Η Γκαμπριέλα Παπαδάκη δεν έχει ακόμη κλείσει τα 27, αλλά είναι ήδη, μαζί με τον παρτενέρ της, Γκιγιόμ Σιζερόν ένας θρύλος του καλλιτεχνικού πατινάζ. Και είναι... σύντεκνη! Ναι, ντε. Από την Κρήτη -κι ας μην έμαθε πατινάζ στον... Ψηλορείτη!

Η καλύτερη πατινέζ του πλανήτη, είναι απ’ την Κρήτη! Εντάξει. Δεν το έμαθε το πατινάζ εκεί. Στην Κρήτη, άλλωστε, καλά καλά δεν υπάρχει ένα της προκοπής γήπεδο ποδοσφαίρου, θα υπήρχε πίστα για καλλιτεχνικό πατινάζ; Καλώς ή κακώς, η Γκαμπριέλα έγινε κορυφαία πατινέζ του κόσμου μακριά από την Ελλάδα.

Και αν τη λέμε Γκαμπριέλα “μας” είναι επειδή, ευτυχώς κι εκείνη δηλώνει περήφανη που έλκει καταγωγή από τη μεγαλόνησο και όχι, δυστυχώς, επειδή η χώρα μας της έχει συνεισφέρει στο παραμικρό για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

Η Γκαμπριέλα είναι κόρη του Κορυδαλλιώτη, αλλά με ρίζες απ’ την Κρήτη, Μανώλη Παπαδάκη. Η ίδια είδε το φως της ζωής στο Κλερμόν Φεράν, τόπο καταγωγής της μητέρας της, Κατρίν, που ήταν και η πρώτη προπονήτριά της -είναι, άλλωστε και το επάγγελμά της.

Κλερμόν Φεράν, στη Λιόν το επόμενο βήμα και μετά, Καναδάς

Το ταλέντο της, έγινε φανερό από πολύ μικρή ηλικία. Στα εννιάμιση της έγινε ήδη παρτενέρ με τον Γκιγιόμ Σιζερόν, αφού η Κατρίν διέκρινε από τότε τη σπουδαία χημεία και άψογη συνεργασία των παιδιών μεταξύ τους.

Κι από εκεί και πέρα, με πολλή σκληρή δουλειά η νεαρή πατινέζ, πάντοτε ζευγάρι με τον Σιζερόν, άρχισαν να παίρνουν τον έναν τίτλο μετά τον άλλο. Στη Λιόν πια, από τη σεζόν 2012-13 και μετά, η Κατρίν αφήνει την κόρη της στα προπονητικά χέρια των πολύ πιο έμπειρων Μιριέλ Ζαζουί, Ρομέν Ογκεναουέρ και Ολιβιέ Σλενφελντέρ.

Το ατύχημα που, ευτυχώς, δεν αποδείχθηκε πολύ σοβαρό

Το ζευγάρι ανεβαίνει επίπεδο -άλλωστε ο Ογκεναουέρ παραμένει ο βασικός τους κόουτς και σήμερα. Και το 2013, στα 18 της (ο Γκιγιόμ είναι έξι μήνες μεγαλύτερός της) αποφασίζει να γίνει επαγγελματικό. Από την επόμενη σεζόν πηγαίνει στο Μόντρεαλ για να κάνει προπόνηση υπό καλύτερες συνθήκες. Αρχίζουν και μαζεύουν τίτλους και είναι ολοφάνερα το next big thing της πίστας.

Αλλά, τέλη Αυγούστου του 2015, ένα ατύχημα παραλίγο να κοστίσει στη Γκαμπριέλα πολλά περισσότερα από τη σπουδαία καριέρα. Πέφτει στην προπόνηση και χτυπά με δύναμη το κεφάλι της στον πάγο. Η διάγνωση είναι σοβαρή διάσειση και οι επιπτώσεις της είναι σοβαρές. Για πολλές εβδομάδες έχει ζαλάδες, αλλά και αστάθεια και αδυναμία συγκέντρωσης “Δεν μπορούσα καν να κάνω μια κανονική συζήτηση με κάποιον”, όπως έχει πει.

Επιστροφή… κατευθείαν με πρωτάθλημα και αργυρό μετάλλιο

Ευτυχώς για εκείνην -και για εμάς- μετά από 4 μήνες η ανάρρωσή της είναι σχεδόν πλήρης και το Δεκέμβριο του 2016, η πατινέζ επιστρέφει στις πίστες με τον Γκιγιόμ. Κερδίζουν τον εθνικό τίτλο και το αργυρό στο Ευρωπαϊκό, αλλά μετά, η ατυχία χτυπά και πάλι την πόρτα τους.

Ευτυχώς, αν και βαθύ -8 ράμματα δεν είναι, άλλωστε και λίγα- το κόψιμο στο γόνατο από το παγοπέδιλο του Γκιγιόμ είναι απλώς ενοχλητικό για κάποιο διάστημα, αλλά δεν απειλεί την καριέρα της. Για την ακρίβεια την καριέρα τους, που, από τότε έχει φτάσει στον ουρανό!

Το ζευγάρι των χρυσών και των… ρεκόρ!

Χρυσοί Ολυμπιονίκες εφέτος, αργυροί το 2018 και με ένα σωρό ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις, η Γκαμπριέλα “μας”  με τον Γκιγιόμ έχουν το ρεκόρ των… περισσότερων ρεκόρ στο καλλιτεχνικό πατινάζ: 29 τον αριθμό, με ανεπανάληπτες βαθμολογίες και στα τρία στιλ χορού στον πάγο.

Τελευταίο τους τέτοιο ρεκόρ, με 226,98 βαθμούς ήταν κι αυτό που, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου τους έδωσε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Εϊναι από τους πιο δημοφιλείς αθλητές στη Γαλλία. Α, και, βέβαια, α πούμε εδώ ότι και το 2018, στην Κίνα το ζευγάρι έχασε το χρυσό λόγω… ενδυματολογικού -αλλά και αρκετά σέξι, είναι η αλήθεια- ατυχήματος.

Ο περήφανος πατέρας της με την καντίνα στο Τέξας

Τον πατέρα της, από κοντά, τον βλέπει, αναγκαστικά, μόνο τα καλοκαίρια, πια. Ο Μανώλης Παπαδάκης ζει στο Όστιν του Τέξας, όπου έχει και τροχήλατη καντίνα με street food.Ε, κι εσείς τώρα, τι είδους; Τι άλλο; “Big Fat Greek Gyros”, τη λέει, οπότε είναι σαφές το… υπονοούμενο, δεν είναι;

Στις ΗΠΑ, ο πατέρας της Γκαμπριέλας ζει από το 2011. Παλιός dj τη δεκαετία του 1980 στην Αθήνα, αλλά, αργότερα και με μαγαζιά στη Ρόδο, αγαπάει την πατρίδα. Και, βέβαια, επειδή Κρήτη και “Ζορμπάς” είναι ένα και το αυτό- αγαπάει, όπως, επίσης και διδάσκει, το συρτάκι. Στους πελάτες του, που πληρώνουν μόνο αν μείνουν ευχαριστημένοι -και μένουν όλοι!- μιλάει για την Ελλάδα, αλλά και για… τη Γκαμπριέλα, φυσικά.

Είναι περήφανος για την κόρη του κι εκείνη είναι περήφανη για την καταγωγή της. “Το <<Έλληνας>>, είπε πριν από λίγο καιρό στη L’ Equipe “δεν είναι θέμα καταγωγής, είναι θέμα γονιδίου. Κι εγώ, ευτυχώς διαθέτω τη μαχητικότητα αυτού του DNA”.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Χειμερινά Αθλήματα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ