Τους ένωσε ο πάγος, τους χώρισε -μόνον- ο θάνατος! Το συγκινητικό love story της Εκατερίνα Γκορντέεβα και του Σεργκέϊ Γκρίνκορφ ενέπνευσε για χρόνια τον κόσμο του καλλιτεχνικού πατινάζ. Δυστυχώς όμως, όπως και η διάσημη ομώνυμη ταινία, δεν είχε ευτυχισμένο τέλος. Στα 10 της χρόνια ο προπονητής ταλέντων της ΤΣΣΚΑ Βλάντιμιρ Ζαχάροφ, συμβούλεψε την Γκορντέεβα να […]

Τους ένωσε ο πάγος, τους χώρισε -μόνον- ο θάνατος! Το συγκινητικό love story της Εκατερίνα Γκορντέεβα και του Σεργκέϊ Γκρίνκορφ ενέπνευσε για χρόνια τον κόσμο του καλλιτεχνικού πατινάζ. Δυστυχώς όμως, όπως και η διάσημη ομώνυμη ταινία, δεν είχε ευτυχισμένο τέλος.

Στα 10 της χρόνια ο προπονητής ταλέντων της ΤΣΣΚΑ Βλάντιμιρ Ζαχάροφ, συμβούλεψε την Γκορντέεβα να δοκιμάσει στο ντουέτο. Δεν είχε δυνατό άλμα και δε θα μπορούσε να επιτύχει μεγάλες διακρίσεις στο σόλο. Τα ίδια περίπου λόγια άκουσε, την ίδια εποχή και ο Γκρινκόφ.  Η Εκατερίνα και ο Σεργκέι έμεναν στην ίδια γειτονιά και το ίδιο σχολείο και πήγαιναν επίσης στον ίδιο σύλλογο για προπόνηση, την ΤΣΣΚΑ. Μέχρι να αναζητήσουν παρτενέρ στον πάγο, ωστόσο, δεν είχαν γνωριστεί.

Όταν ο Ζαχάροφ τους έκανε αθλητικό ζευγάρι ήταν Αύγουστος του 1981. Μάλιστα, επειδή ο Γκρίνκοφ έχανε πολλές προπονήσεις, ο προπονητής της Γκορντέεβα της πρότεινε να αλλάξει παρτενέρ. Δεν το συζήτησε καν. Αντίθετα… άλλαξαν μαζί προπονητή. Έγιναν αχώριστοι στην πίστα και, αργότερα και  στη ζωή επί 14 χρόνια. Ο πάγος έγινε το σπίτι τους.

Οι G&G που κατέκτησαν τα πάντα!

Κατέκτησαν μαζί 2 χρυσά Ολυμπιακά Μετάλια, το 1988 και το 1994, 4 σε παγκόσμια πρωταθλήματα, τρία σε Ευρωπαϊκα και άλλο ένα στους Αγώνες Καλής Θελήσεως, το 1990. Πήραν ακόμη χρυσό στα διάσημα NHK Trophy και Skate Canada και δύο ακόμη στο επίσης περίφημο Moscow News. Στις 31 διοργανώσεις που συμμετείχαν πήραν την πρώτη θέση στις 24 και στις υπόλοιπες ήταν δεύτεροι. Ποτέ δεν πήραν χαμηλότερη θέση.

H εμφάνισή τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Κάλγκαρι άφησε εποχή στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Γνωστοί απλώς ως G&G, μάγεψαν το κοινό σε δεκάδες εμφανίσεις τους.

Όπως η ίδια αποκάλυψε στο βιβλίο της “Ο Σεργκέι μου: Μια ιστορία αγάπης”, που κυκλοφόρησε το 1996 και έγινε μπεστ σέλλερ στους Νιου Γιορκ Τάιμς, το πρώτο τους φιλί το αντάλλαξαν την πρωτοχρονιά του 1988. Τον Απρίλιο του 1991 παντρεύτηκαν. Είχαν, εν τω μεταξύ  γίνει επαγγελματίες, από το 1990 και αποτελούσαν το πιο επιτυχημένο ζευγάρι που γνώριζε ο πάγος.

Ο κόσμος ήταν δικός τους, αλλά η μοίρα τα έφερε αλλιώς…

Η κόρη τους, Ντάρια-Σεργκέγιεβνα γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1992. Το ζευγάρι τα είχε πλέον όλα: φήμη, δόξα, χρήματα, μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ο κόσμος ήταν δικός τους. Αλλά η μοίρα τα ήθελε αλλιώς. Τελείως απρόσμενα, σε μια προπόνηση στο Λέικ Πλάσιντ της Νέας Υόρκης, ο Σεργκέι έπεφτε νεκρός από καρδιακό έμφραγμα. Το ημερολόγιο έγραφε 20 Νοεμβρίου του 1995 και η ωραιότερη ρομαντική ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ έβρισκε ένα πολύ άσχημο και αταίριαστο τέλος…

Η νεκροψία που έγινε στον 28χρονο αθλητή έδειξαν ότι οι αρτηρίες του ήταν φραγμένες σε εκπληκτικό βαθμό για κάποιον τόσο νέο άνθρωπο. Αναζητώντας απάντηση στο μυστήριο διαπίστωσαν ότι ο Σεργκέι είχε γενετική προδιάθεση για τέτοιου είδους βλάβη στα αγγεία. Και ότι είχε υποστεί, πριν από το μοιραίο έμφραγμα πολλά ακόμη μικρότερα. Ο γενετικός παράγοντας που τον έστειλε πρόωρα στο θάνατο είναι η παραλλαγή PLA-2 ενός γονιδίου. Από τότε ονομάζεται και “Παράγων Κινδύνου Γκρινκόφ”.

Η Γκορντέεβα, χήρα και μητέρα στα 23 της, θρήνησε επί μήνες. Επέστρεψε με σόλο καριέρα στις πίστες το Φεβρουάριο του 1996. Η πρώτη της παράσταση ήταν αφιερωμένη στον Σεργκέι…

Μια ακόμη κόρη και άλλοι δύο γάμοι…

Αργότερα και μετά από μια καριέρα που πλέον περιελάμβανε κυρίως επιδείξεις και συμμετοχές σε διαγωνισμούς (μεταξύ τους και το ρωσικό Dancing on Ice), βρήκε ξανά το δρόμο της και στη ζωή.

Το 2001, απέκτησε άλλη μια κόρη, την Ελιζαβετα Ιλίνιτσνα Κούλικ, με το δεύτερο σύζυγό της, Ίλια Κούλικ, επίσης αθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ. (Χρυσός Ολυμπιονίκης με τη Ρωσία το 1998). Μετά από 14 χρόνια γάμου, χώρισαν το 2016. Τον Ιούλιο του 2020, η Γκορντέεβα παντρεύτηκε για τρίτη φορά, τον επίσης skater, Καναδό Ντέιβιντ Πελετιέ. Ζουν στην Αλβέρτα του Καναδά. Ο πάγος εξακολουθεί και αποτελεί το στοιχείο της. Η “Κάτια” ασχολείται ακόμη με το πατινάζ, ως προπονήτρια και χορογράφος…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Χειμερινά Αθλήματα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ