Η μέρα που το NBA θα στιγματιζόταν από φόνο, στραγγαλισμό για την ακρίβεια, ήταν σα σήμερα, πριν από 24 χρόνια. Την 1η Δεκεμβρίου του 1997, ο Λατρέλ Σπρίγουελ έπιασε τον προπονητή του, στους Γουόριορς, Πίτερ Τζον (P.J.) Καρλεσίμο από το λαιμό. Και, αν μετά από 15 ολόκληρα δευτερόλεπτα δεν απομάκρυναν τα χέρια του οι συμπαίκτες […]

Η μέρα που το NBA θα στιγματιζόταν από φόνο, στραγγαλισμό για την ακρίβεια, ήταν σα σήμερα, πριν από 24 χρόνια. Την 1η Δεκεμβρίου του 1997, ο Λατρέλ Σπρίγουελ έπιασε τον προπονητή του, στους Γουόριορς, Πίτερ Τζον (P.J.) Καρλεσίμο από το λαιμό. Και, αν μετά από 15 ολόκληρα δευτερόλεπτα δεν απομάκρυναν τα χέρια του οι συμπαίκτες του, ο τρελο-Λατρέλ θα μπορούσε να τον έχει αφήσει στον τόπο, έστω και κατά λάθος.

Ο Καρλεσίμο γλίτωσε μ’ ένα σημάδι στο λαιμό. Λίγα λεπτά αργότερα απέκτησε κι ένα σημάδι στο πρόσωπο. Ο Σπρίγουελ του επιτέθηκε ξανά και του έριξε μια γροθιά πριν και πάλι, γλιτώσουν τον Πι Τζέι οι άλλοι παίκτες της ομάδας.

Ήταν μια ιστορία που οδήγησε στη μεγαλύτερη ποινή αποκλεισμού παίκτη στην ιστορία του NBA. Αρχικά τιμωρήθηκε από τους Γουόριορς με 10 αγωνιστικές. Αλλά η υπόθεση έγινε γνωστή και η διοίκηση του NBA επιλήφθηκε η ίδια. Ένας χρόνος αποκλεισμός, αρχικά και, μετά την έφεση 68 παιχνίδια! Κόστισε στον Λατρέλ 6.000.000 δολάρια σε χαμένους μισθούς. Και παρολίγο να του κόστιζε συνολικά και την καριέρα του.

Ξεκίνησε για ήρωας, κατέληξε “αντι-ήρωας”…

Ήταν τυχερός που οι… λίγο παράξενοι οπαδοί των Νικς, όπου πήγε μετά, τον είδαν σαν κάποιο είδος αντιήρωα. Η στάση τους τον βοήθησε να επανακάμψει και να τελειώσει αξιοπρεπώς -αν και ίσως λίγο πρόωρα- την παρουσία του στα παρκέ του NBA. Όχι ότι και στη Νέα Υόρκη ήταν αγγελούδι ή ότι συνολικά δεν αδίκησε τον εαυτό του, φυσικά. Αλλά λέμε τώρα…

Όταν το 1991 ο Σπρίγουελ επιλεγόταν ως Νο24 του ντραφτ από τους Γουόριορς το ταλέντο του υποσχόταν πάρα πολλά. Με ύψος 1μ96 και πολύ αθλητικός, ο 22χρονος γκαρντ, υπό την καθοδήγηση του θρυλικού Ντον Νέλσον άρχισε να δείχνει σπουδαία πράγματα.

Στην πρώτη του σεζόν ο Σπρίγουελ είχε μέσο όρο 21 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4,7 ασίστ ανά παιχνίδι. Και το καλοκαίρι του 1997, είχε κλείσει τη σεζόν ακόμη καλύτερα. Με 24,2 πόντους, 6,3 ριμπάουντ, 4,6 ασίστ και 1,7 κλεψίματα. Η απόδοσή του, του είχε χαρίσει και νέο τετραετές συμβόλαιο, για 32 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Πι Τζέι που έφερε την έκρηξη…

Και τότε… ήρθε ο Πι Τζέι. O κολλητός του, Κρις Γουέμπερ είχε αποχωρήσει από το 1994 και τώρα έφευγε και ο Νέλσον, ο κόουτς που είχε πιάσει το “κουμπί” του ιδιόρυθμου Σπρίγουελ. Ασταθής και εκρηκτικός χαρακτήρας, ο Λατρέλ δεν άντεχε καθόλου το αυταρχικό, σχεδόν βίαιο στιλ κοουτσαρίσματος του Καρλεσίμο. Στην προπόνηση της 1ης Δεκεμβρίου του 1997 ο Πι Τζέι έκανε μια παρατήρηση στον παίκτη. “Put some mustard in your pass”. Δηλαδή, “πάσσαρε δυνατά, πιο γρήγορα”. Και… έγινε ό,τι έγινε.

Ο Σπρίγουελ είπε αργότερα ότι η αντίδρασή του οφειλόταν στη γενικότερη έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό του από τον Καρλεσίμο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν ήθελε και πολύ για να αρπαχτεί. Στα χρόνια του στους Γουόριορς είχε πλακωθεί, το 1995, με τον Τζερόμ Κέρσεϊ και επέστρεψε στην προπόνηση κρατώντας ένα ξύλινο δοκάρι οικοδομής και απειλώντας ότι θα φέρει και όπλο.

Και δυο χρόνια νωρίτερα δεν είχε διστάσει να συμπλακεί με τον Μπάιρον Χιούστον. Έναν τερατώδη συμπαίκτη του που του έριχνε 25 κιλά και είχε το παρατσούκλι “Μάικ Τάισον” για το χαρακτήρα -και το παρουσιαστικό- του. (Διαγνωσμένος διπολικός και καθ’ έξιν επιδειξίας, ο Χιούστον έκανε αργότερα και 4 χρόνια φυλακή γι’ αυτό το τελευταίο…)

Μια ζωή μπλεξίματα κι ένα άδοξο τέλος…

Γενικά, τα προβλήματα δεν έλειψαν ποτέ από τη ζωή του. Το 1994, ένα από τα δύο του πίτμπουλ επιτέθηκε στην τετράχρονη κόρη του. Την τραυμάτισε σε μύτη, χείλη, μέτωπο, αλλά και στ’ αυτιά, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να υποβληθεί σε σειρά πλαστικών επεμβάσεων.

Από τα κολλεγιακά του χρόνια ήδη είχε κατηγορηθεί για μικροκλοπές και ανάρμοστη συμπεριφορά, χωρίς να απαγγελθούν ποτέ κατηγορίες. Όσο ήταν τιμωρημένος από το ΝΒΑ, ενεπλάκη σε τροχαίο που κατέληξε στον τραυματισμό δύο ανθρώπων. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι έτρεχε με 150 χλμ την ώρα. Εξέτισε ποινή κατ’ οίκον περιορισμού για τρεις μήνες.

Ακόμη και στους Νικς, όπου ξαναγεννήθηκε μπασκετικά, παρουσιάστηκε μια μέρα με σπασμένο χέρι. Ισχυρίστηκε ότι γλίστρισε στο γιότ του. Όμως οι Νιου Γιορκ Τάιμς έγραψαν ότι το είχε σπάσει σε καυγά. Μήνυσε την εφημερίδα για δυσφήμιση, αλλά έχασε… Οι Νικς τον τιμώρησαν με 250.000 δολάρια…

Οι “Λύκοι” και τα “ψίχουλα” των 7.000.000 δολαρίων

Στην καριέρα του ακολούθησαν οι Τίμπεργουλβς. Με κλεισμένα τα 34 του, στη δέυτερη σεζόν του ως “Λύκος” του πρότειναν 3ετή ανανέωση για 21.000.000 δολάρια. Ήταν σημαντικά λιγότερα απ’ όσα έπαιρνε. Αλλά δεν έπαυε να είναι γενναία προσφορά. Αρνήθηκε λέγοντας ότι “έχει παιδιά να ταϊσει” -και, πώς να τα ταϊσει με “μόλις” εφτά εκατομμύρια το χρόνο, ε;  Αρνήθηκε. Και, εν τέλει, τον άλλο χρόνο σταμάτησε το μπάσκετ. Λίγο νωρίς ίσως και, σίγουρα, πολύ άδοξα.

Δε σταμάτησε να μπλέκει σε διάφορα. Ή να τον μπλέκουν, αδίκως. Το Αύγουστο του 2006, μια 21χρονη τον κατηγόρησε ότι προσπάθησε να τη στραγγαλίσει ενώ έκαναν συναινετικό σεξ στο γιοτ του. Αποδείχθηκε, από τις έρευνες της αστυνομίας, ότι μάλλον ήθελε να του αποσπάσει χρήματα, πατώντας στο περιστατικό του 1997.

Αδίκησε κατάφωρα τον εαυτό του…

Το περίφημο πια γιοτ του, κατασχέθηκε ως απλήρωτο και ανασφάλιστο το 2007 και βγήκε σε πλειστηριασμό την επόμενη χρονιά. Το ίδιο και ένα σπίτι του στο Μιλγουόκι. Στο τσακ γλίτωσε την ίδια τύχη μια επαυλή του στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το 2011 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απλήρωτους φόρους στην πολιτεία του Γουϊσκόνσιν ύψους 3.100.000 δολαρίων. Και το 2013, συνελλήφθη και πάλι για ανάρμοστη συμπεριφορά επειδή έπαιζε μουσική στο τέρμα… Ρεζιλίκια. Ποιος; Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς…

Ο Σπρίγουελ θα μπορούσε να έχει αφήσει εποχή στο NBA με τις ικανότητές του. Δυστυχώς για εκείνον, πάντοτε υπονόμευσε τον εαυτό του με τις συμπεριφορές του και την παροιμιώδη κακοδιαχείριση των (πολλών) χρημάτων που πέρασαν απ’ τα χέρια του.

Πάντως, για την ιστορία πρέπει να πούμε κι αυτό. Ο Καρλεσίμο δεν άφησε ακριβώς και εποχή ως κόουτς. Απ’ τους Γουόριορς έφυγε ως αποτυχημένος. Και οι σημαντικότερες στιγμές του ήλθαν, αργότερα, με τους Σπέρς, αλλά ως βοηθός προπονητής…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ