Το ποδόσφαιρο είναι απλό παιχνίδι. Και απλές είναι, έτσι, οι προδιαγραφές των παικτών που ακόμη αναζητεί ο Γιοβάνοβιτς. Απλό δε σημαίνει, όμως και εύκολο να βρεθεί. Είναι ευχής έργο που, ως Κυπελλούχος, ξεκινά στην Conference στις 4 Αυγούστου...

Τι ακριβώς ψάχνει ο Ιβάν για τον Παναθηναϊκό; Στις 20 Μαΐου εφέτος, χωρίς να το ξέρουν, οι “πράσινοι” θα έπρεπε να ευχαριστήσουν τον… Ζοζέ Μουρίνιο. Κι αυτό επειδή η νίκη της Ρόμα 3-0 επί της Τορίνο, την έβγαζε έτσι κι αλλιώς στο Europa League, ό,τι κι αν γινόταν στον τελικό της Conference. (Με την Αϊντχόφεν, που επίσης έβγαινε έτσι κι αλλιώς στον ίδιο θεσμό…) Ξεκίνησε, έτσι, μια αλυσιδωτή αντίδραση που, από τη στιγμή που το “τριφύλλι” κατέκτησε το Κύπελλο, του “χάρισε” κι έναν προκριματικό γύρο στην Conference.

Μην το αναλύσουμε πολύ και αλλάξουμε το θέμα της κουβέντας μας. Η ουσία είναι ότι ΠΑΟΚ και Άρης ξεκινούν στις 21 Ιουλίου (28 οι ρεβάνς), ως ισχυροί (με Λέφσκι στη Σόφια και Γκόμελ εντός, αντίστοιχα). Αλλά οι “πράσινοι” μπαίνουν -ως ανίσχυροι, ωστόσο, εκείνοι- στη μάχη στις 4 Αυγούστου (ρεβάνς στις 11). Είναι ένα πολύτιμο “έξτρα” χρονικό διάστημα που εξηγεί, εν μέρει, γιατί ο Παναθηναϊκός δείχνει να μην είναι και σ’ αναμμένα κάρβουνα για να ολοκληρώσει άμεσα τις μεταγραφές του.

Και λέμε “εν μέρει”, διότι στην εξίσωση μπαίνει κι ένας άλλος παράγοντας. Κι αυτός δε θα επέτρεπε έτσι κι αλλιώς τις “βιασύνες”. Δεν είναι άλλος από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ψάχνει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στους -ιδανικά- πέντε παίκτες που θέλει ακόμη ώστε να αλλάξει επίπεδο στο ρόστερ της ομάδας. (Και, κατ’ αυτόν τον τρόπο και στα όνειρά της για την ερχόμενη σεζόν).

Θέλει το βήμα παραπάνω με παιχνίδι κατοχής…

Ο Ιβάν έδωσε ξεκάθαρα δείγματα γραφής του πέρυσι. Το πλάνο του είναι απλό και ποδοσφαιρικά λογικό, χωρίς τίποτε εξεζητημένο. Ο Σέρβος θέλει η ομάδα να έχει καλή δημιουργία φάσεων απ’ όλη την ομάδα -και κυρίως από το κέντρο. Και μπροστά, αυτό που ψάχνει είναι το εύκολο γκολ. Το πρώτο, το κατάφερε σε αρκετά μεγάλο βαθμό την σεζόν που μας τέλειως. Το δεύτερο όχι και τόσο. Παρά ταύτα, ο Παναθηναϊκός “του”, έχει καταφέρει και παίζει το δικό του παιχνίδι, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο.

Το σημερινό υλικό, “σπρώχνει” τον Ιβάν προς ένα στιλ παιχνιδιού με έμφαση στις αντεπιθέσεις. Ακόμη και η επιλογή του Ρούμπεν Πέρεθ για “εξάρι”, ωστόσο, ενός παίκτη, δηλαδή, με μεγάλη συμμετοχή στη δημιουργία, δείχνει το σκεπτικό του. Θέλει το “βήμα παραπάνω”. Το παιχνίδι κατοχής. Και σ’ αυτό, η προσθήκη -κυρίως- δύο δημιουργικών κεντρώων είναι επιτακτική. Ιδανικά, είπαμε: ακόμη δύο ποιοτικά εξτρέμ κι ένας φορ με εύκολο γκολ, αλλάζουν τελείως επίπεδο στην ομάδα. Αλλά η αρχή είναι τα χαφ.

Ο πρώτος χαφ μάλλον έχει ήδη κλείσει…

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες, ο ένας έχει ήδη βρεθεί -και μπορεί να κάνει αίσθηση. Δεν αρκεί, ωστόσο. Θα πρέπει να πλαισιωθεί κι από τουλάχιστον άλλον έναν. Αν θα είναι Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, μικρή σημασία έχει. Με βάση το πλάνο, πρέπει, απλώς, να είναι καλοί με τη μπάλα στα πόδια και με καλή αίσθηση του γηπέδου. Δεν είναι εύκολο να βρεις τέτοιους και γι’ αυτό οι δύο “έξτρα” εβδομάδες μέχρι την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων, είναι ευχής έργο.

Αντίστοιχες είναι οι κινήσεις του Ιβάν και για τις άλλες 3 θέσεις που συζητάμε. Δε θέλει, όπως κάποτε, να έχει για εξτρέμ έναν χαφ, όπως π.χ. ήταν ο Γιάννης Μπουζούκης. Ούτε για φορ, κάποιον που πίσης είναι μέσος, όπως έγινε με τον Όμρι Άλτμαν. Θέλει οι παίκτες που θα έλθουν να έχουν εμπειρία στη θέση τους και να μην… “βαφτίζονται” εξ ανάγκης 8άρια, επιθετικοί, πλάγιοι, ενώ δεν είναι αυτή η φυσική τους δουλειά στο γήπεδο. Είναι τόσο απλό. Αλλά και… τόσο περίπλοκο την ίδια στιγμή. Κανείς στον Παναθηναϊκό, όμως, δεν… παίζει με τις τάπες των βαρελιών. Και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Που, φυσικά, όπως και όλα, ο χρόνος και το… γήπεδο θα τις κρίνει ως επιλογές.

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ