Κάρλσεν: το γκαμπί του… “Βασιλιά” στις μπίζνες! Έτσι θα μπορούσε να ονομαστεί μια σειρά του Netflix για τον Μάγκνους Κάρλσεν. Το “βασιλιά” του σκακιού της εποχής μας. Ο οποίος αποδεικνύεται δεινός τακτικιστής και στις επιχειρήσεις. Ας πάρουμε όμως τα… επεισόδια της docuseries απ’ την αρχή. Ο Σβεν Μάγκνους Εν Κάρλσεν γεννήθηκε σα χθες το 1990 […]

Κάρλσεν: το γκαμπί του… “Βασιλιά” στις μπίζνες! Έτσι θα μπορούσε να ονομαστεί μια σειρά του Netflix για τον Μάγκνους Κάρλσεν. Το “βασιλιά” του σκακιού της εποχής μας. Ο οποίος αποδεικνύεται δεινός τακτικιστής και στις επιχειρήσεις. Ας πάρουμε όμως τα… επεισόδια της docuseries απ’ την αρχή.

Ο Σβεν Μάγκνους Εν Κάρλσεν γεννήθηκε σα χθες το 1990 στο Τούνσμπεργκ της Νορβηγίας. Η μητέρα του είναι χημικός μηχανικός και ο πατέρας του σύμβουλος πληροφορικής. Παιδί-θαύμα στο σκάκι, στα 19 του ήδη είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ. Είχε ήδη γίνει ο νεώτερος, έως τότε, στην ιστορία με rating πάνω από 2800 και ο νεώτερος Νο1 στη λίστα της FIDE. Πήρε τον τίτλο του Γκραντ Μάστερ από τα 14 του! Και είναι σταθερά Παγκόσμιος Πρωταθλητής από το 2013 έως σήμερα.

Το παιχνίδι του έχει συγκριθεί με ονόματα όπως του Ανατόλι Καρπόφ, του Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα και του Μπόμπι Φίσερ.Από το 2010 έως σήμερα είναι σταθερά ο Νο1 της κατάταξης, διάστημα που υπολείπεται μόνον αυτού του Κασπάροφ (πάνω από 21 χρόνια, 255 μήνες!)

Ωστόσο, ο Κάρλσεν είναι αυτός που ξεπέρασε το υψηλότερο rating (αξιολόγηση) του Κασπάροφ (2851, το 1999, όταν ήταν 33 χρονών) στα 23 του! Το ανώτατό του rating,  2882 βαθμοί το Μάιο του 2014 παραμένει ρεκόρ. Και το σημερινό του, 2855 παραμένει πιο υψηλό από του μυθικού Ρώσου σκακιστή, που έμεινε στην ιστορία και για την αναμέτρησή του με τον υπολογιστή Deep Blue, της IMB, το 1997.

Το “άνοιγμα” στις μπίζνες λέγεται Magnus Play

Ως ζωντανή διαφήμιση της χώρας του, ο Κάρλσεν έχει, βεβαίως, αρκετούς υποστηρικτές.  Μια στοιχηματική εταιρεία, μια  μεγάλη νορβηγική δικηγορική εταιρεία,, μια εταιρεία ύδρευσης, τη Mastercard και, βέβαια, την Play Magnus. Αυτή είναι που συνιστά “το άνοιγμα (γκαμπί) του Βασιλιά” στις επιχειρήσεις.

Ως σκακιστική κίνηση, το γκαμπί του Βασιλιά σπανιότατα παίζεται σήμερα από κάποιον γκραν μετρ. Αλλά οι γονείς του Κάρλσεν δεν το είδαν έτσι. Στα 16 του ίδρυσαν τη Magnus Chess, μια εταιρία που θα διαχειριζόταν τα κέρδη του παιδιού-θαύματος. Ο Χένρικ Άλμπερτ και η Σιγκρούνεν Κάρλσεν υπολόγιζαν μέσω της εταιρείας να εξασφαλίσουν οικονομικά το παιδί τους μέχρι τα 25 του.

Ο Μάγκνους σκέφτηκε… έξι-είκοσι κινήσεις μπροστά

Εξοικειωμένος καθώς ήταν με το όλο κόνσεπτ, όμως, ο Μάγκνους σκέφτηκε 2 χρόνια πριν από τα 25 του… έξι-εφτά-είκοσι κινήσεις μπροστά. Και τη χρονιά που έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής, το 2013, ίδρυσε την Play Magnus. Η εταιρεία έχει έδρα το Όσλο και στόχο, όπως λέει ο Κάρλσεν, “να διαδώσει το σκάκι σε όλο τον κόσμο” και να κάνει “κάθε παίκτη καλύτερο”.

Πώς; Αρχικά με μια εφαρμογή για iOS και, λίγο μετά και Android που επιτρέπει στον χρήστη να παίξει με μια μηχανή. Όλα κοινότυπα ως εδώ. Το θέμα όμως είναι ότι ο Μάγκνους είχε μια εξαιρετική ιδέα. Η μηχανή του βασίζεται σε μια τεράστια βάση δεδομένων από δικά του παιχνίδια, από την ηλικία των 5 ετών. (Τι δουλειά είπαμε, κάνει ο μπαμπάς; Έτσι!)

Κάρλσεν

Μαρκετάρισε -άψογα- τον εαυτό του

Πουλώντας τον εαυτό του και τα επιτεύγματά του και όχι μια “ανώνυμη” μηχανή σκακιού, ο Κάρλσεν έκανε την εφαρμογή τόσο δημοφιλή που, αναπόφευκτα, ήλθε και η επέκταση. Η Play Magnus έχει πλέον στην κατοχή της τους ιστότοπους chess24.com, chessable.com και ichess.net. Πρόσφατα αγόρασε και τον τίτλο του διάσημου ολλανδικού σκακιστικού περιοδικού New In Chess. Και… συνεχίζει!

Η εταιρεία έχει, στην ουσία, καλύψει κάθε διάσταση της υπόθεσης “σκάκι”. Εκμάθηση, διδασκαλία, online  ανταγωνισμό με άλλους ή με τη μηχανή, εκδόσεις, τα πάντα. Απασχολεί πια πάνω από 250 υπαλλήλους, μπήκε πέρυσι στο χρηματιστήριο -μοναδική σκακιστική εταιρεία στη Νορβηγία που είναι εισηγμένη- και η κεφαλαιοποίησή της υπολογίζεται στα 100.000.000 ευρώ. Και… συνεχίζει.

Η Magnus Chess, η εταιρεία που οι γονείς του ίδρυσαν για να εξασφαλίσουν, κάποτε, το γιο τους έχει… εξασφαλίσει πλέον τους ίδιους, αφού κατέχει το 9% των μετοχών της Play Magnus. Ο Χένρικ Άλμπερτ είναι, ασφαλώς, στο ΔΣ και της Play Magnus, με αυξημένο ρόλο στις αποφάσεις. Μεγαλύτερος μέτοχος, φυσικά -με άγνωστο ποσοστό πια, αλλά σίγουρα αρκετό για να του δίνει τον έλεγχο της εταιρείας- είναι ο ίδιος ο Μάγκνους. Κι όσο για τα κέρδη του,  ως τώρα, υπολογίζονται πολύ μετριοπαθώς σε πάνω από 8.000.000 ευρώ . Ρουά, ματ. Και… συνεχίζει. Με τις υγείες μας…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Υπόλοιπα Αθλήματα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ