Ακόμη δεν είναι γνωστό αν ο Πάρτεϊ -σόρι, ο πρώην Πάρτεϊ- θα ζητήσει το νέο του όνομα να είναι και στη φανέλα της Άρσεναλ και της Εθνικής Γκάνας.

Άρσεναλ: Πάρτεϊ όπως… Ριμπερί, Ανελκά, Τζιμπρίλ Σισέ… Με μια λιτή ανακοίνωση, ο Γκανέζος μέσος των “Κανονιέρηδων” έκανε γνωστό σε όποιον ενδιαφερόταν (και είναι αρκετοί, διότι, παρά τους τραυματισμούς του δεν είχε κακή χρονιά με την ομάδα), ότι αλλάζει το όνομά του. Η νέα σύντροφός του, που είναι από το Μαρόκο, τον έπεισε. Είναι πλέον πιστός στο Ισλάμ. Και θα λέγεται… Γιακούμπου!

Ακόμη δεν είναι γνωστό αν ο Πάρτεϊ -σόρι, ο πρώην Πάρτεϊ- θα ζητήσει το νέο του όνομα να είναι και στη φανέλα της Άρσεναλ και της Εθνικής Γκάνας. Μοιάζει πάντως λογικό να συμβεί έτσι, εφόσον φυσικά η αλλαγή αυτή πάρει και επίσημο χαρακτήρα στις αρμόδιες αρχές -ληξιαρχεία, δημοτολόγια κ.λπ.

Ο Πάρτεϊ είναι ο πιο πρόσφατος ποδοσφαιριστής που αλλάζει το όνομά του επειδή ασπάζεται το Ισλάμ. Σίγουρα, ωστόσο, δεν είναι ο πιο διάσημος στην ιστορία αθλητής. Ασφαλώς και αυτοί είναι ο Κάσιους Μαρσέλους Κλέι Τζούνιορ και ο Φέρντιναντ Λιούις Άλσιντορ Τζούνιορ..

Μοχάμεντ Άλι και Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρα

Ο Κλέι έγινε έγινε πιστός του Ισλάμ το 1964, όταν πήρε κλήση από τη στρατολογία των ΗΠΑ που ήταν σε πόλεμο με το… γειτονικό τους Βιετνάμ. Ολυμπιονίκης, το 1960 ως Κλέι, ο Μοχάμεντ Άλι, πλέον, αρνήθηκε να παρουσιαστεί για λόγους πίστης. Ξέσπασε ένας μικρός χαμός και γνώρισε τιμωρία γι’ αυτό. Έγινε όμως ένας από τους μεγαλύτερους μποξέρ όλων των εποχών. Ως Άλι. Κι αυτό τα λέει όλα…

Ο Λιού Άλσιντορ, πάλι, έγινε Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ για να αποτινάξει από την πανύψηλη (και θρυλική) στο NBA μορφή του το επώνυμο του δουλέμπορου που είχε φέρει τους προγόνους του στις ΗΠΑ. Δε χρειάζεται συστάσεις. Με έξι “δαχτυλίδια” και αναρίθμητες προσωπικές διακρίσεις, ο Τζαμπάρ είναι ένας ζωντανός μύθος και ακούραστος διεκδικητής των ίσων δικαιωμάτων.

Ριμπερί, Αντεμπαγιόρ, Αμπιντάλ και Ανελκά…

Ο Γιακούμπου-πρώην Πάρτεϊ, ωστόσο, δεν είναι καν ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής που αλλάζει όνομα (ή προσθέτει μουσουλμανικό στο δικό του), λόγω Ισλάμ. Πολλοί, για παράδειγμα δεν ξέρουν ότι ο Φρανκ Ριμπερί έχει επίσης το όνομα Μπιλάλ Γιουσούφ Μοχάμεντ, αφού δήλωσε πίστη στο Ισλάμ το 2002, επίσης εξαιτίας της Αλγερινής συζύγου του, Γουαχίμπα Μπελχαμί.

Τον ίδιο δρόμο έχουν ακολουθήσει αρκετοί ακόμη σπουδαίοι ποδοσφαιριστές -χωρίς να είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό. Μεταξύ τους, ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ (το 2015, σε τελετή που ανέβηκε στο YouTube –vid), ο Ερίκ Αμπιντάλ (τo 2007 – Μπιλάλ Ερίκ Αμπιντάλ, πλέον) και βέβαια, ο Νικολά Ανελκά. Ο Ανελκά είχε ασπαστεί το Ισλάμ στα 16, αλλά επισήμως πήρε το όνομα Αμπντούλ Σαλάμ Μπιλάλ το 2004.

Τζιμπρίλ Σισέ: απ’ το Ισλάμ στον Χριστιανισμό…

Βεβαίως, όπως οι Πάρτεϊ, Ανελκά, Ριμπερί κ.λπ. πήραν το δρόμο από το Χριστιανισμό στο Ισλάμ, έτσι και αρκετοί διάσημοι ποδοσφαιριστές έχουν κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ο πιο γνωστός στην… Ελλάδα τουλάχιστον (αλλά γνωστός, φυσικά και σε ολόκληρο τον κόσμο) είναι ο Τζιμπρίλ Σισέ. Δυό χρόνια πριν έλθει στον Παναθηναϊκό (για να πετύχει 55 γκολ και να μοιράσει 16 ασίστ σε συνολικά 89 ματς), ο Ιβοριανός πέρασε από το Ισλάμ στον Χριστιανισμό στη Μασσαλία.

Η περίπτωση, πάλι, του Ζορζ Γουεά είναι λίγο πιο περίεργη. Πιστός του Χριστιανισμού, ο σημερινός πρόεδρος της Λιβερίας, για δέκα χρόνια… δοκίμασε και το Ισλάμ. Σήμερα είναι και πάλι Προτεστάντης Χριστιανός και λέει ότι “η προσευχή μου είναι για όλους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, λευκούς και μαύρους”

Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ και Σάμιουελ Κουφούρ…

Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και με τον Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ. Λόγω των παρεών του και μιας Τουρκάλας φιλενάδας του, μικρός, στο Βερολίνο όπου μεγάλωσε, πέρασε για ένα διάστημα από το Ισλάμ. Αλλά όταν γνώρισε την πρώτη του σύζυγο, Τζένι έγινε ξανά Χριστιανός.

Τέλος, παρότι πολλές φορές έχει κυκλοφορήσει ότι ο Σάμιουελ Κουφούρ έγινε πιστός του Ισλάμ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ήταν και είναι Χριστιανός και μάλιστα κάνει πάντοτε την προσευχή του πριν από κάθε δύσκολη προσωπική του στιγμή, όπως έκανε και πριν απ’ όλα τα παιχνίδια που έδωσε, κυρίως με τη Μπάγερν, για μια 12ετία…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ