Καταρ-αμένη η γκάφα του Κούπερ για το Κονγκό; Απομένει να φανεί. Όπως απομένει να φανεί και εάν τελικά, εξαιτίας της αφηρημάδας του γνωστού μας Έκτορ Ραούλ, η αφρικανική ομάδα θα χάσει, μετά από 48 (!)  χρόνια, μια νέα παρουσία της σε Μουντιάλ. Η γκάφα του 66χρονου Αργεντινού τεχνικού που έχει περάσει από τον Άρη (αλλά […]

Καταρ-αμένη η γκάφα του Κούπερ για το Κονγκό; Απομένει να φανεί. Όπως απομένει να φανεί και εάν τελικά, εξαιτίας της αφηρημάδας του γνωστού μας Έκτορ Ραούλ, η αφρικανική ομάδα θα χάσει, μετά από 48 (!)  χρόνια, μια νέα παρουσία της σε Μουντιάλ. Η γκάφα του 66χρονου Αργεντινού τεχνικού που έχει περάσει από τον Άρη (αλλά και τη Βαλένθια και την Ίντερ), αφορούσε μια μάλλον αχρείαστη αλλαγή σκοπιμότητας, στις καθυστερήσεις του αγώνα με το Μπενίν. Να τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Ο Κούπερ, μαζί με τον Έλληνα συνεργάτη του, Αντώνη Σαριόγλου, μεταμόρφωσε κυριολεκτικά την ομάδα του Κονγκό, από το Μάιο που την ανέλαβε. Ενώ παρέπαιε, έφτασε χθες να δίνει “τελικό” πρόκρισης για το Κατάρ με το Μπενίν. Οι Κονγκολέζοι ήθελαν μόνο νίκη. Το Μπενίν συνέφερε και μια ισοπαλία. Το ματς είχε τέτοια σημασία που το παρακολούθησε έως και ο πρόεδρος της χώρας Φέλιξ Τσχισεκέντι! Και όλα έβαιναν καλώς για τους γηπεδούχους.

Ένα γκολ του Ντιομερσί Μποκανί στο 8′ κι άλλο ένα με πέναλτι -που αμφισβητήθηκε, πάντως, έντονα- του Μαλανγκό Ενγκιτά στο 74′ έφεραν το Κονγκό μπροστά με 2-0. Και ξαφνικά, χωρίς ουσιαστικό λόγο, ο Κούπερ αποφάσισε, στα τελευταία λεπτά του αγώνα να κάνει μια 4η αλλαγή. Νωρίτερα, το 63′ ο Καγιέμπε είχε αντικαταστήσει τον Μουτουσάμι, στο 77′ ο Μπακαμπού τον τραυματία Μπολασί και στο 84′ ο Κιανβούμπου τον Μποκανί. Στο 89′ τραυματίστηκε (άλλοι λένε ότι έπεσε μόνος του στο χορτάρι σφαδάζοντας, κατ’ εντολήν του πάγκου) ο σκόρερ του δεύτερου γκολ. Ο Κούπερ τον αντικατέστησε με τον Ενγκαντού. Τέσσερις αλλαγές, δηλαδή, σε τέσσερα διαφορετικά χρονικά σημεία του αγώνα. Και… εδώ ήταν η μπανανόφλουδα.

Ναι μεν 5 αλλαγές, αλλά σε 3, όχι 4 χρονικά σημεία του αγώνα…

Η Συνομοσπονδία της Αφρικής έχει υιοθετήσει κι εκείνη τις 5 αλλαγές. Αλλά και τον κανόνα, επίσης, που επιτρέπει, εκτός από το ημίχρονο, να γίνονται σε τρεις φυσικές διακοπές του ματς. Αυτό δε συνέβη με την αλλαγή του Ενγκιτά. Παρότι στο “Στάδιο των Μαρτύρων”, αλλά και σ’ όλη την Κινσάσα οι πανηγυρισμοί ήταν ουρανομήκεις μετά το σφύριγμα της λήξης, προσεκτικοί γνώστες των κανονισμών έκαναν μέσα σε λίγα λεπτά viral στα social media την παρατυπία του Κούπερ.

Το Μπενίν δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Κατέθεσε ένσταση και όλα τώρα θα κριθούν από την αφρικανική συνομοσπονδία. Εάν οι φιλοξενούμενοι κερδίσουν την ένσταση πάνε εκείνοι στα play-off. Αλλά και το Κονγκό δεν έχει χάσει όλες τις ελπίδες του. Η υπεράσπισή του βασίζεται σ’ ένα δεδικασμένο από τον αγώνα Λιβύης-Γουινέας (2-3), πέρυσι. Η Γουινέα είχε επίσης, ενάντια στους κανονισμούς κάνει 4 αλλαγές σε 4, αντί για 3 διαφορετικά χρονικά σημεία του αγώνα. Αλλά ποινή υπήρξε μόνον για τους διαιτητές και όχι για την ομάδα.


Εάν πάντως το Κονγκό αποκλειστεί η απογοήτευση για το λάθος του Κούπερ θα είναι διπλή. Όχι μόνον επειδή είναι ένας έμπειρος προπονητής. Αλλά και επειδή, με το σκορ στο 2-0 και με μόλις 3 λεπτά καθυστερήσεων να έχουν δοθεί, μια (μοιραία, ίσως κιόλας), αλλαγή στο 90′ δεν είχε νόημα. Εκτός αν πίστευε ότι η ομάδα του μπορούσε να δεχθεί δυο γκολ σε τρία λεπτά, δεν υπήρχε λόγος να την κάνει. Τι τα θέλετε, όμως; Πάνω στον ενθουσιασμό, συχνά σκεφτεται κανείς όπως και πάνω στον πανικό… Με θολό μυαλό.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για World Cup

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυθικό… αυτό που κάνει η Λεβερκούζεν: Αήττητη για 49 συνεχόμενους αγώνες!
Bundesliga

Μυθικό… αυτό που κάνει η Λεβερκούζεν: Αήττητη για 49 συνεχόμενους αγώνες!

Φιορεντίνα: Τι κάνουν οι Ιταλοί, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους!
Conference League

Φιορεντίνα: Τι κάνουν οι Ιταλοί, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους!

Μαρινάκης: «Και… τη σουίτα θα έδινα αν χρειαζόταν!»
Ποδόσφαιρο

Μαρινάκης: «Και… τη σουίτα θα έδινα αν χρειαζόταν!»

Απίθανος… Ελ Κααμπί, σε ρυθμούς Φαλκάο!
Conference League

Απίθανος… Ελ Κααμπί, σε ρυθμούς Φαλκάο!

Ολυμπιακός – Άστον Βίλα 2-0: Θρύλος… μαγεία, και πάει για το Ευρωπαικό!
Conference League

Ολυμπιακός – Άστον Βίλα 2-0: Θρύλος… μαγεία, και πάει για το Ευρωπαικό!

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου 2-1: Γι’ αυτό είναι η… Βασίλισσα!
Champions League

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου 2-1: Γι’ αυτό είναι η… Βασίλισσα!