Η Ίγκα είναι αυτό που λέμε natural. Εκ γεννετής ταλέντο στο τένις. Είναι όμως και μια πολύ συνεπής επαγγελματίας που ποτέ δεν επαναπαύθηκε σ' αυτό το ταλέντο. Το δούλεψε και το δουλεύει σκληρά. Και πηγαίνει για σπουδαία πράγματα!

Ίγκα Σβίατεκ: Φουλ για Νο1 η πολωνική χρυσή ρακέτα! Η 21η Μαρτίου ήταν μια σημαδιακή μέρα για το “χρυσό” κορίτσι του παγκόσμιοu τένις. Όχι. Δεν είναι τα γενέθλιά της. Στις 31 Μαΐου είναι αυτά. Και θα κλείσει μόλις τα 21 της. Η 21η Μαρτίου είναι η ημέρα που η Σβίατεκ ανέβηκε  στο Νο2 της Παγκόσμιας Κατάταξης, η νεώτερη στο Top 10.

Ή Ίγκα νίκησε στον τελικό του Indian Wells τη Μαρία Σάκκαρη και αυτή ήταν η 11η σερί νίκη της μέσα σ’ ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου σήκωσε και δύο τίτλους -ο άλλος ήταν στη Ντόχα.  Η Ίγκα είναι σε… βαλλιστική πορεία να πιάσει στο Νο1 την Άσλεϊ Μπάρτι. Και όχι τυχαία. Η τενίστρια από το Ρασζίν της Πολωνίας έχει ως τώρα 13 τρόπαια στη βιτρίνα της! Τα 8 σε επίπεδο ITF και 5 ακόμη σε επίπεδο WTA.

Το 2020 άφησε τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό όταν σήκωσε το Ρολάν Γκαρός χωρίς να χάσει ούτε σετ -πρώτη έφηβη το κατακτά μετά το 1997 και την Ίβα Μαγιόλι. Από το γαλλικό open και μετά, η Σβίατεκ έχει έλθει πρώτη σε Αδελαΐδα, Ρώμη, Ντόχα και Indian Wells. Τη Σάκκαρη την έχει νικήσει δύο φορές. Και οι υπόλοιπες από τις 11 σερί νίκες της είναι επί των Γκόλουμπιτς, Κασάτκινα, Σαμπαλένκα, Κονταβέιτ, Καλίνινα, Τάουσον, Κέρμπερ, Κις και Χάλεπ.

Η λατρεία της για τον Ράφα Ναδάλ -και… το ίδιο στιλ!

Αν υπάρχει άνθρωπος που πρέπει να έχει τα… συγχαρητήριά μας για τη σπουδαία αυτή τενίστρια, είναι ο… Ραφαέλ Ναδάλ. Ο Ισπανός είναι το απόλυτο ίνδαλμα και αγωνιστικό πρότυπο της Σβίατεκ. “Τον θαυμάζω ως τενίστα και πιο πολύ ακόμη ως προσωπικότητα και χαρακτήρα. Είναι ένας θρύλος, αλλά δεν άλλαξε από τις επιτυχίες. Είναι ο ίδιος άνθρωπος. Μικρή έβλεπα μόνο δικούς του αγώνες”, έχει πει.

Και… προσεκτικά, πρέπει να πούμε. Το στιλ της Σβίατεκ έχει πολλά από Ναδάλ. Πολύ spin στις μπαλιές της, κυρίως, στιλ που δε συνηθίζουν οι τενίστριες και είναι αυτό που ξεχωρίζει την Πολωνή. Ήταν η συμβουλή του πρώτου της προπονητή Πιοτρ Σιερζπουτόφσκι. Από τη νέα σεζόν, συνεργάζεται με τον Τόμας Βικτορόφσκι,  προπονητή για πολλά χρόνια  της Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα.

Και ο Βικτορόφσκι ποντάρει στη δύναμη, αλλά και τα 176 εκατοστά ύψους της Σβίατεκ. Το παιχνίδι της είναι πια πιο επιθετικό. Και σε 23 ματς με τον Τόμας να την προπονεί έχει ρεκόρ 20-3 σε νίκες. Στο τιμ της Πολωνής υπάρχει, φυσικά, παρτενέρ στις προπονήσεις, φυσιοκοθεραπευτής αλλά και η… Ντάρια Αμπράμοβιτς. Η ψυχολόγος που την ακολουθεί παντού και, όπως λέει η Ίγκα “μου δίνει θετική ενέργεια για να μπω στον αγωνιστικό χώρο με καλή ψυχολογία»

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daria Abramowicz (@abramowiczdaria)

Στα χνάρια της πιο σπουδαίας Πολωνής όλων των εποχών…

Ο προπονητής της είναι και εκείνος που της θυμίζει την καριέρα της άλλης μεγάλης αθλήτριάς του, Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα. Η σπουδαιότερη Πολωνή τενίστρια όλων των εποχών έγραψε 517 νίκες (246 ήττες), πήρε 20 τίτλους και μόνο από τα τουρνουά που πήρε μέρος έχει βγάλει πάνω από 23.000.000 ευρώ (9η στη σχετική λίστα). Ωστόσο, η καλύτερη θέση που είχε δει στην καριέρα της ήταν το Νο2, όπου ήδη φιγουράρει η Σβίατεκ.

Τενιστικά η Ίγκα είναι από τις πιο αγαπητές φιγούρες στα κορτς. Και στην προσωπική της ζωή, μια 21χρονη που αγαπάει τις γάτες (τώρα έχει μόνο μια, μαύρη, αλλά σκοπεύει να τις… αυξήσει στο μέλλον), το Mad Men (“μου ακονίζει το μυαλό”, λέει) και τη ροκ μουσική. (Σωστή ροκ, έτσι; Pink Floyd, AC/DC, Santana, Coldplay Red Hot Chili Peppers.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iga Świątek (@iga.swiatek)

Στο παγκόσμιο τένις, πολλές κοπέλες έχουν εμφανιστεί ως σούπερ ταλέντα, αλλά η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καλή. Η Σβίατεκ όμως δε δείχνει να ειναι μια τέτοια περιπτωση. Είναι φυσικό ταλέντο, αλλά δεν στηρίζει την καριέρα της μόνο σ’ αυτό. Δουλεύει σκληρά και μεθοδικά και όλα δείχνουν ότι θα έχει διάρκεια στην απόδοσή της και μέλλον στο σπορ. Ποιος ξέρει; Σε λίγο καιρό ίσως μιλάμε για το “θηλυκό Ναδάλ” -και, σίγουρα, τίποτε δε θα αρέσει περισσότερο απ’ αυτό στην Ίγκα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τένις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ