Δεν πάει ο νους σας γιατί μπήκε στα Γκίνες αυτός ο κίπερ! Όχι. Δεν απέκρουσε, π.χ., 20 πέναλτι στη σειρά σε επίσημο ματς. Ούτε, απ’ την άλλη  δέχθηκε, ας πούμε 32 γκολ ή κάτι τέτοιο. Το πήρε επειδή έστειλε τη μπάλα με το χέρι σε απόσταση… 61 μέτρων -και κάτι ψιλών! Το όνομά του είναι […]

Δεν πάει ο νους σας γιατί μπήκε στα Γκίνες αυτός ο κίπερ! Όχι. Δεν απέκρουσε, π.χ., 20 πέναλτι στη σειρά σε επίσημο ματς. Ούτε, απ’ την άλλη  δέχθηκε, ας πούμε 32 γκολ ή κάτι τέτοιο. Το πήρε επειδή έστειλε τη μπάλα με το χέρι σε απόσταση… 61 μέτρων -και κάτι ψιλών! Το όνομά του είναι Αλιρεζά Μπεϊρανβάντ και παίζει στη Μποαβίστα και στην Εθνική Ιράν.

Το κατόρθωμά του σημειώθηκε στον αγώνα Ιράν-Κορέας στις 11 Οκτωβρίου του 2016, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας (όπου προκρίθηκε το Ιράν) αλλά έλαβε το τιμητικό του παραστατικό, που πιστοποιεί το ρεκόρ μόλις πρόσφατα. Και είναι κατόρθωμα, πράγματι.

Στους διεθνείς αγώνες, η IFAB προβλέπει διαστάσεις γηπέδου μίνιμουμ 100 μέτρων και μάξιμουμ 110.  Συνήθως τα γήπεδα βρίσκονται κάπου στη μέση, στα 105. Tο γέμισμα, όπως θα δείτε πιο κάτω, έγινε ακριβώς στη γραμμή της περιοχής, στα 16,5 μέτρα. Οπότε ο άνθρωπος την έστειλε στα 77,5 μέτρα! Μόλις 10 μέτρα από την αντίπαλη περιοχή! Πώς είπατε;

Ένας γκολκίπερ με πολλές διακρίσεις

Σημειωτέον ότι οι μπάλες των επίσημων διοργανώσεων ζυγίζουν περί τα 437 γραμμάρια (από 430 έως 440 μάξιμουμ, λένε οι κανονισμοί). Ακόμη και με φόρα, να την πετάξεις 61 μέτρα μακριά δεν έιναι εύκολο, με κανένα στάνταρ. Θα πείτε: μα, ο Ράιαν Κράουζερ, παγκόσμιος ρέκορντμαν και ολυμπιονίκης, ρίχνει τη σφαίρα των 7,26 κιλών στα 23,37 μέτρα.

Σύμφωνοι. Αλλά ο Κράουζερ ζυγίζει 145 κιλά και αν τον βάλεις κάτω από γκολπόστ θα κάνει το ρεκόρ Γκίνες που λέγαμε πιο πάνω, με τα… 32 γκολ παθητικό σ’ ένα ματς. Ο Κουρδικής καταγωγής Αλιρεζά, όμως, δεν είναι τέτοια περίπτωση. Έχει πάρει μέρος σε δύο Ασιατικά Πρωταθλήματα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, επίσης.

Εκεί, σε όμιλο με Ισπανία και Πορτογαλία, δέχθηκε μόνο δύο γκολ: ένα τελείως τυχαίο (καραμπόλα στο γόνατο του Ντιέγκο Κόστα) στο ματς με την Ισπανία.

Κι ένα -άπιαστο- από τον Κουαρέσμα, στο 1-1 με την Πορτογαλία -όπου είχε σκοράρει και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, της ΑΕΚ.

Έμεινε άστεγος μέχρι να βρει ομάδα…

Στην Περσέπολις, όπου έπαιξε από το 2016-2020 κράτησε ανέπαφη την εστία του για 23 ματς και αναδείχθηκε μαζί της Ιρανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς το 2019. Γκολκίπερ της χρονιάς ήταν για τέσερις σερί σεζόν, από το 2014 ως το 2019 με την πρώτη του ομάδα, τη Ναφτ Τεχεράνης και με την Περσέπολη που ακολούθησε. Στη Μποαβίστα παίζει ως δανεικός από την Αντβέρπ.

Καθόλου άσχημα για ένα παιδί νομαδικής οικογένειας, που παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του ξεκίνησε το ποδόσφαιρο με μια τοπική ομάδα, τη Βαχτάντ στο Σαράμπ-ε Γιας. Και στα 15 του το έσκασε από το σπίτι κι έμεινε για ένα διάστημα άστεγος στην Τεχεράνη, μέχρι να βρει, στα 16 του, την πρώτη του ομάδα. Τη Ναφτ.

Ο πατέρας του πρέπει σήμερα να είναι υπερήφανος. Όχι μόνο για το βραβείο Γκίνες, αλλά και επειδή από το 2014, 22 μόλις ετών έγινε και παραμένει ως σήμερα ο βασικός γκολκίπερ της Εθνικής της χώρας του, με 49 συμμετοχές ως τώρα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Records & Statistics

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ