Με απολογισμό 12-2-4 σε νίκες, ισοπαλίες, ήττες, ο Αργεντινός αποχωρεί πριν μπει ο Σεπτέμβριος από τον Άρη. Όμως, πιο μεγάλο ερώτημα ήταν εκείνο που μπήκε εξ αρχής, τον περασμένο Φεβρουάριο; Για ποιον ακριβώς λόγο ήλθε στην ομάδα;

Μπούργος: ΟΚ. Να φύγει. Αλλά… γιατί ήλθε; Έξι μήνες από την ημέρα που ο Αργεντινός πήρε επισήμως στα χέρια του την τεχνική ηγεσία της ομάδας (22 Φεβρουαρίου), ο Άρης ψάχνει και πάλι νέο προπονητή. Το κριτήριο για την απόλυσή του; Προφανώς, ότι δε μπορεί να διαχειριστεί σωστά το υλικό για να φέρει επιτυχίες. Όσοι πάντοτε βρίσκουν “τεχνικές” δικαιολογίες από την άνεση του πληκτρολογίου τους για τέτοια θέματα, του χρεώνουν λάθη στην αλλαγή του Νταμπό στο ματς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ λίγο πριν από το καθοριστικό 2-0. Και μια συνολικά υποτονική εμφάνιση στο Αγρίνιο. Μάλιστα.




Επειδή από εδώ, όμως, ούτε λιβανιστήρια και “non paper” θα διαβάζετε, ούτε και αναίτιες επιθέσεις, ας δούμε το πράγμα λίγο πιο σφαιρικά. Ο Μπούργος ήλθε με τον Άρη 4ο στη βαθμολογία της κανονικής σεζόν. Και εκτός Κυπελλου, από ένα γκολ στο 118′ της εκτός έδρας ρεβάνς με τη Λαμία. Τότε ήταν ο Άκης Μάντζιος που δε μπορούσε να διαχειριστεί σωστά το υλικό. Υλικό που, σημειωτέον, το καλοκαίρι του 2021 είδε πάνω από μια ντουζίνα νέες αφίξεις κι άλλες τόσες αποχωρήσεις.

Η απορία είναι για ποιον ακριβώς λόγο ήλθε…

Υπήρξε τότε και το ερώτημα: Γιατί ο Μπούργος; Από που κι ως που; Προπονητική εμπειρία, ως πρώτος, είχε ούτε 3 μήνες στην καριέρα του. Δεκαπέντε ματς με τη Νιούελς Ολντ Μπόις. Κι αυτό μετά από 9 μήνες αποχής από το ποδόσφαιρο συνολικά. Και, βέβαια, με την πρότερη εμπειρία του να συνίσταται στο ότι είναι κολλητός του Ντιέγκο Σιμεόνε. Θα πείτε: Προπονηταράς ο Σιμεόνε. Ε, 8,5 χρόνια στο πλάι του ανελλιπώς σε μια κοτζάμ Ατλέτικο Μαδρίτης, κάτι θα έμαθε, έτσι δεν είναι; Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Και πάμε παρακάτω.

Η χρονιά κλείνει πέρυσι με έξοδο του Άρη στην Ευρώπη. Άρα, αντικειμενικά, δε μπορεί κάποιος να πει ότι απέτυχε ο Αργεντινός. Αν, ωστόσο, ο Καρυπίδης και οι συν αυτώ είχαν δει  ότι ως προπονητής “δεν τραβάει” ο άνθρωπος, πότε έπρεπε να του πουν “ευχαριστούμε πολύ και στο καλό”; Τότε; Ή τώρα; Μετά από άλλες 10 -μέχρι στιγμής, διότι θα ‘χουμε κι άλλες…- αφίξεις νέων παικτών, θεωρητικά όλων “11άδας”, αλλά, συγχρόνως και καμιά 20αριά αποχωρήσεις, επίσης; Αλήθεια. Όλα τα εφετινά αποκτήματα ήταν της επιλογής Μπούργος; Εάν ναι, πώς φεύγει μετά από μόλις 6 ματς στον πάγκο; Και ειδικά εφέτος, που υπάρχουν και 40 μέρες διακοπής από τις 12 Νοεμβρίου, λόγω Μουντιάλ;

Γιατί έμεινε να κάνει την προετοιμασία; Είχε λόγο στις μεταγραφές;

Εάν, πάλι, οι παίκτες που ήλθαν… θα έρχονταν έτσι κι αλλιώς, ό,τι και να έλεγε ο Μπούργος, γιατί έμεινε στον πάγκο έστω και για έξι ματς; Από το περιβάλλον του Καρυπίδη η διαρροή είναι ότι η εντολή του ήταν “μένει όσο κερδίζει”. Αν αληθεύει αυτό, ο ισχυρός άντρας του Άρη θεωρεί ότι η ομάδα, λόγω των μεταγραφών που έχει κάνει, οφείλει να φεύγει νικήτρια από κάθε παιχνίδι. Αφού, όμως, δεν υπήρχε έτσι κι αλλιώς εμπιστοσύνη στον Μπούργος ότι είναι ικανός για κάτι τέτοιο, για ποιο λόγο έμεινε να κάνει εκείνος την προετοιμασία; Γιατί να μην την κάνει ένας νέος προπονητής, πιο επαρκής σε επίπεδο τακτικής, σχεδιασμού και κουτσαρίσματος;

Τα πράγματα είναι απλά. Όποιος πει ότι ο Θόδωρος Καρυπίδης δεν αγαπά ή δε δείχνει ενδιαφέρον -και έμπρακτο- για τον Άρη, θα πέσει κεραυνός να τον κάψει. Όμως οι ομάδες δε χρειάζονται μόνο αγάπη, ενδιαφέρον και -μίνιμουμ- μια ντουζίνα προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ κάθε σεζόν. Οι ομάδες πάνε μπροστά όταν τις αντιμετωπίζει κάποιος ως μακροπρόθεσμο πρότζεκτ. Με σχέδιο βασισμένο σε ποδοσφαιρικά κριτήρια. Και, επίσης -νόμος αυτό!- δε φτάνουν στις επιτυχίες με ρόστερ που, θεωρητικά, μπορεί να βάλει 3 γκολ σε οποιονδήποτε. Αλλά, κυρίως, με αμυντική λειτουργία που εξασφαλίζει ηρεμία πίσω.

 

Η αποχώρηση του Μπούργος είναι, υπό αυτή την έννοια, εξίσου αδικαιολόγητη ποδοσφαιρικά με την… πρόσληψή του. Το ότι φεύγει τώρα, άλλωστε, δε θα φέρει την Κόνφερενς πίσω. Και όποιος τον αντικαταστήσει πλέον, οσοδήποτε έμπειρος κι αν είναι αυτή τη φορά, θα ξεκινάει σχεδόν απ’ το “μηδέν”. Μ’ ένα ρόστερ ασύνδετο ακόμη, αλλά με πολλούς “εγγυημένα” βασικούς. Και με το ζήτημα της ανασταλτικής λειτουργίας (κυρίως) μπροστά από την άμυνα να θέλει, αν μη τι άλλο, χρόνο για να λυθεί. Μάλλον είναι καιρός η στοιχειώδης ποδοσφαιρική λογική να επιστρέψει στο “Κλεάνθης Βικελίδης”

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρης

Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ