσιτσιπά… Αν μπουν μέσα κι αυτά, τρέμε… Σιέρα Λεόνε, ψευδοκράτος της Μεγαλονήσου και Κιργιστάν. Σας ερχόμαστε ολοσούμπιτοι…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Απόψεις

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τένις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ