Τίτλος στη Serie A και… Ντόναλντ Τραμπ; (Κι όμως, συνδέονται!) Και δεν εννοούμε π.χ. ότι ο ιδιόρυθμος πρώην πρόεδρος θα βάλει αυτούς τους τύπους που εισέβαλλαν ντυμένοι… Μπλεκ στο Καπιτώλιο να κάνουν “πραξικόπημα” και να το πάρει η Γιούβε -λέμε τώρα. Όχι, παρότι ιταλικό κόμικ ήταν και το Μπλέκ. Το σκουντέτο συνδέεται με τον Τραμπ […]

Τίτλος στη Serie A και… Ντόναλντ Τραμπ; (Κι όμως, συνδέονται!) Και δεν εννοούμε π.χ. ότι ο ιδιόρυθμος πρώην πρόεδρος θα βάλει αυτούς τους τύπους που εισέβαλλαν ντυμένοι… Μπλεκ στο Καπιτώλιο να κάνουν “πραξικόπημα” και να το πάρει η Γιούβε -λέμε τώρα. Όχι, παρότι ιταλικό κόμικ ήταν και το Μπλέκ. Το σκουντέτο συνδέεται με τον Τραμπ μέσω ενός αλγόριθμου! Διάσημου. Με ονοματεπώνυμο. Νέιτ Σμιθ.

Ο Σμιθ είναι πασίγνωστος στην Αμερική για δύο πράγματα. Πρώτον για τα εντυπωσιακά ακριβή προγνωστικά του στο μπέιζμπολ -αλλά και το μπάσκετ. Και δεύτερον για τις εξίσου εντυπωσιακές προβλέψεις του για τις αμερικανικές εκλογές. Το 2008 είχε προβλέψει σωστά την έκβασή τους σε 49 από τις 50 πολιτείες! Το 2012, σε 50 στις 50! Το 2016, αν και “έβλεπε” Χίλαρι Κλίντον νικήτρια, ήταν ο μόνος που έδινε 28% πιθανότητες νίκης στον Τραμπ -όλοι οι υπόλοιποι το παρουσίαζαν αδύνατον. Και στις τελευταίες, έπεσε μέσα στις 48 απ’ τις 50 πολιτείες -αν και υπερεκτίμησε τα ποσοστά του Τζο Μπάιντεν σε μερικές απ’ αυτές!

Πρωτάθλημα η Ίντερ -εκτός Τσάμπιονς Λιγκ η Γιούβε

Ο “γκουρού” των προβλέψεων δε ρίχνει τα χαρτιά, ούτε διαβάζει το φλιτζάνι ή τα φύλλα του τσαγιού. Είναι στατιστικολόγος,  επαγγελματίας παίκτης του πόκερ και συγγραφέας (μπεστ σέλερ, μάλιστα). Έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο που ονομάζει PECOTA, αρχικά για το μπέιζμπολ. Ο PECOTA, όμως, έχει και ευρύτερες εφαρμογές. Από το 2014, ο Σμιθ συνεργάζεται με το ESPN. Και αυτή η συνεργασία, μέσω του αλγόριθμου “έβγαλε” και τη νικήτρια ομάδα της Serie A εφέτος.

Με τον πρώτο γύρο συμπληρωμένο, ο αλγόριθμος, προσαρμοσμένος ως SPI (Soccer Power Index), “ταϊστηκε” με ένα σωρό στατιστικά στοιχεία και παραμέτρους και απεφάνθη: Πρωταθλήτρια θα είναι και πάλι η Ίντερ. Δεύτερη θα έλθει η Μίλαν. Τρίτη, η Νάπολι. Και τέταρτη η Αταλάντα. Πίσω απ’ αυτές, 5η θα έλθει η Γιούβε, που έτσι δε βγαίνει Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα αποτελέσματα του αλγόριθμου, δημοσίευσε το ειδικευμένο στα στατιστικά και το στοίχημα δημοσιογραφικό πρακτορείο AGIMEG και αναδημοσιεύθηκαν ευρέως από τα Ιταλικά ΜΜΕ. Ο λόγος είναι απλός. Πρώτον, ο αλγόριθμος αντικατοπτρίζει ακριβώς τη σημερινή κατάσταση στη βαθμολογία της Serie A. Κατάσταση που έχει, λίγο πολύ, διαμορφωθεί μάλλον δίκαια και ορθώς. Οπότε η προέκτασή της δυναμικής της μέχρι το τέλος, δεν εκπλήσσει κανέναν.

Κι αν ο Σμιθ δεν ξέρει τόπι, οι… στοιχηματικές ξέρουν!

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι… με αλγόριθμο ή χωρίς και όλες οι στοιχηματικές εταιρείες καταλήγουν στην ίδια πρόβλεψη. Η επιτυχία για τους Νερατζούρι δίνεται μόλις στο 1,25. Της Μίλαν,  σκαρφαλώνει στο 6,75. Της Νάπολι στο 7,50. Το σκουντέτο στην Αταλάντα δίνεται στο 9.00. Και πιθανός τίτλος για τη Γιούβε δίνει 18 φορές τα λεφτά σου πίσω!

Όμως, ΟΚ. Η Νάπολι απέχει πια 7 βαθμούς από την Ίντερ (46 βαθμοί), η Αταλάντα 8 και η Γιούβε 12. Ειδικά για τη “Μεγάλη Κυρία”, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.  Όμως το -4 της Μίλαν είναι μόλις μια νίκη και μια ισοπαλία διαφορά. Με 19 ακόμη αγώνες μπροστά, η Ίντερ δεν έχει ακριβώς και προβάδισμα “ασφαλείας” από τη συμπολίτισσα. Και είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι οι αλγόριθμοι δεν παίζουν μπάλα.

Σύμφωνοι. Αλλά, εδώ δε μιλάμε για όποιον κι όποιον αλγόριθμο. Και, ακόμη κι αν ο Σμιθ δει μπάλα του… “soccer” στο δρόμο και την πάει στην αστυνομία μήπως και είναι βόμβα, οι στοιχηματικές σκαμπάζουν πολλά από το τόπι. Η Μίλαν θα πρέπει να υπερβάλει εαυτό για να καταφέρει κάτι καλύτερο από τη δεύτερη θέση…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ