Από το… μάτι του Ζέλικο, μπήκε στα “βαθιά” του NBA! Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς… δε θέλει και πολύ για να τα πάρει στο κρανίο. Στις 15 Φεβρουαρίου του 2016, όμως, πρέπει να ανέβασε πίεση 30! Εκείνη την ημέρα, ο Ομέρ Γιουρτσεβέν ήθελε ακόμη 4 μηνες και 4 μέρες για να κλείσει τα 18. Ακόμη… ψήλωνε -για […]

Από το… μάτι του Ζέλικο, μπήκε στα “βαθιά” του NBA! Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς… δε θέλει και πολύ για να τα πάρει στο κρανίο. Στις 15 Φεβρουαρίου του 2016, όμως, πρέπει να ανέβασε πίεση 30! Εκείνη την ημέρα, ο Ομέρ Γιουρτσεβέν ήθελε ακόμη 4 μηνες και 4 μέρες για να κλείσει τα 18. Ακόμη… ψήλωνε -για να φτάσει στο σημερινό 2μ13. Κι όμως, είπε ορθά κοφτά στον προπονητή του ότι φεύγει για τις ΗΠΑ, διότι στη Φενέρ “δεν έπαιρνε τις ευκαιρίες που έπρεπε”. Ήθελε να παίξει ντε και σώνει στο NBA.

Όπως φαντάζεστε ο Ζέλικο του είπε “στο καλό αγόρι μου, καλή επιτυχία” – #not. Στην πραγματικότητα πρέπει να του είπε κάτι σαν “μπρε, άμε… #$#$# και μετά @@#$$% και στο τέλος !@##$…”, τέλος πάντων, φαντάζεστε. Όπως και να ‘χει, ο πιτσιρικάς έφυγε. Η πορεία, δικαίωσε τον Ζέλικο. Αλλά και τον παίκτη! Διότι, όντως, πήρε χρόνια στον Ομέρ μέχρι να καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Δεν ήταν έτοιμος όταν μπήκε στο μάτι του Ομπράντοβιτς. Αλλά τώρα πλέον, όχι απλώς είναι, αλλά… “καίει” κιόλας με τους Μαϊάμι Χιτ.

Από μικρός με το όνειρο του NBA στο μυαλό…

Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν, από Τούρκους γονείς, στις 19 Ιουνίου του 1998. Έπαιξε μπάσκετ από μικρός. Και το 2014 ανακηρύχθηκε στην κορυφαία 5άδα του Ευρωπαϊκού Κ16 της FIBA. Πριν κλείσει τα 17 του, έπαιξε με τη Φενέρ και το πρώτο του ματς στην Ευρωλίγκα. Στις 20 Μαρτίου του 2015, απέναντι στην Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο.

Τον ίδιο Οκτώβριο σκοράρει 8 πόντους, παίρνει 7 ριμπάουντ κι έχει κι ένα κόψιμο παίζοντας με τους Μπρούκλιν Νετς σε παιχνίδι προετοιμασίας του NBA. Γίνεται έτσι ο νεώτερος μπασκετμπολίστας στην ιστορία που αγωνίζεται σε ομάδα του μεγάλου πρωταθλήματος, έστω και σε ανεπίσημο ματς. Το ταλέντο του ήταν αδιαμφισβήτητα μεγάλο. Αλλά, ο… θείος Ζέλικο, δεν είναι χθεσινός. Ξέρει.Κι αυτο που ξέρει είναι ότι από μεγάλο ταλέντο μέχρι “παίζω στο NBA” υπάρχει δρόμος.

Υπομονή, επιμονή και… περιπλάνηση στο κολλεγιακό…

Ήταν μεγάλος, για τον Ομέρ. Έπαιξε κολλεγιακό από το 2016 έως το 2018 στο Νορθ Καρολάϊνα. Και για άλλη μία σεζόν (201920) στο Τζόρτζτάουν. Αλλά είδε και το Draft του 2020 (όπως κι αυτά του 2017 και 2018) να τον αφήνει στα κρύα του λουτρού. Τον Ιανουάριο του 2021 υπέγραψε στη “Β” Ομάδα των Θάντερ, την Οκλαχόμα Σίτι Μπλου που συμμετέχει στο “μικρό” NBA. Το NBA G League. Εκεί, στα σχεδόν 23 του πια, με εμπειρία και άλλη, πλέον, σωματοδομή, πραγματικά έλαμψε.

Το όνειρο, πραγματικότητα με τους Μαίάμι Χιτ

Και το Μάιο πέρυσι έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Κατά το ήμισυ. Υπέγραψε με τους Μαϊάμι Χιτ την 5η ημέρα του Σάμερ Λιγκ, όπου ήταν καταπληκτικός. Αλλά και πάλι χρειάστηκε επιμονή και υπομονή. Δεν έπαιξε πολύ στην πρώτη του σεζόν. Μόλις 13 ματς, με μέσο όρο 3,1 λεπτά, 1,6 πόντους και 1 ριμπάουντ. Η συνέχεια, ωστόσο, ήταν διαφορετική. Ο τραυματισμός του Μπαμ Αντεμπάγιο αρχικά και μετά του Ντιγουέιν Ντέντμον τον έφεραν στην πρώτη πεντάδα.

Από τα 14,9 λεπτά συμμετοχής (5.4 πόντοι, 6.3 ριμπάουντ) σε 13 αγώνες χωρίς τον Αντεμπάγιο, έχει φτάσει πια στα 32,4 λεπτά, απόντος και του Ντέντμον. Τα στατιστικά του είναι επίσης εντυπωσιακά: 14.5 πόντοι, 14.5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1.5 κλέψιμο και 1.3 λάθη. Μετά από 4 νταμπλ-νταμπλς, στην ήττα των Χιτ από το Σακραμέντο ο Ομέρ σκόραρε 22 πόντους και πήρε 16 ριμπάουντ! Είχε 11/18 δίποντα!

Το μέλλον ανοίγεται λαμπρό μπροστά του. Το συμβόλαιό του είναι 1.300.000 ευρώ για εφέτος και 1.500.000 εγγυημένο για του χρόνου. Το 2023 μένει ελεύθερος. Αλλά εν τω μεταξύ, αν τα πηγαίνει έτσι, δεν αποκλείεται να του προτείνουν επέκταση οι Μαϊάμι το φθινόπωρο. Τώρα, αν άξιζε όλη αυτή η περιπλάνηση στο Αμέρικα ή, απλώς έπρεπε, να… έπαιζε -στην ώρα του- και ως το 2020 στη Φενέρ του Ζέλικο μέχρι να ενηλικιωθεί μπασκετικά, πνευματικά και σωματικά είναι κάτι που μπορεί να το απαντήσει μόνο ο ίδιος…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ