Σε επίπεδο φιλοσοφίας, ο Ισπανός τεχνικός ταιριάζει σ' αυτό που ψάχνει -και είχε επιτύχει για πολύ καιρό με τον Μαρτίνς- ο Ολυμπιακός. Πιστεύει στο επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά όχι με "αφελή" άμυνα. Κι όσο για το αν έχει ή όχι κατάλληλη εμπειρία, σηκώνει πολλή κουβέντα...

Κορμπεράν: Λίγο “Πεπ”, λίγο “Μπιέλσα”, πολύς ρεαλισμός! Ο Ολυμπιακός είναι σε αναζήτηση προπονητή. Και το όνομα του 39χρονου (γεν. 7 Απριλίου του 1983) Ισπανού τεχνικού προβάλει ως ένα από τα πιο μεγάλα φαβορί για τη θέση. Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν ενστάσεις για την επιλογή του. Με κυριότερη αυτή της ηλικίας, αλλά και της έλλειψης μεγάλης εμπειρίας σε ομάδες πρωταθλητισμου. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το θέμα “ηλικία” είναι πλέον ολοένα και λιγότερο σημαντικός παράγοντας ακόμη και σε μεγαθήρια όπως η Μπάγερν. Κι όσο για τη λέξη “εμπειρία πρωταθλητισμού”, είναι κι αυτή σχετική…

Το τι ακριβώς είναι η Τσάμπιονσιπ, άλλωστε, το αναλύαμε μόλις τις προάλλες. Μας αρέσει ή όχι αυτό (δε θα έπρεπε να μας αρέσει, πάντως…), η Σούπερ Λίγκ έχει πάρα πολλά ψωμιά ακόμη να φάει για να γίνει τέτοιου επιπέδου πρωτάθλημα. Και, αν στην πρώτη του σεζόν ο Κορμπεράν ακόμη “μάθαινε”, την περασμένη, μ’ ένα ρόστερ ούτε 38.000.000 ευρώ και, επίσης, ούτε ένα ευρώ για μεταγραφές, έφερε τη Χάντερσφιλντ στον τελικό του Γουέμπλεϊ, για την άνοδο στην Premier League.

“Πρότυπα”, αλλά και “δάσκαλοι” Πεπ και Μπιέλσα…

Ως Προπονητής του Μήνα, τον Φεβρουάριο εφέτος -και αφότου η Χάντερσφιλντ είχε ξεκινήσει μια εκπληκτική αντεπίθεση διαρκείας στην Τσάμπιονσιπ- ο Κορμπεράν συνόψιζε την προπονητική του φιλοσοφία σε λίγες λέξεις: Θάρρος μπροστά, επιθετικότητα ως ομάδα και σταθερότητα στην άμυνα”. Ο Ισπανός, έχει γραφτεί κατά κόρον, έχει δύο προπονητές ως πρότυπα.
Τον Γκουαρδιόλα
, διότι ήταν γυμναστής στις Νέων της Βιγιαρεάλ όταν ο Πεπ, στη Μπαρτσελόνα, άλλαξε το ποδόσφαιρο όπως το ξέραμε ως τότε. Όταν, όπως ο ίδιος ο Κορμπεράν έχει πει: “όλοι άρχισαν να παίζουν όπως ο Πεπ. Από τη Βιγιαρεάλ, ως την Εθνική Ισπανίας”
Και τον Μαρσέλο Μπιέλσα, διότι ως υπεύθυνος για την Κ23 ήταν ο συνδετικός κρίκος της “μικρής” με τη “μεγάλη” Λιντς.

Φυσικά, ο Πεπ και ο τρελό-Μαρσέλο αποτελούν πρότυπα για τους μισούς προπονητές του κόσμου. Οπότε αυτό δε λέει κάτι. Αυτό που λέει, στην περίπτωση του Κορμπεράν είναι ότι με τον μεν Αργεντινό είχε άμεση συνεργασία -και, συνεπώς, μάθηση και εμπειρία. Κι όσο για τον Γκουρδιόλα, εκείνος ήταν που τον πρότεινε για το επιτελείο του Ραούλ Κανέδα, στην Αλ Ιτιχάντ. Εκεί γνώρισε και άμεσους πρώην συνεργάτες του Πεπ και έμαθε πολλά για εκείνον και τις μεθόδους του.  Στο θέμα “φυσική κατάσταση” ο Κορμπεράν είναι αυθεντία. Όπως και στο θέμα “αξιοποίηση ταλέντων”.

Επιθετική φιλοσοφία, αλλά χωρίς να αγνοεί την άμυνα

Αν κάτι τον προκρίνει και για τη θέση του προπονητή στον Ολυμπιακό, ωστόσο, δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι η ξεκάθαρη επιθετική του φιλοσοφία που, ωστόσο, δεν είναι “αφελής”, όπως του Μπιέλσα. Δεν αγνοεί καθόλου την υπόθεση “άμυνα”. Και τη βασίζει στην υπεροπλία στο κέντρο, την κατοχή της μπάλας και, πάνω απ’ όλα, το ομαδικό πνεύμα. Στη Χάντερσφιλντ, παράλληλα, ο Ισπανός έδειξε ότι είναι ένας ανοιχτόμυαλος προπονητής που προσαρμόζει το γενικό σχέδιό του στο υλικό που έχει στη διάθεσή του. Δεν είναι δογματικός, ούτε θα “βαφτίσει” παίκτες. Δε θα κάνει “επιτελικό” έναν μεσοεπιθετικό, ούτε έναν “φουνταριστό”, ψευτοεννιάρι. Είναι ρεαλιστής και, επίσης, “διαβάζει” καλά αντιπάλους και ροή αγώνα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς κέρδισε τους οπαδούς του Ολυμπιακού ακριβώς επειδή σχεδόν άμεσα, με βάση το υλικό που είχε στα χέρια του -κι εκείνος χωρίς δογματισμούς μεν, αλλά με ξεκάθαρη φιλοσοφία επίσης- έφτιαξε ένα σύνολο που χαιρόσουν να το βλέπεις. Κυριαρχικό παιχνίδι, πίεση ψηλά, δημιουργία, αποτελεσματικότητα. Έκανε ρεκόρ με την ομάδα και της έφερε μαγικές στιγμές. Αν ο Κορμπεράν είναι ο αντικαταστάτης του, έρχεται να γεμίσει μεγάλα παπούτσια. Αλλά, στα χαρτιά τουλάχιστον, έχει τα φόντα να το κάνει. Σε επίπεδο φιλοσοφίας, αλλά και έργου στο γήπεδο…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ