Το "χαστούκι" από τη Βόρεια Μακεδονία ήταν ηχηρό και η Ιταλία μένει εκτός Μουντιάλ για 2η συνεχόμενη φορά. Όμως το πρόβλημα θα λυθεί με την αλλαγή του ομοσπονδιακού προπονητή; Αυτό είναι μάλλον μια πρόχειρη ανάγνωση της κατάστασης...

Εθνική Ιταλίας: Αχ, βαχ… μάμα μία μου! Χρονικό προαναγγελθέντος (ποδοσφαιρικού) “θανάτου” δεν ήταν κιόλας, ακριβώς, ο αποκλεισμός της Σκουάντρα Ατζούρα από το Μουντιάλ του Κατάρ. Δεν ήταν όμως και τόσο μεγάλη έκπληξη όσο εκ πρώτης όψεως δείχνει το συγκριτικό -ιστορικό- μέγεθος των δύο ομάδων.

Όσοι παρακολουθούν στενά τα της Εθνικής Ομάδας που πανηγύρισε πέρυσι το EURO λένε εδώ και καιρό ότι τα προβλήματά του Μαντσίνι δεν είναι και λίγα. Και είναι… συνεχείας, δεν αφορούν μόνο το παιχνίδι-σοκ του Παλέρμο. Για παράδειγμα, το… Παλέρμο, ως έδρα του αγώνα, ήταν ένα πρόσφατο πρόβλημα.

Τα ιταλικά μέσα, λαύρα κατά του Μαντσίνι και δραματικά σε ύφος (“Κόλαση”, “Έξω από το Μουντιάλ” κ.λπ) τονίζουν σήμερα ότι αν και 100% γεμάτο, το γήπεδο είχε μέσα κυρίως οικογένειες. Φιλάθλους που πήγαν να πανηγυρίσουν μια, θεωρητικά, εύκολη πρόκριση. Αυτό που ονομάζουμε “δύναμη της έδρας” δεν υπήρχε σ’ αυτό το κρίσμο παιχνίδι κι αυτό ίσως ήταν ενα λάθος της ομοσπονδίας.

Τα προβλήματα που κρατούν εδώ και καιρό…

Όμως το γεγονός ότι οι ομάδες, κοντόφθαλμα, είχαν πει εδώ και καιρό κατηγορηματικό “όχι” στο να δώσουν τους παίκτες τους νωρίτερα για προετοιμασία δεν είναι λάθος της ομοσπονδίας. Αν οι ομάδες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν ότι τυχόν αποκλεισμός της Ιταλίας από το Μουντιάλ -όπως και συνέβη- έχει έμμεσο, αλλά μεγάλο αντίκτυπο και στις ίδιες, η ομοσπονδία δε μπορεί να τις υποχρεώσει…

Ούτε βέβαια το μεγάλο πρόβλημα με το γκολ που έχει η ομάδα απέναντι σε κλειστές άμυνες είναι κάτι τωρινό. Αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων εδώ και μήνες στην Ιταλία. Παραγωγικά η ομάδα ήταν καλή, με σωρεία τελικών προσπαθειών σε όλα τα ματς. Αλλά κυρίως με σέντρες και, σε κάθε περίπτωση, με δυσκολία στο να φτάσει η μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Στο ματς με τη Βόρεια Μακεδονία η ομάδα έδειξε επίσης και μεγάλη κούραση. Η χαμένη ευκαιρία του Ντομένικο Μπεράρντι, στο 30′ δείχνει ακριβώς αυτό. Και καθόλου καθαρό μυαλό επίσης. Χωρίς φρεσκάδα και χωρίς βοήθεια από τον πάγκο – στο 90′ να βγει ο Τζιανλούκα Μαντσίνι για να μπει ο Τζιόρτζιο Κιελίνι, τι ακριβώς νόημα είχε; Να… κρατήσουμε το “Χ; – οι Ιταλοί έπεσαν στο καναβάτσο στο 92′.



Ο προπονητής το εύκολο θύμα. Αλλά είναι το σωστό;

Το πλήγμα για το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι μεγάλο. Είναι απούσα από 2ο σερί Μουντιάλ! Και το εύκολο θύμα σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πάντοτε ο προπονητής. Τα σενάρια δίνουν και να παίρνουν ήδη από σήμερα, με τα ονόματα των Μαρσέλο Λίπι και Φάμπιο Καναβάρο να φιγουράρουν ως φαβορί.

Η Ομοσπονδία, πάντως, στηρίζει προς το παρόν τον Ρομπέρτο Μαντσίνι -άσχετα αν ο ίδιος μπορεί να δώσει “λύση” μόνος του, μέσω παραίτησης. Πολλοί διαφωνούν με τη λογική της αλλαγής προπονητή. Ο Μαντσίνι δεν έδωσε ακριβώς και ρεσιτάλ σχεδιασμού και τακτικής στο… Κατάρ-αμένο ματς με τη Βόρεια Μακεδονία. Όμως το πρόβλημα της Ιταλίας είναι μάλλον πιο “δομικό” σε φύση.

Μια αλλαγή προπονητή μπορεί να δώσει ώθηση στην ομάδα. Αλλά πιθανότατα δε θα “εξαφανίσει” ζητήματα όπως η μικρή παραγωγή ταλέντων του ποδοσφαίρου της χώρας. Το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι σε κομβική φάση και ψάχνει μάλλον ένα νεο τρόπο οργάνωσης συνολικά, όχι απλώς μια αλλαγή στην κορυφή του παγόβουνου.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για World Cup

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ