Οι top 10 Ακαδημίες-χρυσωρυχεία της Ευρώπης! Και μη νομίζετε ότι θα το πάμε όπως το ανέκδοτο: Οι δέκα πιο προσοδοφόρες Ακαδημίες ποδοσφαίρου στην ήπειρο είναι οι εξής… τρείς, δηλαδή η Λα Μασία και η Ντε Τόεμκοστ. Δηλαδή, της Μπαρτσελόνα και του Άγιαξ. Κατ’ αρχάς, συτή των Ολλανδών, “Το Μέλλον”, είναι εδώ και καιρό πρώτη στη […]

Οι top 10 Ακαδημίες-χρυσωρυχεία της Ευρώπης! Και μη νομίζετε ότι θα το πάμε όπως το ανέκδοτο: Οι δέκα πιο προσοδοφόρες Ακαδημίες ποδοσφαίρου στην ήπειρο είναι οι εξής… τρείς, δηλαδή η Λα Μασία και η Ντε Τόεμκοστ. Δηλαδή, της Μπαρτσελόνα και του Άγιαξ. Κατ’ αρχάς, συτή των Ολλανδών, “Το Μέλλον”, είναι εδώ και καιρό πρώτη στη λίστα. Κι έπειτα, δε φαντάζεστε καν ποια είναι δεύτερη και ποια, π.χ, 5η -και πάνω από της Μπάρτσα!!!

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Η έννοια του φυτωρίου νέων παικτών, ό,τι σήμερα ονομάζουμε “Ακαδημίες” υπήρξε για δεκαετίες συνυφασμένη με σχεδόν κάθε μεγάλη, αλλά και μικρότερη ομάδα. Κι αυτό επειδή, επί εξίσου πολλές δεκαετίες, το ποδόσφαιρο υπήρξε “εθνική” υπόθεση. Οι μεταγραφές ήταν δύσκολη υπόθεση ακόμη και εντός των χωρών. Και οι περιορισμοί στους ξένους παίκτες, αυστηροί. Αυτό ανάγκαζε τις πρωταγωνίστριες ομάδες να συντηρούν οπωσδήποτε Ακαδημίες, διότι μέσα απ’ αυτές στελεχώνονταν κυρίως.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η δουλειά του Άγιαξ υπήρξε πρωτοποριακή, ειδικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μετά. Παρότι, έκτοτε, το ποδόσφαιρο άλλαξε τελείως -και πολλές ομάδες προτίμησαν να αγοράζουν αβέρτα, αντί να παράγουν- ο Άγιαξ επιμένει. Εφαρμόζει το μοντέλο TIPS. Τεχνική, Διορατικότητα, Προσωπικότητα, Ταχύτητα. Και οι παίκτες όχι μόνο μένουν μαζί και καλλιεργούν πνεύμα συνεργασίας από αμούστακα. Αλλά διδάσκονται και το 4-3-3 από την αρχή. Βγαίνουν έτοιιμοι για την πρώτη ομάδα. Και… για όποια άλλη, επίσης. H Μίλαν, π.χ., το ξέρει καλά…

Ο Κρόιφ “φύτεψε” το μοντέλο Άγιαξ στη Λα Μασία

Το μοντέλο Άγιαξ έφερε στη Μπαρτσελόνα ως προπονητής, ο απόφοιτος της ολλανδικής Ακαδημίας, Γιόχαν Κρόιφ. Έκτοτε και για πολλά χρόνια, η “Λα Μασία” παρήγαγε αστείρευτο ταλέντο. Ταλέντο που τροφοδότησε όχι μόνο την πρώτη ομάδα, αλλά και πολλές άλλες. Φευ, οι εποχές που η Ακαδημία της Μπάρτσα έβγαζε Μέσι, Ινιέστα, Τσάβι, Πουγιόλ, Μπουσκέτς, Πικέ, Γκουαρδιόλα κ.λπ., έχουν περάσει. Παραμένει ενεργή, αλλά έχει χάσει εδώ και καιρό την πρωτοπορία.

Οι Ολλανδοί, είπαμε: παραμένουν στην κορυφή αυτής της λίστας, που εκπόνησε η αγγλική εταιρεία οικονομικών συμβουλών Online Money Advisor. Η μελέτη εξέτασε την περίοδο 2010-2021 (10 σεζόν) και αφορούσε πρωταθλήματα που τζιράρισαν πάνω από 100.000.000 ευρώ στις καλοκαιρινές μεταγραφές. Σ’ αυτή τη βάση, η Ακαδημία του Άγιαξ έφερε στα ταμεία του… 247.755.000 ευρώ! Μέσο όρο, περίπου 25.000.000 κάθε σεζόν. (45 απ’ αυτά, μόνο από τον ντε Μπέεκ, το 2020)

Δεύτερη στη λίστα, ωστόσο, σας είπαμε. Δεν είναι η Μπάρτσα. Είναι η… Ατλέτικο Μαδρίτης! Η ισπανική ομάδα, ειδικά από την πρώτη μέρα του Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο της έχει ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στις Ακαδημίες της. Αποτέλεσμα; Έσοδα 214.250.000 ευρώ. Οι καρποί των κόπων της Ατλέτικο ανταμείφθηκαν κυρίως το 2019, όταν και πούλησε τον Λούκας Ερνάντεζ στη Μπάγερν για ποσό-ρεκόρ 80.000.000 ευρώ και τον Ιούλιο του 2020, όταν η Άρσεναλ έδινε 50.000.000 για τον Τόμας Παρτέι.

Η έκπληξη της 5ης θέσης, 7η η Μπάρτσα…

Τρίτη στη λίστα, η Μπενφίκα έχει κι εκείνη παράδοση παραγωγής από τις Ακαδημίες της. Την τελευταία 10ετία έχει αποκομίσει απ’ αυτές όφελος της τάξεως των 194.325.000 ευρώ, κάτι παραπάνω από την επίσης δραστήρια στον τομέα Μονακό (4η στη λίστα, 188.800.000 ευρώ). Κι όσο για την “έκπληξη” της 5ης θέσης; Είναι η Σάλκε! Αν και στη 2η κατηγορία από πέρυσι, η γερμανική ομάδα έχει βάλει στα ταμεία της 170.750.000 ευρώ από τις Ακαδημίες της. (25.000.000 μόνο από τον Γουέστον ΜακΚένι…)

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Λιόν (157.282.000 ευρώ), η Μπαρτσελόνα (148.980.000 ευρώ), η Μάντσεστερ Σίτι (142.005.000 ευρώ), η Μπορούσια Ντόρτμουντ  (128.875.000 ευρώ) και η Άστον Βίλα (127.865.000 ευρώ).  Καμία δεν συνιστά έκπληξη, αφού όλες δίνουν παραδοσιακά βάρος στο ζήτημα της ανάπτυξης ταλέντων. Συγχρόνως, εντύπωση προκαλεί η απουσία από τη λίστα μεγάλων ομάδων από τα Big5 πρωταθλήματα.

Ομάδες όπως η Μπάγερν, η Παρί, η Ρεάλ, η Λίβερπουλ, η Γιουνάιτεντ, φαίνεται να δίνουν σημασία περισσότερο στο… παχύ πορτοφόλι τους (όταν το έχουν και όταν τους επιτρέπεται να το ανοίξουν), παρά στην καλλιέργεια ταλέντων. Σχετικά, η απουσία από τη λίστα και οποιασδήποτε ιταλικής ομάδας, δεν είναι ιδιαίτερα τιμητική για την πρωταθλήτρια Ευρώπης και ίσως σηματοδοτεί και όχι και τόσο λαμπερό μέλλον για τη Σκουάντρα Ατζούρα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ