Ένας... εκφοβιστικός αμυντικός ογκόλιθος και γνήσιος ηγέτης στα μετόπισθεν της Γιουβέντους, ο σπουδαίος Ιταλός σέντερ μπακ είναι κι ένας άνθρωπος με ευαισθησίες και πολλά ενδιαφέροντα. Και κεντρική θέση ' αυτά έχει η αρχαία Ελλάδα!

Τζόρτζιο Κιελίνι: Ο “Κινγκ Κονγκ” που λατρεύει τον Πλάτωνα! Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ελάχιστοι τεράστιας κλάσης παίκτες έχουν στο γήπεδο τόσο αταίραστη με το χαρακτήρα τους εικόνα. Ο Κιελίνι, στο χορτάρι, είναι ένα εκφοβιστικό θηρίο που θα βάλει πόδια (και… κεφάλι -σήμα κατατεθέν του οι φορές που έχει παίξει με επίδεσμο εκεί) στη φωτιά, χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν τον φοβίζει τίποτε και κανείς. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς τον έχει πει “κτήνος” και “τέρας” -ποιος; Ο Ιμπραΐμοβιτς!

Στη Γιουβέντους, απ’ την οποία αποχώρησε μετά τον τελικό του Κυπέλλου με την Ίντερ, ο Κιελίνι ήταν επί 560 (!) παιχνίδια ένα ηρωικό σέντερ μπακ παλαιάς κοπής. O “Κινγκ Κονγκ“, αλλά και “Κάιζερ Τζόρτζιο” για τους φίλους της Γηραιάς Κυρίας πήγε στην ομάδα τον Ιούλιο του 2005. Προσωπική επιλογή του Φάμπιο Καπέλο, στα ούτε 21 του τότε (γεν.  14/8/1984), με θητεία σε Λιβόρνο και Φιορεντίνα, κόστισε στην ομάδα μόλις 7.700.000 ευρώ.

Ο απόλυτος ηγέτης στην άμυνα των μπιανκονέρι

Σήμερα, 17 χρόνια μετά, ο Κιελίνι έχει ζήσει άλλους 9 προπονητές στη Γιουβέντους. Από τον Ντιντιέ Ντεσάν, τον Κλαούντιο Ρανιέρι και τον Τσίρο Φεράρα έως τον Αντόνιο Κόντε, τον Μαουρίτσιο Σάρι, αλλά, βέβαια, τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Για όλους ήταν ο αδιαμφισβήτος ηγέτης της άμυνας των μπιανκονέρι. Και με 116 συμμετοχές στην Εθνική Ιταλίας (5ος όλων των εποχών), ο ηγέτης στα μετόπισθεν και της Σκουάντρα Ατζούρα.

Στα ντουζένια του, δεν υπήρχε επιθετικός στον κόσμο που να τον θέλει αντίπαλο. Εξαιρετικός και ως αριστερός μπακ, ο Κιελίνι είχε θέση σε κάθε σύστημα, είτε με 3 είτε με 4 είτε με 5 στην άμυνα. Και με κεφαλιά-θάνατο (αλλά, επίσης και με δυνατά σουτ μέσα και έξω από την περιοχή), έχει πετύχει στην καριέρα του στη Γιούβε και 36 γκολ -έχει σερβίρει κι άλλα 26. Και με την Εθνική του έχει 8 γκολ και 4 ασίστ.

Λατρεία από τον κόσμο, σεβασμός από τους αντιπάλους

Η τροπαιοθήκη του έχει, μεταξύ άλλων, 9 πρωταθλήματα της Serie A, 5 Κύπελλα, 5 Ιταλικά Σούπερ Καπ, ένα EURO, ένα χάλινο ολυμπιακό μετάλλιο… Έχει παίξει σε δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, όπως επίσης και σ’ άλλον έναν τελικό EURO. Φεύγει από τα γήπεδα με συγκινητικό τρόπο, λατρευτός από τον κόσμο και με το σεβασμό όλων των αντιπάλων. Γεμάτος από στιγμές δόξας, αλλά και λιγότερο καλές. Και με την υπερηφάνεια ενός ανθρώπου που έδωσε, πάντοτε, τα πάντα στο γήπεδο.


Και φεύγει-και- για να αφοσιωθεί στη μελέτη της μεγάλης του αγάπης εκτός γηπέδων.. Τον… Πλάτωνα. Διότι είπαμε. Στο γήπεδο ο “Κινγκ Κονγκ” ήταν ο παίκτης-τρόμος για κάθε αντίπαλο. Αλλά στην προσωπική του ζωή είναι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος. Τα έσοδα από την αυτοβιογραφία του, Io Giorgio τα διέθεσε όλα για την πανδημία της Covid-19 στην Ιταλία. Έχει πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων. Είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα.



Η αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα και τον Πλάτωνα

Και ένα από αυτά, κεντρικό μάλιστα στη ζωή του, είναι η μελέτη της αρχαίας Ελλάδας. Και κυρίως τα πλατωνικά κείμενα. Ο Κιελίνι έχει, μάλιστα, δηλώσει στη Γκαζέτα ντέλο Σπορτ ότι θα έκανε τα πάντα για να ζήσει δίπλα στον Πλάτωνα, τον πιο διάσημο μαθητή του Σωκράτη, ως δικός του μαθητής. “Θα ήταν υπέροχο να κατανοήσω το πώς εκείνοι οι άνθρωποι κατάφεραν να είναι τόσο πολύ μπροστά από την εποχή τους. Πώς πέτυχαν να αποκτήσουν μια τόσο φουτουριστική αντίληψη του κόσμου”…



Στα 38 του πια, ο Τζόρτζιο θα έχει πλέον άφθονο χρόνο να εντρυφήσει στα κείμενα που ο μεγάλος φιλόσοφος κληροδότησε στην ανθρωπότητα. Αλλα και οι νεώτερες γενιές να εντρυφήσουν στην ποδοσφαιρική πορεία ενός πραγματικού αμυντικού ογκόλιθου και γνήσιου ηγέτη στο γήπεδο. Μια πορεία που, πρέπει να το πούμε κι αυτό, είχε πάρα πολλά. Αλλά… “πλατωνικά” τάκλινγκ, χμμμ, μάλλον ελάχιστα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γιουβέντους

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ