Το ματς-κινηματογραφικό σενάριο έφερε πριν από 32 χρόνια μια γυναίκα από τη φυλακή στο εξώφυλλο του Playboy, έναν παίκτη σε ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο και την Εθνική του στην απόλυτη αμηχανία. Μια ιστορία για Όσκαρ...

Η ντροπή της Χιλής και η σέξι Βραζιλιάνα… “Μπουμπουλίνα”! Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1989, όλα ήταν ανοιχτά στο περίφημο “Μαρακανά”. Το γήπεδο-θρύλο, που πριν το Μουντιάλ του 2014, όταν και έγινε σκεπαστό και 78.000 θέσεων, έχει φιλοξενήσει 284 ματς με περισσότερους από 100.000 θεατές, 26 με περισσότερους από 150.000 και, φυσικά, το ματς-ρεκόρ όλων των εποχών. Το 2-1 της Ουρουγουάης επί της Βραζιλίας, το 1950 που χάρισε στη “Σελέστε” το 2ο Παγκόσμιό της Κύπελλο παρουσία ίσως και 200.000 θεατών -173.850 ήταν η επίσημη καταγραφή.

Και εκείνο το βράδι του Σεπτεμβρίου του 1989 το “Μαρακανά”, ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Πάνω από 140.000 θεατές. Οι δυο ομάδες ήταν ισόβαθμες, αλλά η Βραζιλία είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων, οπότε η Χιλή ήθελε μόνο νίκη για να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ του 1990. Ένα γκολ του Καρέκα στο 49′ έκοψε τα φτερά των Χιλιανών. Κι αυτό που ακολούθησε στο 67ο λεπτό του αγώνα, είναι ένα από τα πιο απίθανα -και πιο ντροπιαστικά- γεγονότα όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο.

Μια φωτοβολίδα, πλάι στον Ρόχας σκάει…

Σ’ εκείνο το λεπτό, μια φωτοβολίδα σκάει πολύ κοντά στον Χιλιανό τερματοφύλακα Ρομπέρτο Ρόχας. Ο σπουδαίος 32χρονος, τότε, γκολκίπερ, πέφτει κάτω με ματωμένο πρόσωπο. Ο Αργεντινός διαιτητής Χουάν Κάρλος Λοουστάου μάταια προσπαθεί να πείσει την ομάδα της Χιλής να παραμείνει στο γήπεδο. Σύσσωμη η αποστολή αποχωρεί για τα αποδυτήρια, ενώ ο Πατρίσιο “Πάτο” Γιάνες αποχαιρετά τους Βραζιλιάνους θεατές με τα χέρια σφιχτά, χμ…, ξέρετε πού. (Η χειρονομία ακόμη έχει το όνομα “Πάτο Γιάνες” στη Χιλή…)

Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι το μυθιστορηματικό μέρος της υπόθεσης. Πρώτα απ’ όλα οι αρχές συλλαμβάνουν την 24 Ροζενέρι Μέλο ντο Νασιμέντο ως ένοχη για τη ρίψη της φωτοβολίδας. Την έχει όντως πετάξει, όπως είπε μετά, για να τραβήξει την προσοχή του Μπεμπέτο. Η ειρωνία είναι ότι δεν έχει πάει στο γήπεδο μ’ αυτήν. Της την έχει δώσει, για να περάσει τον έλεγχο, ένας άγνωστος άντρας που, όμως, δε βρίσκει μετά κι έτσι την κρατάει εκείνη.

Η Βραζιλία κινδυνεύει με (πρωτοφανή) αποκλεισμό της από το Μουντιάλ λόγω τιμωρίας και η Μέλο γίνεται -για λίγο- μισητό πρόσωπο. Στο κρατητήριο μένει για μόλις 24 ώρες, αλλά ήδη όταν φτάνει σπίτι της το βλέπει με σπασμένα τζάμια και τους τοίχους γεμάτους συνθήματα. Όχι… ευγενικά. Την αποκαλούν “Μπουρλοτιέρισσα του Μαρακανά” -Fogueteira do Maracanã . Είναι σε απελπισία. Αλλά όχι για πολύ.

Το “Ελ Γκράφικο” αποκαλύπτει την απάτη με το… ξυράφι στα γάντια!

Κι αυτό επειδή, πρώτο το διάσημο αργεντίνικο περιοδικό “Ελ Γκράφικο” δημοσιεύει την επόμενη μέρα τη φωτογραφία που δείχνει ότι η φωτοβολίδα έχει σκάσει περίπου ένα μέτρο μακριά από τον γκολκίπερ της Χιλής. Και συνεπώς είναι δύσκολο να τον έχει τραυματίσει. Επιπλέον, το τραύμα στο πρόσωπο του Ρόχας δεν έχει ίχνη από μπαρούτι, αλλά μοιάζει με κόψιμο. Η CONMEBOL ξεκινά έρευνα για το ζήτημα. Και σύντομα όλα βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ο Ρόχας έχει τραυματίσει ο ίδιος το πρόσωπό του μ’ ένα ξυράφι που είχε κρυμμένο στα γάντια του (!), σε αναμονή μιας ευκαιρίας να προφασιστεί τραυματισμό. (Είτε από κάποιο “ντου” φιλάθλων, είτε, βολικά, από τη φωτοβολίδα που έσκασε πλάι του). Το κόλπο είναι προσχεδιασμένο, δηλαδή και σ’ αυτό συμμετέχουν και ο προπονητής και ο γιατρός της ομάδας της Χιλής. Η FIFA τιμωρεί για το φιάσκο τον Ρόχας με ισόβιο αποκλεισμό από τα γήπεδα (τον ανακάλεσε το 2001, στα 41 του).

Τιμωρία -αποκλεισμό από τα προκριματικά του επόμενου Μουντιάλ- γνωρίζει και η Εθνική Χιλής -για την εγκατάλειψη του αγώνα, όχι για τον Ρόχας. Μεταξύ άλλων, επίσης, ο πρόεδρος της Χιλιανής Ομοσπονδίας, Σέρχιο Στοπέλ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ορλάντο Αραβένα, ο ποδοσφαιριστής Φερνάντο Αστένγκο και ο γιατρός της ομάδας, Ντανιέλ Ροντρίγκεζ. Η Βραζιλία κερδίζει στα χαρτιά το παιχνίδι με 2-0.

Στο Μουντιάλ του επόμενου καλοκαιριού, η Βραζιλία αποχαιρετά το θεσμό στους “16” χάρη σε μια μυθική προσπάθεια του Ντιέγκο Μαραντόνα που κάνει γκολ με επίσης ωραίο τρόπο ο Κλαούντιο Κανίγια… (vid)

Η “Μπουρλοτιέρισσα” στο Playboy και το μοιραίο ανεύρυσμα…

Εν τω μεταξύ όμως, η “Μπουρλοτιέρισσα του Μαρακανά”, Ροζενέρι Μέλο, έχει γίνει σελέμπριτι στη Βραζιλία! Η ιστορία της ενδιαφέρει όλα τα μίντια. Είναι και νοστιμούλα, οπότε το βραζιλιάνικο Playboy την πλησιάζει και εκείνη δέχεται να κάνει μια σέξι φωτογράφιση για το περιοδικό. Η αμοιβή της είναι πολύ μεγάλη για την εποχή, Νοέμβριο του 1989, 40.000 δολάρια, λένε. Από το κρατητήριο και δακτυλοδεικτούμενη, η Μέλο γίνεται φίρμα και, πρακτικώς, πλούσια…

Όμως η συνέχεια δε θα είναι εξίσου καλή για την 24χρονη τότε κοπέλλα. Όταν ο Τύπος την ξέχασε, η ζωή της έγινε πολύ πιο κοινή. Έκανε τρεις γάμους, τον τελευταίο μ’ έναν ναυτικό. Έκανε δύο παιδιά μαζί του και είχε κι άλλο ένα από προηγούμενο γάμο. Το 2011 άνοιξε μπαρ στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν πιο καλά. Ένα καπρίτσιο της μοίρας όμως, πολύ πιο σκληρό από εκείνο του 1989, κόστισε πολύ ακριβά στη Ροζενέρι.

Στις 4 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, στα 46 της χρόνια, ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλό της έσπασε. Οι γιατροί του νοσοκομείου “Μαρσίλιο Ντίας” έκαναν ότι ήταν δυνατό για να τη σώσουν, αλλά μάταια. Πολύ νέα, η Ροζενέρι, έφυγε απ’ τη ζωή, μητέρα τριών παιδιών και κεντρικό πρόσωπο μιας απίθανης ιστορίας που ακόμη και σήμερα αποτελεί συχνά πυκνά αντικείμενο συζήτησης στη Βραζιλία…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ