Γήπεδο δύο ομάδων; ΟΚ. Αλλά και… δύο χωρών; Κι όμως! Συμβαίνει στη συμπαθέστατη Τσέστερ, με τη μεγάλη, αλλά και… περίπλοκη ιστορία. Η ορίτζιναλ ομάδα ιδρύθηκε το 1885 ως Τσέστερ Σίτι. Για να γλιτώσει από τα χρέη, διαλύθηκε και επανιδρύθηκε το 2010, αυτή τη φορά με σκέτο το όνομα της πόλης. Μιας από τις πιο όμορφες […]

Γήπεδο δύο ομάδων; ΟΚ. Αλλά και… δύο χωρών; Κι όμως! Συμβαίνει στη συμπαθέστατη Τσέστερ, με τη μεγάλη, αλλά και… περίπλοκη ιστορία. Η ορίτζιναλ ομάδα ιδρύθηκε το 1885 ως Τσέστερ Σίτι. Για να γλιτώσει από τα χρέη, διαλύθηκε και επανιδρύθηκε το 2010, αυτή τη φορά με σκέτο το όνομα της πόλης. Μιας από τις πιο όμορφες στην Αγγλία, με ιστορία αιώνων. Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους ως πόλη-φρούριο και παραμένει σήμερα μιας από τις πιο καλοδιατηρημένες τέτοιες, με σχεδόν ανέπαφα τείχη και πολλά αξιοθέατα.

Το σημερινό γήπεδο της πόλης ονομάζεται Deva Stadium, από το ρωμαϊκό όνομα του Τσέστερ: Deva Victrix. Χτίστηκε πολύ κοντά στη θέση του παλιού (από το 1906) Σίλαντ Ρόουντ η έκταση του οποίου δόθηκε την κατασκευή εμπορικού κέντρου. Το Deva χωράει 6.500 θεατές -5.500 καθισμένους.

Στα ματς της Τσέστερ, που παίζει στην 6η Κατηγορία, την Εθνική Λίγκα του Βορρά, συγκεντρώνει συνήθως 2-3.000 οπαδούς των Blues. Είναι άνθρωποι που, χωρίς να δίνουν σημασία στο γεγονός, μπαίνουν στο “Blues Bar” για να πιουν τη μπυρίτσα τους πριν απ’ το ματς ενώ ακόμη βρίσκονται στην Αγγλία. Αλλά μόλις φτάσουν στη μπάρα για τα pint τους… βρίσκονται σε άλλη χώρα. Κυριολεκτικά. Στην Ουαλία!

Το μπλέξιμο με την Covid-19 και ο κίνδυνος για την Τσέστερ

Το σύνορο των δύο χωρών βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτή τη διακεκομμένη γραμμούλα που βλέπετε στο χάρτη. Και αντιλαμβάνεστε έτσι ότι μιλάμε κυριολεκτικά. Η είσοδος του μπαρ της ομάδας (άλλα έσοδα κι αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε…) είναι στην Αγγλία. Το υπόλοιπο μισό, όπως και όλο το γήπεδο, στην Ουαλία. Το… πάρκινγκ, μπροστά στο μπαρ είναι όλο στην Αγγλία. Αλλά στη δυτική και ανατολική πλευρά του γηπέδου, είναι στην Ουαλία. Κ.ο.κ.

Όταν φτιάχτηκε το Deva Stadium, φυσικά, κανείς δε θεώρησε κάτι τέτοιο πρόβλημα. Η Ουαλία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι άλλη χώρα, αλλά τυπικώς, όχι ουσιαστικά. Το ζήτημα είναι όμως ότι με την πανδημία έχουν όλοι μπλέξει αυγά με πασχάλια και τα μπούτια τους συγχρόνως. Η Ουαλία υπόκειται στους συνταγματικούς κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκλέγει , π.χ., δικούς της (40) βουλευτές. Αλλά δεν έχει δική της Βουλή. Έχει όμως τοπική διακυβέρνηση, ανεξάρτητη σε πολλά επιμέρους ζητήματα. Και ένα απ’ αυτά είναι και οι υγειονομικοί κανόνες για την Covid-19.

Νόμιμοι στην Αγγλία, παράνομοι στην Ουαλία!

Για την Αγγλία, το πιο πάνω θέαμα, από πρόσφατο αγώνα της Τσέστερ, είναι νόμιμο -υπό κάποιους υγειονομικούς όρους, φυσικά. Για την Ουαλία όμως (όπως και για την Ελλάδα, άλλωστε), είναι… καρα-παράνομο! Στη χώρα ισχύουν άλλοι κανονισμοί, βάσει των οποίων, από τις 26 Δεκεμβρίου πέρυσι, τα ματς γίνονται με μάξιμουμ 50 άτομα στο γήπεδο  -συμπεριλαμβανομένων παικτών, διαιτητών, προπονητών κ.λπ. Πρακτικώς, κεκλεισμένων των θυρών δηλαδή.

Αλλά η Τσέστερ έχει ήδη δώσει εκεί δύο αγώνες με πάνω από δύο χιλιάδες κόσμου μέσα στο γήπεδο. Στις 28 Δεκεμβρίου, απέναντι στη Φάιλντ με 2.075 θεατές και στις 2 Ιανουαρίου, απέναντι στην Τέλφορντ με 2.116. Το μαρτύρησε… δίχως ξύλο κιόλας, με βίντεο από το ματς, στον επίσημο λογαριασμό της στο Τουίτερ.

Κινδυνεύει να μαραζώσει οικονομικά…

Οι αρχές της Ουαλίας ανακοίνωσαν ότι ερευνούν το περιστατικό. Και επιμένουν ότι εφόσον οι κερκίδες βρίσκονται σε ουαλικό έδαφος, η Τσέστερ έχει παρανομήσει. Ακόμη κι αν αυτό δεν επισύρει πρόστιμο -που η ομάδα δεν έχει να πληρώσει- οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές εφόσον εφαρμοστεί στο μέλλον ο ουαλικός νόμος. Η Τσέστερ ζει πρακτικώς απ’ αυτά τα έσοδα των εισιτηρίων -και του… μπαρ, όπως προείπαμε. Αν πρέπει να δίνει τους αγώνες της με 50 άτομα στο γήπεδο, θα χρεοκωπήσει.

Οι άνθρωποι της ομάδας επιμένουν ότι ο σύλλογος είναι αγγλικός, άρα υπόκειται στους νόμους της Αγγλίας Το ίδιο και το γήπεδο, που υπάγεται στη δικαιοδοσία της (αγγλικής) επαρχίας του Τσεσάιρ. Οι συζητήσεις με όλους τους φορείς συνεχίζονται, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στις 15 του μηνός οπότε και υπάρχει παιχνίδι στο Deva.


Είμαστε συνδεδεμένοι με την αγγλική ομοσπονδία”, δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας, Άντι Μόρις. “Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όταν λαμβάνονταν μέτρα για τα γήπεδα, οι ενισχύσεις για τα χαμένα έσοδα έρχονταν από το αγγλικό σύστημα. Τώρα, όμως, δεν υπάρχουν ενισχύσεις, διότι δεν υπάρχει (σ.σ. στην Αγγλία) περιορισμός στους θεατές. Αν αναγκαστούμε να παίξουμε χωρίς κόσμο, αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος μας ως ομάδας…” Το απευχόμαστε…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ