Το sports365.gr και η Ελένη Ανδρικοπούλου κάνουν την ανασκόπηση της φάσης των ομίλων του Euro 2022.

Στις 6 Ιουλίου και ώρα 8 της οικοδέσποινας Αγγλίας και 10 δικής μας έγινε στο «Όλντ Τράφορντ» η πρώτη σέντρα του 13ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών.

Το Euro ελέω της πανδημίας ξεκίνησε 12 μήνες μετά αφού ήταν προγραμματισμένο για το 2021 δεδομένου ότι γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και η τελευταία χρονιά που διεξήχθη ήταν το 2017. Όμως ο κορωνοϊός άλλαξε τα σχέδια της UEFA και των διοργανωτών.  Να σημειώσουμε ότι εκείνη την χρονιά είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια η Ολλανδία.

Φέτος λοιπόν ήταν ώρα για δράση. Η Αγγλία για δεύτερη φορά στην ιστορία ανέλαβε την φιλοξενία της διοργάνωσης, στην οποία για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν αγώνες σε 8 διαφορετικές πόλεις.

15 ομάδες μαζί με την οικοδέσποινα Αγγλία συμμετείχαν στην πρώτη φάση του Euro 2022. Να τονίσουμε ότι είναι και η πρώτη φορά που η τεχνολογία Video Assistant Referee (VAR) χρησιμοποιήθηκε στη διοργάνωση.

Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων. Από τον πρώτο όμιλο στη φάση των προημιτελικών πέρασε αήττητη η Αγγλία και η Αυστρία αφήνοντας εκτός την Νορβηγία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Από τον δεύτερο όμιλο κατάφεραν να πάρουν τα εισιτήρια της επόμενης φάσης η Γερμανία με το απόλυτο στις νίκες και η Ισπανία, εν αντιθέσει με τις Δανία και Φινλανδία που αποκλείστηκαν.

Στον τρίτο όμιλο στις δύο πρώτες θέσεις τερμάτισαν η Σουηδία και η Ολλανδία με 7 βαθμούς και πήραν την πρόκριση στα προημιτελικά αφήνοντας εκτός Ελβετία και Πορτογαλία.

Τέλος, στον τέταρτο όμιλο η Γαλλία και το Βέλγιο και πρώτη φορά στην ιστορία του πανηγύρισαν την συμμετοχή τους στην προημιτελική φάση. Ιταλία και Ισλανδία αποχαιρέτησαν την διοργάνωση.

Τα ζευγάρια της φάσης των «8»:

Αγγλία – Ισπανία 20/7 22:00

Γερμανία – Αυστρία 21/7 22:00

Σουηδία – Βέλγιο 22/7 22:00

Γαλλία – Ολλανδία 23/7 22:00

Πρώτες σκόρερ:

Μπεθ Μιντ (Αγγλία) 5 γκολ

Αλέσια Ρούσο (Αγγλία) 3 γκολ

Αλεξάνδρα Ποπ (Γεμανία) 3 γκολ

Γκρέις Γκεγιόρο (Γαλλία) 3 γκολ

Ρομέε Λόιτερ (Ολλανδία) 2 γκολ

Ρεκόρ και άλλα:
  • Με το καλημέρα έγινε ρεκόρ προσέλευσης. Στον πρώτο αγώνα της φετινής διοργάνωσης που διεξήχθη στο «Ολντ Τράφορντ» ανάμεσα στην Αγγλία και την Αυστρία παρευρέθηκαν 68.871 θεατές.
  • Μέχρι και τις 15 Ιουλίου και με 15 ματς να απομένουν γράφθηκε ιστορία, καθώς είχαν παρευρεθεί στα γήπεδα παραπάνω από 240.045 φίλαθλοι. Ένας αριθμός που αποτελούσε ρεκόρ για το Euro 2017. Πριν από τέσσερις μέρες έσπασε! Να πούμε εδώ ότι ο τελικός που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου στο «Γουέμπλεϊ» είναι ήδη sold out.
  • Η Αγγλία πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη της διοργάνωσης μετά την επικράτηση με 8-0 κόντρα στην Νορβηγία. Επιπλέον, σε αυτό το ματς της 11ης Ιουλίου έγινε η δεύτερη ομάδα που πετυχαίνει 6 γκολ στο πρώτο ημίχρονο σε μεγάλη διοργάνωση (EURO, Μουντιάλ) μετά από τη Σουηδία το 1991 στο Παγκόσμιο Κύπελλο (6-0 την Ιαπωνία, 8-0 τελικό σκορ). Τέλος σε αυτή την αναμέτρηση που μάλλον θα θυμούνται για χρόνια, οι Αγγλίδες  είχαν πέντε διαφορετικές σκόρερ. Στάνγουεϊ, Χεμπ, Γουάιτ, Μιντ και Ρούσο. Αυτό είχε συμβεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, όταν η Γερμανία νίκησε τη Γαλλία 5-1 στη φάση των ομίλων του 2009.
  • Η «οικοδέσποινα» επίσης πέτυχε τα περισσότερα γκολ (14) σε φάση ομίλων. Οι «λέαινες» ισοφάρισαν το ρεκόρ της Γερμανίας που είχε το 2005, καθώς δεν δέχθηκαν κανένα γκολ στην φάση των ομίλων.
  • Γερμανία και Αγγλία ισοφάρισαν το ρεκόρ της Γερμανίας το 2001, 2005 και 2009 ολοκληρώνοντας τη φάση των ομίλων με 9 βαθμούς (3 στις 3 νίκες)
  • Η Μπεθ Μιντ που είναι η πρώτη σκόρερ στο Euro  έχει δύο ρεκόρ στο βιογραφικό της ως τώρα. Η 27χρονη Αγγλίδα επιθετικός έχει τα περισσότερα ατομικά γκολ σε φάση ομίλων με τα πέντε που έχει σκοράρει. Είναι μια ανάσα από το συνολικό ρεκόρ της Inka Grings που είχε 6 γκολ σε όλο το τουρνουά.
  • Μπεθ Μιντ και Αλεξάνδρα Ποπ έχουν σκοράρει και στα τρία ματς της φάσης των ομίλων κάτι που τους δίνει τα «πρωτεία» σε αυτό το στατιστικό.
  • Μπροστά σε 22.500 θεατές η Ρομέε Λόιτερ στην νίκη της Ολλανδίας κόντρα στην Ελβετία με 4-1 πέτυχε τα πρώτα της δύο γκολ με τη φανέλα της Εθνικής.
  • Η Γκρέις Γκεγιόρο έγινε η πρώτη παίκτρια που πετυχαίνει χατ τρικ στο ημίχρονο στην ιστορία του Euro Γυναικών. Η 25χρονη αμυντική μέσος σκόραρε στο 9′, στο 40′ και στο 45′ στην νίκη της Εθνικής Γαλλίας κόντρα στην Ιταλία με 5-1 στις 10 Ιουλίου.
  • Η Φραν Κίρμπι στην νίκη της Αγγλίας κόντρα στην Βόρεια Ιρλανδία με 5-0 άνοιξε το χορό των γκολ στο 40ο λεπτό. Με αυτό της το τέρμα η 29χρονη επιθετικός σκόραρε σε τέσσερα διαδοχικά τουρνουά όντας μαζί με τον Μάικλ Όουεν οι δύο μόλις παίκτες που καταφέρναν κάτω με την φανέλα της χώρας τους. Η Κίρμπι είχε βρει δίχτυα και το 2015, το 2017  και το 2019.
  • Η Μελβίν Μαλάρ με το γκολ που σημείωσε στο ισόπαλο ματς (1-1) ανάμεσα σε Ισλανδία και Γαλλία έγινε σε ηλικία 22 ετών και 20 ημερών η νεότερη σκόρερ με τη Γαλλία στο Euro Γυναικών μπροστά από την Λουίζα Νεσίμπ (22 ετών και 7 μηνών). Το γκολ αυτό της νεαρής επιθετικού στα 43 δευτερόλεπτα είναι το πιο γρήγορο στην ιστορία του Euro Γυναικών.
  • H Ολλανδία προκρίθηκε στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μάλιστα, κατάφερε να σκοράρει περισσότερα γκολ στα τρία παιχνίδια των ομίλων στο Euro 2022 (7) από ό, τι στο Euro 2009 και 2013 μαζί (6).
  • Η Σουηδία συμμετείχε και στις επτά ομαδικές φάσεις του Euro Γυναικών (1997, 2001, 2005, 2009, 2013, 2017 και 2022) και κάθε φορά έπαιρνε την πρόκριση στα νοκ άουτ ματς.
  • Η Κοσοβάρε Ασλάνι έχει μοιράσει ασίστ και στα τρία ματς της Εθνικής Σουηδίας στη φάσης των ομίλων (Ολλανδία, Ελβετία και Πορτογαλία) . Η 32χρονη επιθετικός έχει «σερβίρει» 6 ασίστ σε μόλις 7 παιχνίδια στα προκριματικά.
  • Ρεκόρ καριέρας για την τερματοφύλακα της Αυστρίας, Μανουέλα Ζίνσμπεργκερ. Η 26χρονη γκολκίπερ σε 8 ματς έχει 6 clean sheets και έχει δεχθεί δυο γκολ. Μόνο η Γαλλία και η Αγγλία έχουν καταφέρει να παραβιάσουν την εστία της.
  • Η Γαλλίδα επιθετικός Μαρί – Αντουανέτ Κατοτό αποκλείστηκε για το υπόλοιπο του Euro 2022 λόγω του τραυματισμού της.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για EURO

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ