Τα… ανήλικα που κοστίζουν (πολλά) εκατομμύρια! Ακόμη δε μπορούν να ψηφίσουν. Στις περισσότερες χώρες δε μπορούν ούτε να οδηγήσουν. Και για να… πιουν -νόμιμα- καμιά μπύρα, ούτε συζήτηση. Κι όμως, στην ποδιά τους… σφάζονται (πολλές και πολύ μεγάλες) ομάδες. Και δίνουν δεκάδες εκατομμύρια για την απόκτησή τους. Πιο πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα, ο Ματίς Τελ, της […]

Τα… ανήλικα που κοστίζουν (πολλά) εκατομμύρια! Ακόμη δε μπορούν να ψηφίσουν. Στις περισσότερες χώρες δε μπορούν ούτε να οδηγήσουν. Και για να… πιουν -νόμιμα- καμιά μπύρα, ούτε συζήτηση. Κι όμως, στην ποδιά τους… σφάζονται (πολλές και πολύ μεγάλες) ομάδες. Και δίνουν δεκάδες εκατομμύρια για την απόκτησή τους. Πιο πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα, ο Ματίς Τελ, της Ρεν.

Ο Τελ, είναι αυτός που πήρε από τον Εντουαρντό Καμαβινγκά το ρεκόρ του νεώτερου παίκτη που έχει αγωνιστεί ποτέ με τη μεγάλη ομάδα της Ρεν. Αν και έκλεισε τα 17 του μόλις στις 27 Απριλίου, είναι ήδη 183 εκατοστά ψηλός, γρήγορος σαν τσίτα και τεχνίτης απ’ τους λίγους. Τον αποκαλούν “νέο Εμπαπέ” και η μεταγραφή του στη Μπάγερν κόστισε 20.000.000 ευρώ. Κι αυτό είναι η βάση. Το ποσό μπορεί να φτάσει, υπό προϋποθέσεις, τα 28.500.000 ευρώ!


Ο Τελ γίνεται, έτσι μέλος ενός κλειστού κλαμπ από ανήλικα που κοστίζουν τόσα λεφτά όσα δεν έχουν δει στη ζωή τους, πλάι στο όνομά τους, χιλιάδες ποδοσφαιριστές, με θητεία δεκαετιών στα γήπεδα και μεγάλη προσφορά στις ομάδες τους. Δε συμβαίνει, όμως, τυχαία. Στην εποχή μας, πίσω ακόμη κι από έναν 17χρονο παίκτη υπάρχει τόση πολλή πληροφορία ώστε οι… “αστοχίες υλικού”, είναι σπάνιες. Αλλά όχι και απίθανες.

Αγωνιστική βοήθεια, αλλά και επένδυση -αν “βγουν”, φυσικά…

Άσχετα με το ηθικό μέρος του ζητήματος -διότι, φυσικά, υπάρχει κι αυτό, για ανήλικα παιδιά μιλάμε- η ποδοσφαιρική πραγματικότητα αυτή είναι. Διψάει για πηγαία ταλέντα που αποτελούν για τους μεγάλους συλλόγους όχι απλώς σημαντικές αγωνιστικές προσθήκες. Συγχρόνως, αποτελούν και σημανική, εφόσον “βγουν” και στο χορτάρι, επένδυση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα (ονομαστικά) 25.000.000 της Ντόρτμουντ στη Μπέρμιγχαμ για τον Τζουντ Μπέλινγχαμ, το 2020, έχουν αυτή τη στιγμή φτάσει τα 80.000.000, όση και η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη. Ο Μπέλιγχαμ έχει και το σχετικό ρεκόρ μεταγραφής 17χρονου -πάντοτε μιλάμε για τα “cash” ποσά, χωρίς τις πιθανές πρόσθετες αμοιβές για επίτευξη στόχων.

Πάντως, πληθωριστικά, ο 32χρονος σήμερα Αλεξάντρε Πάτο είναι σίγουρα πιο ακριβή μεταγραφή από του Μπέλιγχαμ. Πίσω στο 2007, λίγο πριν κλείσει τα 18 του, η Μίλαν έδωσε 24.000.000 στην Ιντερνασιονάλ για να τον πάρει, ποσό μυθικό για την εποχή και την ηλικία. Η Μονακό έχει την τρίτη τέτοια -σε απόλυτους αριθμούς- μεταγραφή. Τον Ιανουάριο του 2018, λίγο πριν κλείσει τα 17 του, έδωσε 24.000.000 στη Τζένοα για να πάρει τον Πιέτρο Πελέγκρι. Είναι χρήματα που μέχρι στιγμής δε βρίσκουν απολύτως καμία δικαιολογία στο γήπεδο…

Η Μπάρτσα το καλύτερο ντιλ, με τον Πέδρι…

Κάτι παραπάνω από τον Τελ είχε κοστίσει στη Ντόρτμουντ ο Τζέιντον Σάντσο, τον Αύγουστο του 2017, ενώ τα ίδια έχει κοστίσει στη Μονακό (από τη Λιόν) ο Γουιλέμ Γκούμπελς. Προς το παρόν, μάλλον πολλά λεφτά, επίσης αδίκως, αυτά τα τελευταία…

Τη λίστα, τέλος, συμπληρώνει ένα από τα καλύτερα σχετικά deals ως τώρα -αν όχι το καλύτερο. Μιλάμε, ασφαλώς, για τον Πέδρο Γκονζάλες Λόπες – Πέδρι. Το 2019 η Μπαρτσελόνα έδωσε 17.500.000 ευρώ στη Λας Πάλμας για να τον πάρει. Αλλά η σημερινή του αξία, ενώ κλείνει τα 20 στις 25 Νοεμβρίου, είναι 80.000.000 ευρώ. Και… ανεβαίνει!

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ