Ο Πορτογάλος τεχνικός διευθυντής του "Δικεφάλου" έχει μεγάλη εμπειρία και έργο να επιδείξει. 100% σίγουρος για το αν θα "βγει" ή όχι μια μεταγραφή, δεν μπορεί να είναι κανείς. Όμως κανείς δεν είναι και πιο αρμόδιος απ' τον ίδιο για να σταθμίζει δεδομένα και να παίρνει αποφάσεις...

Μπότο: Ρίσκο με το Νο1; Μα… αυτή είναι η δουλειά του! Όταν ο Πορτογάλος ανέλαβε τη θέση του τεχνικού διευθυντή του ΠΑΟΚ, πέρυσι το Δεκέμβριο, είχαμε, από εδώ, αναλύσει πλήρως τον τρόπο σκέψης του. Ο άνθρωπος που έφερε ξανά τη Μπενφίκα στον αφρό, οδήγησε στην οικονομική της εξυγίανση και “ανακάλυψε” από τον Άνχελ ντι Μαρία και τον Νταβίντ Λουίζ,  έως τον Άξελ Βίτσελ και τον Γιαν Όμπλακ, έχει μια ιδιαίτερη προσέγγιση στο όλο ζήτημα “σκάουτινγκ”. Και η ανάλογη επιτυχία του στη Σαχτάρ, δείχνει ότι… καλώς κάνει και την έχει.

Για τον Ζοζέ Μπότο, το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό ενός καλού παίκτη είναι η νοοτροπία του, όχι τα στατιστικά του. Δε θα υπογράψει μ’ έναν ποδοσφαιριστή εάν δε διακρίνει σ’ αυτόν φιλοδοξία, πάθος γι’ αυτό που κάνει και δυνατότητα να ταυτιστεί με το σύλλογο. Η απόφασή του να είναι ο Ντομινίκ Κοτάρσκι ο αντικαταστάτης του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, έχει σηκώσει αρκετή σκόνη στη Θεσσαλονίκη. Και πολλοί μιλούν για “ρίσκο”. Όμως… το ρίσκο είναι η δουλειά του Ζοζέ. Το να μην το έπαιρνε θα ήταν -κακή- είδηση.

Ο Μπότο έχει πολλά “κουτάκια” να γεμίσει πλάι σε κάθε παίκτη, αλλά όχι “τρελό” μπάτζετ

Ο Πορτογάλος δε δουλεύει με το μπάτζετ της… Λίβερπουλ ή της Ρεάλ. Τα “κουτάκια” που πρέπει να γεμίσει πλάι σε κάθε παίκτη είναι πολλά. Αλλά δεν έχουν, ούτε για τη θέση του γκολκίπερ, τον αριθμό π.χ. “10.000.000” στο κουτάκι “τιμή”. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, μπορεί ο Κοτάρσκι να ήταν 10ος στη λίστα ή να μην υπήρχε καν σ’ αυτήν. Έτσι όπως έχουν όμως -και με βάση το modus operandi του Πορτογάλου- έγινε το Νο1.

Ο κόσμος είναι λογικό ότι δύσκολα μπορεί να ξεχάσει τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Ο Έλληνας διεθνής πορτιέρο, που κλείνει τα 32 του στα τέλη του άλλου μήνα, πέρασε μια πολύ γεμάτη πενταετία στον ΠΑΟΚ. Έγραψε 178 ματς μαζί του και πήρε σπίτι 75 clean sheets. Πήρε πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα με τη φανέλα του. Και τη χρονιά που μας πέρασε έκανε και ρεκόρ συμμετοχών: 54 (!) σε σχεδόν 5.000 αγωνιστικά λεπτά!

 


Απ’ την άλλη, ο Κοτάρσκι έκλεισε στις 10 Φεβρουαρίου τα 22 του. Το ταλέντο του τον έφερε από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ στον Άγιαξ πριν καν γίνει 17,5 χρονών. Και για ποσό που άγγιξε τα 2.000.000 μάλιστα. Με την ομάδα νέων του “Αίαντα” έπαιξε σε 60 ματς, αλλά εμπειρία από μεγάλη -όσο μεγάλη μπορεί να την πει κανείς- κατηγορία, έχει μόνο στην Κροατία. Η Γκόριτσα τερμάτισε 6η -ούτε κρύο, ούτε ζέστη- στο πρωτάθλημα με τον ίδιο να παίρνει 28 συμμετοχές μαζί της (8 clean sheets).

Δουλειά του Μπότο είναι να σταθμίζει δεδομένα και να παίρνει αποφάσεις!

Σε εμπειρία, λοιπόν, Πασχαλάκης, σίγουρα δεν είναι. Αλλά και κανείς απ’ όσους μιλούν για ρίσκο τώρα δεν έχει την εμπειρία του Ζοζέ Μπότο σ’ αυτό το θέμα. Της ανακάλυψης νεαρών ταλαντούχων παικτών με -το κυριότερο, είπαμε- την κατάλληλη νοοτροπία! Μάγος και μάντης δεν είναι κανείς. Και κάθε μεταγραφή μπορεί να “βγει” ή όχι. Όμως, γι’ αυτό έχουν οι ομάδες τεχνικούς διευθυντές. Για να σταθμίζουν δεδομένα και να παίρνουν αποφάσεις. Για να μη μακρηγορούμε: Ο Πορτογάλος είχε τον Ντομινίκ Κοτάρσκι στο μπλοκάκι του του από την περίοδο που δούλεψε στη Σαχτάρ.

Εκεί όπου ο Μπότο έφερε, π.χ., τον Ισραηλινό Μάνορ Σόλομον το Γενάρη του 2019, πριν καν κλείσει τα 20 του και για 6.000.000 από τη Μακάμπι Πετάχ Τικβά. Και σήμερα έχει αξία 18.000.000. Κανείς δε λέει ότι… σώνει και ντε, του χρόνου τέτοιο καιρό, τα 2.000.000 για τον Κοτάρσκι θα έχουν γίνει περιουσιακό στοιχείο αξίας 5 ή 10.000.000 για τον ΠΑΟΚ. Αυτό είναι ουτοπικό. Τι δεν είναι ουτοπικό; Να δείξει η ομάδα εμπιστοσύνη σ’ έναν καταξιωμένο επαγγελματία που και όταν παίρνει ένα ρίσκο, ξέρει πιο καλά απ’ όλους για ποιο λόγο το κάνει! Όλοι κρίνονται, άλλωστε. Αλλά εκ του αποτελέσματος, όχι εκ των προτέρων…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΠΑΟΚ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ