Οι νέοι κανόνες της ΟΥΕΦΑ, για αναλογία εξόδων-εσόδων των ομάδων στο 70%, ως τη σεζόν 2025/26 φέρνει σε δύκολη θέση πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους από τη μεθεπόμενη σεζόν (στόχος, τότε, το 90%). Για τη Serie A, τα σχετικά στοιχεία έγιναν γνωστά. Και... είναι ενδιαφέροντα!

Serie A: Ώρα για… αιματηρές οικονομίες! Οι νέοι κανόνες που θεσπίζει η UEFA για να εξασφαλίσει ότι το παιχνίδι θα παίζεται -κατά το δυνατόν- επί ίσοις όροις, φέρνουν μπελάδες σε αρκετές ιταλικές (και όχι μόνο) ομάδες. Το Financial Fair Play, σίγουρα δεν ήταν πανάκεια. Και αρκετοί σύλλογοι βρήκαν τρόπους να το παρακάμψουν. Σε γενικές γραμμές όμως, είχε αποτέλεσμα.

Οι όροι που έβαλε το FFP στο ποδόσφαιρο δεν έκαναν τους πλούσιους φτωχότερους και το αντίστροφο. Έφεραν όμως κάποιους κανόνες -κατ’ αρχάς… την ίδια την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Και σε μεγάλο βαθμό βοήθησαν να επέλθει μια σχετική ισορροπία. Οι ομάδες με τα παχιά πορτοφόλια πίσω τους, παρέμειναν πιο ισχυρές. Αλλά όχι ασύδοτες. Όχι με νόμιμους τρόπους, τουλάχιστον και χωρίς το φόβο μιας τιμωρίας.

Το νέο σύστημα προβλέπει κάτι ακόμη πιο δύσκολο. Σταδιακά, μάξιμουμ κόστος για μια ομάδα όχι μεγαλύτερο του 70% των εσόδων της, μέχρι το 2025/26. Και, πάντως, 90% ήδη από το 2023-/24. Κι αυτό θα είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες για αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους. Για τη Serie A, ειδικά, τα πρώτα στοιχεία για τη σημερινή σχετική κατάσταση (κυρίως) των μεγάλων ομάδων έγιναν γνωστά. Και… δεν είναι ενθαρρυντικά.



Μόνο η Αταλάντα άνετη -Φιορεντίνα, Μίλαν χαλαρές…

Στην πρώτη οκτάδα του πρωταθλήματος, αυτή τη στιγμή, μόνον η Αταλάντα είναι ήδη μέσα (και πιο κάτω) απ’ αυτό το όριο. Έχει αναλογία κόστους-εσόδων στο 46,9% και, άρα, μεγάλη ελευθερία κινήσεων όλες τις επόμενες σεζόν. Όλες οι υπόλοιπες έχουν δύο επιλογές: 1ον: Να μειώσουν κόστη 2ον: Με κάποιο τρόπο (για τη νομιμότητά του οποίου θα υπάρξει, όμως, έλεγχος) να αυξήσουν αρκετά τα έσοδά τους, π.χ. μέσω μιας μεγάλης χορηγίας.

Επειδή το 2ο είναι δύσκολο (και λίγο… ύποπτο) η λύση μάλλον θα είναι οι περικοπές. Δηλαδή, μειώσεις στο ρόστερ, νέα, πιο χαμηλά συμβόλαια κ.λπ. Από τις 7 ομάδες, Φιορεντίνα και Μίλαν χρειάζεται να κάνουν τις λιγότερες τέτοιες ενέργειες. Είναι αυτή τη στιγμή σε αναλογία, αντίστοιχα, 80,4% και 84,6%. Άρα, είναι ήδη μέσα στο στόχο του 90% μέχρι τη σεζόν 2023/24. Και εύκολο να φτάσουν το απαιτούμενο 80% τη σεζόν 2024/25 και 70% τη σεζόν 2025/26.



Πολύ δύσκολα τα πράγματα για 5 ομάδες…

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις άλλες 5. Είναι όλες σε αναλογία πάνω από 100% αυτή τη στιγμή. Κατά σειρά… δυσκολίας, έχουμε Ρόμα (130,9%), Νάπολι (114,3%), Γιουβέντους (106,9%), Ίντερ (104,7%) και Λάτσιο (100,9%). Και οι 5 θα πρέπει να κάνουν σημαντικές οικονομίες για να φτάσουν στο προαπαιτούμενο 90% τη μεθεπόμενη σεζόν και κάποιες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η Γιουβέντους, π.χ., όπως λένε τα ρεπορτάζ, ήδη από εφέτος θα αφήσει πολλούς παίκτες με μεγάλα συμβόλαια να φύγουν. Και σε όσους μείνουν θα προτείνει νέα, με χαμηλότερες απολαβές. Η Γιούβε (όπως και οι Ίντερ, Μίλαν), έχουν επίσης τον τρόπο να έλθουν σε ισορροπία με κάποια -λογική και… λογικοφανή επίσης- αύξηση των εσόδων. Αλλά για τις υπόλοιπες, η εξίσωση είναι πραγματικά περίπλοκη. Και η Serie A, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε σχέση με το ζήτημα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ