Κατάρ: 34.500 λίτρα αίματος στα εργοτάξια του Μουντιάλ! Κι αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός των θανάτων εργατών στα εργοτάξια της χώρας μόλις από 5 χώρες: Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα. Συνολικά 6.500 θάνατοι. Δώδεκα τη βδομάδα. Σχεδόν δύο την ημέρα, από την ημέρα που η FIFA σοκάρισε την υφήλιο αναθέτοντας το Μουντιάλ στην […]

Κατάρ: 34.500 λίτρα αίματος στα εργοτάξια του Μουντιάλ! Κι αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός των θανάτων εργατών στα εργοτάξια της χώρας μόλις από 5 χώρες: Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα. Συνολικά 6.500 θάνατοι. Δώδεκα τη βδομάδα. Σχεδόν δύο την ημέρα, από την ημέρα που η FIFA σοκάρισε την υφήλιο αναθέτοντας το Μουντιάλ στην Αραβική χώρα. (Και όχι στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα ή τις ΗΠΑ, με τις οποίες συναγωνίστηκε).

Η σχετική έρευνα-σταθμός του Guardian δημοσιεύθηκε εφέτος το Φεβρουάριο και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Έδωσε στατιστική υπόσταση σ’ αυτό που όλοι υποπτεύονται, αλλά κανείς δεν παραδέχεται επίσημα. Ότι, δηλαδή, το Μουντιάλ του ’22 θα γίνει κυριολεκτικά επί πτωμάτων! Κι αυτό διότι όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν πως ο συγκλονιστικός αυτός αριθμός των 6.500 νεκρών μεταναστών εργατών ίσως να είναι και συντηρητικός!

Πρώτον επειδή περιλαμβάνει μόνον πέντε χώρες -ενώ στο Κατάρ έχουν καταφτάσει και πολλές δεκάδες χιλιάδες εργάτες από τις Φιλιππίνες, την Κένυα και αλλού. Δεύτερον επειδή αφορά μόνον επίσημα στοιχεία. Θανάτους που έχουν δηλωθεί στις πρεσβείες των πέντε χωρών –ενώ είναι βέβαιο ότι πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών έχει φτάσει στη χώρα “κάτω απ’ το ραντάρ”. Και τρίτον, επειδή αφορά το φόρο αίματος μέχρι περίπου το Σεπτέμβριο του 2020.

Η kafala και όσα λένε διοργανωτές και FIFA

Από πλευράς διοργανωτών και FIFA οι αριθμοί αυτοί διαψεύδονται κατηγορηματικά. Ένα απειροελάχιστο ποσοστό θανάτων αποδίδονται σε εργατικά δυστυχήματα. Και η συντριπτική πλειονότητα αποδίδεται σε φυσικά αίτια , όπως καρδιακές προσβολές, νόσοι του αναπνευστικού κ.λπ. Όμως, διεθνείς διοργανώσεις αυξημένου κύρους, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδομούν αυτό το αφήγημα με χειρουργικό τρόπο.

Το HRW, αλλά και πολλοί άλλοι οργανισμοί ακόμη αναδεικνύουν με αναλυτικό τρόπο το προφανές. Ότι, δηλαδή, οι συνθήκες εργασίας και διαμονής των εργατών στο Κατάρ είναι τέτοιες που αυτονόητα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς περί μόλις μερικών δεκάδων θανάτων από δυστυχήματα. Άλλωστε, το Κατάρ χαλάρωσε -προσχηματικά κιόλας- κάποιους όρους που περιλαμβάνει η διαβόητη kafala, μόλις το 2016 και αυτό, υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής. Στις αρχές του χρόνου έκαναν μερικές ακόμη βελτιώσεις, αλλά μάλλον στα χαρτιά και μόνο.

Σύμφωνα μ’ αυτό το σύστημα, της kafala, οι μετανάστες εργάτες είναι πρακτικώς σκλάβοι. Οι εργοδότες τους, τους κρατούν τα διαβατήρια και τις βίζες παραμονής. Και, στην ουσία, έχουν κάθε δικαίωμα επάνω τους, χωρίς, ταυτόχρονα, καμία υποχρέωση απέναντί τους να είναι όντως υποχρεωτική με τη νομική έννοια. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι εργάτες στις κατασκευές μπορεί να δουλεύουν επί 12 ή 15 ώρες σερί, στους 40, 45 βαθμούς υπό σκιάν. Και, φυσικά, να διαβιούν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε κοντέινερ ή πρόχειρα καταλύματα, με κακές συνθήκες υγιεινής και διατροφής.

“Χλιαρές” αντιδράσεις από τις ομάδες…

Εδώ και χρόνια όλες οι διεθνείς εργατικές ενώσεις έχουν καταδικάσει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο αυτό το καθεστώς. Αλλά η Οργανωτική Επιτροπή του Μουντιάλ και βέβαια, ο “πολύς” Τζάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA δεν παύουν να επαναλαμβάνουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Και ότι το Μουντιάλ του προσεχούς Νοεμβρίου θα είναι το καλύτερο όλων των εποχών. Ομάδες όπως η Δανία, διαφωνούν μαζί τους. Αλλά τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι μάλλον πολύ light για να αναδείξουν το πραγματικό πρόβλημα.


Τα -δεκάδες- άλλα εργοτάξια του θανάτου…

Το πραγματικό πρόβλημα παραμένει. Και γίνεται εντονότερο από το γεγονός ότι δεν αφορά, φυσικά, μόνον τα επτά νέα γήπεδα και την ανακαίνιση των υπολοίπων. Εξαιτίας του Μουντιάλ στο Κατάρ γίνονται εκατοντάδες ακόμη έργα. Νέοι δρόμοι, ξενοδοχεία, υποδομές, νέο αεροδρόμιο, ακόμη και μια ολόκληρη νέα πόλη. Αλλά οι εργάτες και σ’ αυτά τα εργοτάξια δουλεύουν υπό τις ίδιες συνθήκες. Είναι μονίμως εξουθενωμένοι και τα μοιραία λάθη σε σκαλωσιές, γερανούς, φρεάτια, μετακίνηση ογκωδών υλικών και χρήση βαρέων μηχανημάτων είναι συνεχή. Και, κάπου αναπόφευκτα. Σύμφωνα με τον Guardian, ένα 7% των θανάτων εργατών από το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές οφείλονται σε αυτοκτονίες!

Media λιγότερο ανεξάρτητα από τον Guardian έχουν αμφισβητήσει τον αριθμό θανάτων που παρουσίασε στην έρευνά του. Δυστυχώς, όμως, πιθανότατα και λίγους αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας παραδέχεται ότι, αν και ανεπαρκή ακόμη, τα μέτρα που έχει λάβει από το 2016 και μετά το Κατάρ είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και έχουν κάπως βελτιώσει την κατάσταση.

Όμως, η δυσκολία να αντληθούν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία από τη χώρα, είναι δεδομένη. Οπότε, το τι μπορεί να έχει συμβεί την περίοδο 2011-2016, όσο η kafala ίσχυε καθολικά και απαρέγκλιτα, μόνο να το φανταστεί μπορεί κανείς. Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος αποκλείεται να περάσουν το Μουντιάλ του Κατάρ στις “χρυσές” σελίδες του ποδοσφαίρου. Κάθε μια απ’ όσες θα αναφέρονται σ’ αυτό, μάλλον θα έχει μια κηλίδα από αίμα να τη λερώνει…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για World Cup

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ