Με τον ερχομό του, ο Ολυμπιακός γίνεται αυτόματα "η ομάδα του Μαρσέλο". Κι αυτό είναι μεγάλη τιμή για τον πρωταθλητή. Του προσδίδει αίγλη και κύρος. Και υπογραμμίζει το "Θρύλος" δίπλα στο όνομά του με έναν... ζωντανό τέτοιο. Έναν γεννημένο νικητή και συλλέκτη τίτλων, με αμείωτο, ακόμη, ποδοσφαιρικό εγωισμό!

Μαρσέλο: Όχι, απλώς, παιχταράς, αλλά σύμβολο! Το ποδόσφαιρο είναι -και- μπίζνα. Και μάλιστα μεγάλη. Και γι’ αυτό, καμία διάστασή του δεν μπορεί να αποκοπεί και από αυτή την πραγματικότητα. Ούτε η αγωνιστική, ούτε η επικοινωνιακή, ούτε η συναισθηματική. Όμως, συγχρόνως, είναι και το κατεξοχήν παιχνίδι-θεματοφύλακας της ιστορίας κάθε συλλόγου. Πίσω από κάθε μεγάλη ομάδα υπάρχει ένα ιδεολόγημα που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν. Και θέλει δουλειά για να μείνει ζωντανό και λαμπερό, αλλιώς ξεφτίζει και το καταπίνει ο χρόνος…


Υπό αυτή την έννοια, ο Μαρσέλο είναι ο σπουδαιότερος παίκτης που θα μπορούσε, αυτή τη στιγμή, να φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα. Κι αυτό επειδή, ακριβώς όπως αναφέρει και το επίσημο καλωσόρισμά του, είναι το ζωντανό παράδειγμα της έννοιας “Θρύλος”, που είναι συνυφασμένη με το όνομα “Ολυμπιακός”. Η… οικονομική διάσταση που λέγαμε πιο πάνω, γράφει στο Transfermarkt “αξία” του παίκτη 3.000.000 ευρώ. Λιγότερα από τον Αγκιμπού Καμαρά, π.χ. ή τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ. Ίδια με τον Αχμέντ Χασάν και τον Κένι Λαλά.

Κίνηση ματ με παίκτη που οι αντίπαλοι θα του… ζητούν αυτόγραφο!

Όμως ένας παίκτης που το Μάιο έκλεισε τα 34 και θέλει… τριαξονική νταλίκα για να χωρέσει όλα τα τρόπαια και τις ατομικές διακρίσεις του, δεν έχει μόνο “χρηματιστηριακή” αξία. Έχει, κυρίως, συμβολική! Σ’ αυτή την ηλικία, το όνομά του παίζει από την ημέρα που σταμάτησε από τη Ρεάλ για δεκάδες συλλόγους ολκής σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην πατρίδα του. Με την εμπειρία και τις παραστάσεις του είναι πολύτιμος αγωνιστικά για κάθε ομάδα. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι η αίγλη που προσδίδει το όνομά του σε κάθε ρόστερ, αυτό που μετράει.


Ο Ολυμπιακός κάνει κίνηση-ματ με τον Μαρσέλο όχι επειδή τον είχε αγωνιστική ανάγκη για τα ματς της Σούπερ Λιγκ. Σίγουρα θα μετρήσει και κατ’ αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη. Αλλά ούτε κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι, σε κάθε ματς, εντός ή εκτός χώρας, οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας θα θέλουν… αυτόγραφο από τον Βραζιλιάνο. Δεν υπάρχει αριστερό μπακ στον πλανήτη εδώ και πάνω από μια ντουζίνα χρόνια που να μην έχει πει μέσα του “όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω Μαρσέλο”. Ή, αργότερα, “γμτ., Μαρσέλο δε θα γίνω ποτέ”…

Ο Μαρσέλο κάνει τα αποδυτήρια σαλόνι υψηλής ποδοσφαιρικής διανόησης…

Πέρα απ’ όσα είπαμε στην αρχή για το ποδόσφαιρο, άλλωστε, ισχύει και κάτι ακόμη. Ναι. Είναι ένα πολύ δυναμικό και απαιτητικό από άποψη φυσικής κατάστασης σπορ. Είναι όμως και πολύ “εγκεφαλικό”. Παιχνίδι και “νεύρων” και ψυχολογίας. Και γι’ αυτό, το να δει συμπαίκτης ή αντίπαλος τον Μαρσέλο με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος είναι δέκα φορές πιο σημαντικό από τα τυχόν τάκλινγκ ή σέντρες του στο γήπεδο ή την απίθανη έμπνευσή του σε μια μεταβίβαση μπροστά.


Με το που θα μπει στα αποδυτήρια, τα μεταμορφώνει αυτόματα σε άλλου είδους χώρο. Τα κάνει σαλόνι υψηλής ποδοσφαιρικής διανόησης. Ιερά τράπεζα του παιχνιδιού. Και με το που θα μπει στο γήπεδο, ο Ολυμπιακός γίνεται, αναπόφευκτα, η “ομάδα του Μαρσέλο”, όπως κάποτε ήταν “η ομάδα του Ριβάλντο” ή “η ομάδα του Ζιοβάνι”. Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία -και αγωνιστική και κύρους. Διότι ο Μαρσέλο δεν ήλθε στον Ολυμπιακό για τα -όποια- λεφτά θα πάρει (και τα οποία, φυσικά, θα είναι πάρα πολλά για τα ελληνικά δεδομένα).

Τεράστια τιμή για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο η παρουσία του εδώ…

Πέρυσι, τελευταία του σεζόν στη Ρεάλ, ο Μαρσέλο είχε -ακόμη- 420.000 ευρώ βδομαδιάτικο. Δεν έχει ανάγκη από χρήματα. Έχει βγάλει πολλά. Αυτό που του επιβάλει ο ποδοφαιρικός εγωισμός του είναι να δείξει ότι παραμένει ένας γεννημένος νικητής. Ένας ακατάβλητος πρωταγωνιστής και συλλέκτης τίτλων. Ότι δεν τον θεωρούν αδίκως τον καλύτερο αριστερό μπακ του 21ου αιώνα και έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών. Και το γεγονός ότι επέλεξε τον Ολυμπιακό για να τα δείξει όλα αυτά, ανεβάζει επίπεδο το σύλλογο. Του προσθέτει κι άλλη λάμψη και αναγνωρισιμότητα, του ανοίγει κι άλλες πόρτες.


Πριν από ελάχιστες μέρες σας λέγαμε εδώ ότι, μετά την -αναγκαία και αναπόφευκτη, ποδοσφαιρικά και λογικά, “υπερ-ενίσχυση” της Νότιγχαμ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του και για την ομάδα που το κασκόλ της φοράει από μικρό παιδάκι στο γήπεδο. Η Premier είναι Premier. Αλλά και ο Ολυμπιακός είναι καψούρα για τον πρόεδρό του. Με την απόκτηση του Μαρσέλο, το αποδεικνύει 100%. Ο Βραζιλιάνος κοσμεί το σύλλογο του Πειραιά, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικότερα. Απλώς, respect, λοιπόν, από κάθε άποψη!

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ