Ο Ρομάριο είχε... αλλεργία στην προπόνηση. Χωρίς αυτή του την αδυναμία, παίζει να είχε γίνει και ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών γενικώς.

Ρομάριο: Μέθυσε τον Ρονάλντο για μια θέση στην 11δα! Θα πείτε, μα γίνονται αυτά; Κι όμως, ναι. Διότι, για τον Ρομάριο μιλάμε τώρα. Έναν στράικερ από τους λίγους. Αλλά και μια persona με αναρίθμητα “φάουλ” εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Ο κοντούλης, μόλις 1μ67 Ρομάριο ντε Σόουζα Φαρία “μάτωσε” τα αντίπαλα δίχτυα με ρυθμό πολυβόλου. Αλλά άλλες τόσες φορές “μάτωσε” και τ’ αυτιά προπονητών, συμπαικτών και Τύπου με τις απίθανες δηλώσεις του και τα εκτός γηπέδου καμώματά του.

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Ο Ρομάριο είχε… αλλεργία στην προπόνηση. Χωρίς αυτή του την αδυναμία, παίζει να είχε γίνει και ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών γενικώς. ‘Εκλεισε την καριέρα του σχετικά νέος, στα 33 του. Αλλά, επαγγελματίας από τα 19 του, πρόλαβε σ’ αυτά τα 14 χρόνια να βάλει 690 γκολ σε 893 ματς με τους συλλόγους του! Κι άλλα 55 σε 70 ματς με την Εθνική Βραζιλίας. Είπαν γι’ αυτόν ότι “ένα τετραγωνικό μέτρο μέσα στην περιοχή, είναι για εκείνον σαν ένα στρέμα”.

Ο προπονητής του για δυο χρόνια στην Αϊντόφεν, ο μακαρίτης πλέον σερ Μπόμπι Ρόμπσον είχε πει: “Σε μια λίμνη με πολλούς καλούς παίκτες είχαμε κι ένα εξωτικό ψάρι. Τον Ρομάριο. Ήταν τόσο ιδιοφυής ποδοσφαιρικά, όσο ήταν και αδύνατον να τον μανατζάρεις. Εκπληκτικός παίκτης που μόνος του μπορούσε να πάρει ένα παιχνίδι. Αλλά η απειθαρχία του ήταν πάντοτε λόγος ανησυχίας“…

Η νύχτα “φίλη του” και το σεξ πριν απ’ τα ματς καλό…

Τι να λέμε τώρα; Ο Ρομάριο δεν έκανε ποτέ προπόνηση την επόμενη ενός αγώνα. Ούτε καν αποθεραπεία. Και τα βράδια πριν από τους αγώνες, συνήθως ήταν έξω κι έπινε. Ή γκομένιζε. Ή και τα δύο, ακόμη καλύτερα. “Η νύχτα ήταν πάντοτε η φίλη μου”, έχει πει. Κι επίσης ότι “αν κάνεις σεξ πριν από ένα παιχνίδι, είσαι ευχαριστημένος. Κι ο Ρομάριο , όταν είναι ευχαριστημένος, σκοράρει!” (Τι; Ναι. Φυσικά. Συχνά μιλούσε και για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο, όπως ο Ναπολέων…)

Οι νεώτεροι συμπαίκτες του στην Εθνική Βραζιλίας έχουν πει ότι τους έβαζε να του καθαρίσουν τα παπούτσια και να του πηγαίνουν καφέ. Και η κόντρα του με τον επίσης δεινό σκόρερ Εντμούντο (άαααλλο καλό παιδί κι αυτό, θα τα πούμε κάποια στιγμή και για το “Animal”) υπήρξε μυθική. Οι πρώην φίλοι έγιναν εχθροί. Και ο Ρομάριο μέχρι που έβαλε πινακίδα σήμανσης στην τουαλέτα των ανδρών, σ’ ένα μπιτς μπαρ που άνοιξε στο Ρίο, ένα σκίτσο του Εντμούντο να κάθεται πάνω σε μια ξεφούσκωτη μπάλα!

Και τότε, να σου το “Φαινόμενο”!

Γενικά, ο άνθρωπος ήταν sui generis. Τεμπέλης, γυναικάς, ξενύχτης και πότης εκ φύσεως, κακός επαγγελματίας, είχε ωστόσο και εκατό καντάρια ταλέντο. Αλλά στη διάρκεια της καριέρας του συνάντησε κι έναν που είχε… 150 καντάρια τέτοιο. Και μιλάμε, φυσικά, για τον Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα. “Το Φαινόμενο”.

Ο Ρονάλντο ήταν μια ποίηση στο χορτάρι. Δυστυχώς, είχε στην καριέρα του πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς. Είχε και αδιάγνωστο υποθυρεοειδισμό και έβαζε κιλά με το παραμικρό. Παρά ταύτα, πέτυχε 352 γκολ σε 518 ματς (!) με τους συλλόγους του. Και 62 με την Εθνική Βραζιλίας, σε 98 εμφανίσεις.

Το καλοκαίρι του 1997, το “Φαινόμενο” έχει κάνει, στα 21 του, τον κόσμο να παραμιλήσει! Έχει κλείσει τη σεζόν του στη Μπαρτσελόνα με… 34 γκολ σε 37 αγώνες στη Λα Λίγκα -και συνολικά, 47 σε 49 εμφανίσεις μαζί της! Είναι, φυσικά ο βασικός φορ της Βραζιλίας για το Κόπα Αμέρικα. Ο Ρομάριο πάλι -είναι και δέκα χρόνια πιο μεγάλος- είναι στην πρώτη του από δυο κακές χρονιές στη Βαλένθια. Ξέρει ότι δε μπορεί να συναγωνιστεί τον πιτσιρικά. Αλλά είναι εγωίσταρος και δεν το βάζει κάτω.

Με… σκάλα έξω απ’ το παράθυρο και το ταξί να περιμένει!

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ρονάλντο σε τηλεοπτική εκπομπή, σε μια προπόνηση της Εθνικής ενόψει Κόπα ο Ρομάριο του λέει: “Απόψε θα βγούμε”. Ο Ρομάριο είναι ίνδαλμα του “Φαινόμενου”. Έχει πει δημόσια ότι τα περισσότερα μυστικά του φορ τα έχει μάθει από τον Ρομάριο και τον Μπεμπέτο. Δε μπορεί να αρνηθεί.

Ο αθεόφοβος Ρομάριο τα είχε σχεδιάσει όλα. Σκάλα έξω από το παράθυρο του ξενοδοχείου για να την κοπανήσουν, το ταξί έτοιμο για αναχώρηση απ’ έξω και τα λοιπά. Βγάζει τον άβγαλτο μικρό στα μπαρ και τον επιστρέφει φυτίλια στις πέντε το πρωί. Ο ίδιος ο Ρομάριο αυτά τα κάνει κάθε βράδι, οπότε δεν έχει ζήτημα την άλλη μέρα. Αλλά ο Ρονάλντο είναι στην προπόνηση όχι “φαινόμενο”, αλλά… λυπηρό φαινόμενο.

Η ακλόνητη θέση στην 11αδα, ο Μπενζεμά και οι άλλοι…

“Αργότερα κατάλαβα ότι το είχε κάνει επίτηδες, για να μου πάρει τη θέση του βασικού”, είπε, γελώντας στην εκπομπή ο Ρονάλντο. Φυσικά, τίποτε τέτοιο δε συνέβη. Η Βραζιλία κέρδισε το 5ο της Κόπα Αμέρικα με το “Φαινόμενο” να είναι δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης, με 5 γκολ και να κάνει και το 2-1 στον τελικό με τη Βολιβία (το 3-1 ο Ζε Ρομπέρτο).

Ο Ρονάλντο, εκτός από την ιστορία με τον Ρομάριο είπε στην εκπομπή και ποιους θεωρεί “Ρονάλντο” της εποχής. Η απάντησή του ήταν ο Μπενζεμά. Κοντά του και ο Λεβαντόφσκι. Και για το αύριο, Χάαλαντ και Εμπαπέ. Για τον τελευταίο είχε κι ένα σχόλιο. “Έμαθα ότι θα παίρνει από τη Ρεάλ 50.000.000 το χρόνο”, είπε. “Μάλλον έπαιξα σε λάθος εποχή”… Ίσως, αλλά… thanks που έπαιξες, έτσι κι αλλιώς…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ρονάλντο

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ