Ποιος θα ‘λεγε όχι σε έναν τέτοιο γκολτζή σαν το Ρομάριο.  Κανείς! Έστω κι αν ήταν «τρελοκομείο». Υπάρχουν πολλές ιστορίες από την ταραχώδη καριέρα του θρυλικού Βραζιλιάνου. Ίσως η καλύτερη αλλά σίγουρα η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή με τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ… Πίσω στο μακρινό 1994 στην Μπαρτσελόνα του Κρόιφ αγωνίζεται ο Ρομάριο, και αρχίζει η […]

Ποιος θα ‘λεγε όχι σε έναν τέτοιο γκολτζή σαν το Ρομάριο.  Κανείς! Έστω κι αν ήταν «τρελοκομείο». Υπάρχουν πολλές ιστορίες από την ταραχώδη καριέρα του θρυλικού Βραζιλιάνου. Ίσως η καλύτερη αλλά σίγουρα η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή με τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ…

Πίσω στο μακρινό 1994 στην Μπαρτσελόνα του Κρόιφ αγωνίζεται ο Ρομάριο, και αρχίζει η ιστορία μας:

Οι δυο τους συνεργάζονταν στην Μπαρτσελόνα. Ο Ρομάριο έκανε παπάδες στο γήπεδο, αλλά έδινε…  ρέστα και έξω απ’ αυτό.

Χαρακτηριστική εξάλλου της έντασης που συχνά υπήρχε μεταξύ τους είναι η ατάκα του Βραζιλιάνου σε παρατηρήσεις του Ολλανδού ότι θα πρέπει να σταματήσει να τρέχει στα πάρτι:

«Ποιος νομίζεις ότι είσαι, ο πατέρας μου; Όχι, οπότε σκάσε…»

Με γνωστή λοιπόν τη συγκεκριμένη… ευαισθησία του Ρομάριο, πριν από μια διακοπή πρωταθλήματος ο Κρόιφ ανακοινώνει στους παίκτες ότι θα έχουν τέσσερις μέρες άδεια.

Για τον Ρομάριο ωστόσο δεν ήταν αρκετές. Και εδώ που τα λέμε, για κανέναν δεν θα ήταν αρκετές αν επρόκειτο να πάει στο καρναβάλι του Ρίο (όπως σχεδίαζε ο γλεντζές Βραζιλιάνος).

Διηγείται λοιπόν ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε δώσει έπειτα από χρόνια στην εφημερίδα «AS»:

«Θυμάμαι ότι ήταν Τετάρτη. Η Μπαρτσελόνα δεν είχε παιχνίδια στο επόμενο διάστημα και όλοι επρόκειτο να πάρουμε τέσσερις μέρες άδεια.

Η συμφωνία

Το θέμα είναι ότι εγώ χρειαζόμουν τουλάχιστον 1,5 μέρα για να ταξιδέψω στη Βραζιλία και εξαιτίας αυτού θα είχα μόνο 2,5 μέρες να ξεκουραστώ.

Εν τω μεταξύ άλλοι ξένοι παίκτες όπως ο Λάουντρουπ, ο Στόιτσκοφ, ο Κούμαν, ο Χάτζι και ένας ακόμη πιτσιρικάς από τη Γιουγκοσλαβία ήταν μόνο 3-4 ώρες μακριά από τα σπίτια τους.

Έτσι αυτό που έκανα ήταν να μιλήσω με τον Κρόιφ. Όταν του το είπα με ρώτησε τι πίστευα ότι θα ήταν το καλύτερο να κάνουμε. “Εμένα ρωτάς; Εσύ θα μου πεις τι να κάνουμε”. Οπότε καταλήξαμε σε μια συμφωνία»…

Rio carnival 2018: When Barcelona star Romario asked boss Johan Cruyff if he could have time off to attend mega party in Brazil in 1994

Ποια ήταν αυτή η συμφωνία; Την έχει περιγράψει χαμογελώντας έπειτα από χρόνια ο ίδιος ο Γιόχαν Κρόιφ:

«Του είπα: “Αν βάλεις δύο γκολ στο αυριανό ματς, θα σου δώσω δύο μέρες παραπάνω άδεια σε σχέση με τους άλλους παίκτες».

Άλλο που δεν ήθελε…

Γιατί ο Ολλανδός (εύλογα σκεπτόμενος) θέλησε να του δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για το παιχνίδι.

Το καρναβάλι

Για τον Ρομάριο ωστόσο η προϋπόθεση που θα έπρεπε να εκπληρώσει για να προλάβει το καρναβάλι παραήταν εύκολη…

Άλλωστε δυο χρόνια νωρίτερα είχε κάνει αντίστοιχη επίδειξη δύναμης με θύμα την… ΑΕΚ! Τότε που δήλωσε ως παίκτης της Αϊντχόφεν μετά την ήττα 1-0 της Αθήνας «θα βάλω τρία γκολ στη ρεβάνς και θα περάσουμε».

Και στη ρεβάνς… έβαλε τρία γκολ και πέρασαν!

Εξιστορεί λοιπόν ο Κρόιφ πώς… την πάτησε κι εκείνος:

«Την επόμενη μέρα πέτυχε δύο γκολ στο εικοσάλεπτο και αμέσως πλησίασε στον πάγκο για να ζητήσει αλλαγή! Μου είπε: “Κόουτς, το αεροπλάνο μου φεύγει σε μια ώρα”. Δεν είχα επιλογή, έπρεπε να κρατήσω την υπόσχεση που του είχα δώσει».

Ήταν τόσο βέβαιος, δε, ότι θα τα καταφέρει, που ο αθεόφοβος είχε κλείσει ΗΔΗ εισιτήρια αμέσως μόλις τελείωνε το ματς! Και με το σφύριγμα για την ανάπαυλα είχε ήδη γίνει… καπνός:

«Όταν τελείωσε το ημίχρονο έτρεξα στ’ αποδυτήρια. Ήμουν ο πρώτος που μπήκα εκεί και όταν έφτασαν οι άλλοι, εγώ ήμουν έτοιμος να φύγω. Η πτήση μου ήταν ήδη κλεισμένη για να φύγω αμέσως μόλις τελείωνε το ματς.

Όταν άρχισαν να μπαίνουν οι υπόλοιποι παίκτες και έφτασε ο Κρόιφ, έπρεπε να εξηγήσει σε όλους τη συμφωνία. Δεν φάνηκε να τους αρέσει, αλλά όλοι έμειναν σιωπηλοί και το αποδέχθηκαν…»

Ο Ρομάριο ήταν μοναδικός

Όσοι τον είδαν, όσοι τον αντιμετώπισαν, όσοι προσπάθησαν να τον «μελετήσουν» και να εξηγήσουν το ταλέντο και τις ικανότητες στις οποίες δούλεψε όλα τα χρόνια της παρουσίας του στα γήπεδα, συμφώνησαν πως ήταν ένας εκ των κορυφαίων κι όχι μονάχα για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Ο ίδιος ο Ρομάριο, έχει δηλώσει πως: «Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος για διάδοχος…

Όπως υπήρξε ένας Πελέ, όπως υπήρξε ένας Μαραντόνα, έτσι θα υπάρξει και ένας Ρομάριο. Όπως και να ‘χει, δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, ωστόσο, θεωρώ ότι παίζοντας μέσα στην αντίπαλη περιοχή, κανείς δεν θα καταφέρει να κάνει όσα εγώ. Ήμουν ο καλύτερος σε αυτό το κομμάτι…».

Πριν από αρκετά χρόνια (μια 10ετία), σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον «Guardian», είχε αναφέρει: «Ανάμεσα στα… tips για την καλή ζωή, έχω να πω στους θαυμαστές μου πως πρέπει να κάνουν σεξ κάθε μέρα, αρκεί να είναι μέχρι τρεις φορές κι όχι παραπάνω. Είμαι Βραζιλιάνος και ως εκ τούτου, μου αρέσουν πολύ οι γυναίκες και η νύχτα. Μου αρέσει να περνάω καλά κι επειδή βγαίνω πολύ, με εντοπίζει εύκολα ο κόσμος. Η νύχτα ήταν πάντοτε φίλη μου. Όταν έβγαινα, πάντα αισθανόμουν τρομερά και μετά ακολουθούσαν τα γκολ λόγω της πολύ καλής ψυχολογίας μου».

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube για να βλέπετε πρώτοι ότι νέο ανεβαίνει εδώ: https://bit.ly/3fGxakk

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γιόχαν Κρόιφ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ