Σύγχρονοι δουλέμποροι πήγαν τον κορυφαίο δρομέα με ψεύτικα χαρτιά από τη Σομαλιλάνδη στο Λονδίνο, όταν ήταν 9 ετών, για να γίνει υπηρέτης! Οι αποκαλύψεις του στο BBC έχουν συγκλονίσει τη χώρα και την παγκόσμια αθλητική κοινότητα!

Μο Φαράχ: Η ιστορία-σοκ πίσω απ’ το “φαινόμενο”! Ο κορυφαίος δρομέας όλων των εποχών στα 5 και 10.000 μέτρα και κορυφαίος αθλητής στίβου στην ιστορία της Βρετανίας, είναι ένα φαινόμενο. Η λίστα των κατορθωμάτων του, των μεταλίων και των προσωπικών διακρίσεών του σ’ αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Και από το 2017 είναι και Ιππότης. Σερ. Σερ Μοχάμεντ Φαράχ. Μόνο που το όνομά του δεν είναι αυτό.

Το όνομά του είναι Χουσεΐν Αμπντί Καχίν. Και η ιστορία του, όπως την αποκάλυψε στο BBC απ’ αυτές που σου σηκώνουν την τρίχα. Ο Φαράχ – Καχίν ήλθε στη ζωή στις 23 Μαρτίου του 1983, στη Σομάλιλαντ. Ένα de facto κρατίδιο της Σομαλίας που δεν αναγνωρίζει ως ξεχωριστό η διεθνής κοινότητα. Έχασε στα 4 τον πατέρα του, στον -αδιάκοπο- εμφύλιο που μαστίζει την περιοχή. Αλλά αυτό δεν ήταν, όπως αποκάλυψε, το χειρότερο.

Το χειρότερο ήταν ότι σύγχρονοι δουλέμποροι τον απομάκρυναν από τη μητέρα του, στα 9 του χρόνια! Και μια γυναίκα που δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του, τον πήγε με ψεύτικα χαρτιά  στο όνομα “Μοχάμεντ Φαράχ”, μέσω Τζιμπουτί, στην Αγγλία. Πρακτικώς για να γίνει υπηρέτης στην οικογένεια που  τον περίμενε εκεί!

Τον έφεραν Αγγλία σα σύγχρονο σκλάβο!

Ο Φαράχ ήταν, απλά συγκλονιστικός στο ντοκιμαντέρ «The Real Mo Farah» Όπως αποκάλυψε, η άγνωστή του γυναίκα του είπε ψέμματα ότι τον πηγαίνει σ’ ένα συγγενή του στην Αγγλία. “Είχα όλα τα στοιχεία επικοινωνίας γι’ αυτόν”, είπε ο σπουδαίος αθλητής. “Αλλά μόλις φτάσαμε στο σπίτι της, η γυναίκα αυτή τα έσκισε μπροστά στα μάτια μου και τα πέταξε στα σκουπίδια. Και εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι είχα πρόβλημα».

Ο κορυφαίος δρομέας είπε επίσης ότι στο σπίτι που τον πήγε, πολλές φορές έκλαιγε μόνος του στο μπάνιο και ότι “αν ήθελα να έχω φαγητό έπρεπε να κάνω δουλειές του σπιτιού και να προσέχω άλλα παιδιά”. Αποκάλυψε, επίσης, ότι “είχε μπλοκάρει για χρόνια” αυτή την ανάμνηση από το μυαλό του. “Όμως, δε μπορείς να μπλοκάρεις κάτι τέτοιο για πάντα…” “Το τρέξιμο με έσωσε”, είπε, ακόμη…

Είναι “Σερ”, αλλά θεωρητικά… κακώς έχει την υπηκοότητα

Η σωτηρία του ήλθε στο πρόσωπο ενός δασκάλου του, όταν η “καλή οικογένεια” τον άφησε, στα 12 πια, να πάει σχολείο. Ο Άλαν Γουότκινσον είδε ότι ο αφρόντιστος και με δυσκολίες στη μάθηση Μο, ήταν ένας άλλος άνθρωπος όταν έμπαινε στο στίβο για άθληση. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του και, εν τέλει, ο μικρός του είπε την αλήθεια.

Ο Γουότκινσον ήταν και ο άνθρωπος που φρόντισε να βρει οικογένεια και να πάρει (“μετά από μια μακρά διαδικασία”, όπως λέει) βρετανική υπηκοότητα ο Φαράχ, το 2000. Το (κρύο) αστείο της υπόθεσης είναι ότι, τυπικά, η υπηκοότητα αυτή πρέπει να ανακληθεί από την αγγλική κυβέρνηση, διότι έχει δοθεί με βάση πλαστά στοιχεία.

Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Για ευνόητους λόγους. Και, τυπικά, επειδή, φυσικά, ο ίδιος ο Φαράχ-Καχίν δεν προσπάθησε να εξαπατήσει κανέναν, αλλά ήταν θύμα ο ίδιος μιας θλιβερής κατάστασης που, δυστυχώς, εξακολουθεί και υφίσταται και στις μέρες μας…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Στίβος

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ