Έγραψε τη δική του ιστορία (κυρίως) με την Ίντερ. Αλλά θα μπορούσε να έχει κυριολεκτικά αφήσει εποχή. Δεν ξεπέρασε όμως ποτέ τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του και βυθίστηκε στην κατάθλιψη και το αλκοόλ. Σκότωσε το ταλέντο του "για να είναι ευτυχισμένος". Είναι όμως;

Αντριάνο: Το αυτογκόλ ενός (παραλίγο) “Φαινόμενου”… Ίσως το πιο φαρμακερό αριστερό πόδι που γνώρισαν (και) τα ιταλικά γήπεδα, ο Βραζιλιάνος σέντερ φορ είχε στη γειτονική χώρα το παρατσούκλι “Ο Αυτοκράτορας”, “L’Imperatore”. Όλοι τον είχαν στο μυαλό τους ως διάδοχο του “Φαινόμενου”, του Ρονάλντο. Και ούτε το παρατσούκλι ήταν υπερβολικό, ούτε οι προσδοκίες.

Στα 18 του (γεν. 17 Φεβρουαρίου του 1982), ήταν ήδη διεθνής με τη Βραζιλία και πρωταθλητής με τη Φλαμένγκο. Σε τεχνική κατάρτιση ήταν  ένα σκαλοπάτι κάτω από τον Ρονάλντο. Ήταν όμως, για το μπόι του, 189 εκατοστά, πραγματικά σπουδαίος τεχνίτης. Και μαχητής απ’ τους λίγους. Απίστευτα δυνατός,  ο Αντριάνο ήταν τρόμος για τους αντίπαλους αμυντικούς. Οι μονομαχίες που έχει χάσει με τζαρτζάρισμα παίζει να είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Και, παράλληλα, έμοιαζε και γεννημένος ηγέτης.

Ηγέτης στη Βραζιλία -και το ιστορικό γκολ κατά της Ρεάλ…

Στα 22 του, με 7 γκολ σε έξι ματς πήρε απ’ το χέρι της Εθνική Βραζιλίας και σήκωσε μαζί της το Κόπα Αμέρικα. Και τον επόμενο χρόνο το Παγκόσμιο Συνομοσπονδιών. Στα 19,5 του, Αύγουστο του 2001, η Ίντερ έδινε 13.000.000 ευρώ για να τον πάρει στην Ιταλία. Και ήταν βέβαιη ότι έπαιρνε έναν παίκτη με τεράστια προοπτική, για χρόνια.

Και, πράγματι, στο ντεμπούτο του με την ομάδα, σε διεθνές φιλικό με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, ο Αντριάνο παίζει λες και είναι… 30 χρονών σε εμπειρία και για χρόνια στην Ίντερ. Σπουδαία συνεργασία με τους συμπαίκτες του, άνετος, γεμάτος αυτοπεποίθηση. Σε επιστέγασμα όλων αυτών πετυχαίνει κι ένα απίθανο γκολ που έμεινε ιστορικό –ατακαρισμένο στο videο:

Ωστόσο η Ίντερ θέλει εκείνο τον καιρό απελπισμένα ένα αξιόπιστο σέντερ μπακ. Και γι’ αυτό τον δανείζει πρώτα στη Φιορεντίνα και μετά στην Πάρμα, προκειμένου να φέρει στο Μιλάνο τον Φάμπιο Καναβάρο. Με τον Αντριάν Μούτου παρέα μπροστά, ο Αντριάνο κάνει… παπάδες στην Πάρμα και εδραιώνει την παρουσία του στην Ιταλία…

Το τραγούδι της κερκίδας για τον σπουδαίο σκόρερ…

Ο Αντριάνο επιστρέφει στην Ίντερ τον Ιανουάριο του 2004. Και γρήγορα θα γίνει ο παίκτης-σήμα κατατεθέν της. Η κερκίδα τον λατρεύει και τραγουδάει γι’ αυτόν: “Che confusione, sarà perché tifiamo, un giocatore che tira bombe a mano, siam tutti in piedi per questo brasiliano, batti le mani, che in campo c’e ADRIANO”»! Σε ελεύθερη μετάφραση: “Η φασαρία (το κομφούζιο) είναι επειδή ζητωκραυγάζουμε / για τον παίκτη που πετάει χειροβομβίδες / όλοι όρθιοι γι’ αυτόν τον Βραζιλιάνο / χειροκροτήστε, στο γήπεδο είναι ο Αντριάνο”!

Καλοκαίρι του 2004, ωστόσο, ο Αντριάνο έχει πάρει ένα τηλεφώνημα από τη Βραζιλία. “Άντι, ο πατέρας είναι νεκρός”, του λέει ο αδελφός του. Τον Αύγουστο του 2017, ο Χαβιέ Ζανέτι λέει στο Sports Illustrated ότι “δεν έχω ξανακούσει τέτοιες κραυγές οδύνης στη ζωή μου. Ακόμη ανατριχιάζω που το θυμάμαι”.

Ο Αντριάνο είχε πάντοτε μια ροπή στο αλκόολ. Αλλά μετά απ’ αυτά τα νέα πέφτει και στην κατάθλιψη. Ο Μάσιμο Μοράτι, μαζί με τον Ζανέτι προσπαθούν να τον συνεφέρουν. Αλλά σιγά σιγά η κατάστασή του πάει προς το χειρότερο. Το ρίχνει στο ποτό. Παίρνει κιλά. Συνεχίζει να σκοράρει και πανηγυρίζει με το κεφάλι ψηλά, στον ουρανό, στη μνήμη του πατέρα του. Αλλά δεν είναι πια ίδιος.

Τίποτε δεν μπορούσε να τον βγάλει από την κατάθλιψη

Ο Κολομβιανός Ιβάν Κόρδοβα, θυμάται ακόμη ο Ζανέτι, του λέει μια μέρα στα αποδυτήρια: “Άντι, το καταλαβαίνεις ότι είσαι ένα κράμα Ρονάλντο και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς; Το καταλαβαίνεις ότι μπορείς να γίνεις ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο; Σύνελθε, άνθρωπέ μου”. Αλλά ούτε αυτό -όπως και τίποτε άλλο δεν τον πείθει. Ξενύχτια, πάρτι, μεθυσμένος στην προπόνηση με την ομάδα να τον καλύπτει μιλώντας για δήθεν τραυματισμούς -αλλά για πόσο;

Είναι σε πορεία παρακμής και ποτέ δε θα βγει απ’ αυτό το φαύλο κύκλο. Από το Γενάρη του 2008, πηγαίνει δανεικός σε Σάο Πάολο, Φλαμένγκο, περνάει από Ρόμα, Κορίνθιανς, Ατλέτικο Παραναένσε, Μαϊάμι… Ολοένα και πιο βαρύς, ολοένα και πιο βαθιά στο αλκοόλ και τις καταχρήσεις, ο πιο πολλά υποσχόμενος σέντερ φορ της γενιάς του, θα μπλέξει το όνομά του ακόμη και με φήμες για εμπόριο ναρκωτικών στις φαβέλες του Ρίο.

Απ’ αυτές τις τελευταίες κατηγορίες απαλλάχθηκε οριστικά το 2014 λόγω έλλειψης στοιχείων. Αλλά από την κατηγορία ότι αδίκησε με πολύ σκληρό και άσχημο τρόπο το τεράστιο ταλέντο που του χάρισε η φύση δε θα ξεφύγει ποτέ. Σήμερα ο Αντριάνο δείχνει πολλές φορές χαμογελαστός. Και μακάρι να είναι πράγματι ευτυχής πια. Αλλά τόσο όσο ήταν όταν άκουγε τους τιφόζι της Ίντερ να τραγουδούν “siam tutti in piedi per questo brasiliano, batti le mani, che in campo c’e ADRIANO”, μάλλον δε θα είναι ξανά ποτέ…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ίντερ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ