Ο Ίλιτσιτς, η Αταλάντα, ο Ολυμπιακός και η κατάθλιψη… Στις 17 Φεβρουαρίου, σε λιγότερο από ένα μήνα από τώρα, η Αταλάντα θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στο Μπέργκαμο. Θα είναι το πρώτο μεταξύ τους μπαράζ πρόκρισης για τους 16 του Γιουρόπα, με τη ρεβάνς, στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, να δίνεται στις 24 του μηνός. Όμως είναι αμφίβολο […]

Ο Ίλιτσιτς, η Αταλάντα, ο Ολυμπιακός και η κατάθλιψη… Στις 17 Φεβρουαρίου, σε λιγότερο από ένα μήνα από τώρα, η Αταλάντα θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στο Μπέργκαμο. Θα είναι το πρώτο μεταξύ τους μπαράζ πρόκρισης για τους 16 του Γιουρόπα, με τη ρεβάνς, στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, να δίνεται στις 24 του μηνός. Όμως είναι αμφίβολο αν μέσα σ’ αυτό το μήνα θα έχει αλλάξει κάτι για τον άτυχο Σλοβένο της Αταλάντα. Αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός ωφελείται φυσικά. Είναι όμως δύσκολο να αποτιμήσει κανείς την περιπέτεια του Ίλιτσιτς με πεζούς ποδοσφαιρικούς όρους…

O Γιόζιπ Ίλιτσιτς πιάστηκε στα δίχτυα της κατάθλιψης το καλοκαίρι του ’20. Αν έφταιγε γι’ αυτό η νόσησή του από Covid19 ή οι φήμες ότι η σύζυγός του τον είχε απατήσει ή όχι, κανείς δεν το ξέρει. Σίγουρα πάντως δε βοήθησαν κιόλας τα όσα κυκλοφόρησαν τότε. Την εποχή που συνέβη αυτό, ο “Πρίγκηπας της Σλοβενίας”, από τους πιο αγαπημένους παίκτες των οπαδών της Λα Ντέα, βρισκόταν στην ποδοσφαιρική ακμή του. Έκανε πράγματα και θαύματα. Είχε μόλις βάλει και τα 4 γκολ (με δύο πέναλτι) στο 3-4 επί της Βαλένθια, που έστελνε οριστικά την Αταλάντα στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ!

Βασικός συντελεστής στη μεταμόρφωση της Αταλάντα

Και βέβαια, δεν ήταν μόνον αυτό. Προσωπική επιλογή του “μεταμορφωτή” της Αταλάντα, Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, ο διεθνής (79 εμφανίσεις 16 γκολ)  Ίλιτσιτς είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ομάδας από το 2017. Συνολικά έχει γράψει μαζί τους 60 γκολ σε 172 παιχνίδια. Και η συμμετοχή του στην καθιέρωση της Λα Ντέα μεταξύ των πρωταγωνιστών των τελευταίων σεζόν στην Ιταλία -αλλά και σε ευρωπαϊκές παρουσίες- είναι καθοριστική.

Κλασσικός… “πολυθεσίτης” απ’ τη μέση και μπροστά, ο Ίλιτσιτς παίζει ως δεύτερος επιθετικός, εξτρέμ, επιθετικός χαφ, αλλά και φουνταριστός. Είναι τεχνίτης, δυνατός, εξαιρετικός σουτέρ και, πάνω απ’ όλα ηγετική φυσιογνωμία μέσα στο γήπεδο. Είναι ο παίκτης που μπορεί να πάρει την ομάδα “απ’ το χέρι”. Να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του και να γυρίσει αποτελέσματα με μια ενέργεια. Οι Ιταλοί τον αποκαλούν “Ιλ Προφεσόρε”, “Ο Καθηγητής”, για τον τρόπο που βλέπει γήπεδο και κατευθύνει την ομάδα.

Η κατανόηση είναι δεδομένη. Αλλά η αγωνιστική πραγματικότητα αμείλικτη…

Η κατάθλιψη όμως δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να επισκεφθεί απρόσκλητα και τον πιο δυνατό. Τον πιο πετυχημένο. Από τότε που του χτύπησε την πόρτα, ο Σλοβένος δεν είναι ίδιος μέσα στο γήπεδο.Η περσινή του σεζόν ήταν μέτρια. Και εφέτος είναι φανερό ότι κάθε τόσο παλεύει με το “τέρας” μέσα του και απέχει πολύ από τον καλό του εαυτό. Το φημολογούμενο πρόβλημα με τη σύζυγό του, Τίνα Πολόβινα, με την οποία έχει δύο κόρες, φαινομενικά, δε μοιάζει πλέον να αποτελεί ζήτημα. Το ζευγάρι είναι μαζί και από κοινού ευχήθηκαν καλά Χριστούγεννα πριν από ένα μήνα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Josip Ilicic Jojo (@ilicic72)


Η κατάιθλιψη, ωστόσο, εξακολουθεί και τον βασανίζει. Παρότι, φυσικά, η ομάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα διακριτικά και με την ανθρώπινη διάστασή του, ο Γκασπερίνι έχει έναν μήνα να τον βάλει βασικό. Και αποκλείστηκε από τα ματς με Βενέτσια και Ίντερ. Η κατανόηση για ένα ζήτημα υγείας είναι ένα πράγμα. Αλλά οι αγωνιστικές υποχρεώσεις συνεχίζονται για την Αταλάντα και η σκληρή πραγματικότητα είναι πως η σημερινή κατάσταση δε μπορεί να διαιωνιστεί.

Το συμβόλαιο ως το 2023 και η πιθανή αλλαγή ομάδας

Το πρόβλημα με την κατάθλιψη του παίκτη δεν είναι, βέβαια, άλυτο. Θέλει όμως προσπάθεια. Και ίσως πολύ χρόνο. Ο Ίλιτσιτς έχει συμβόλαιο ως το 2023 με την Αταλάντα, ωστόσο ήδη υπάρχουν σκέψεις να προστεθεί στη λίστα των προς παραχώρηση παικτών. Η ομάδα το συζητά και με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Σε μια βδομάδα, ο Κροατικής καταγωγής Γιόζιπ κλείνει τα 34. Έχει κάποια χρόνια μπάλας μπροστά του.

Μια πιθανή αλλαγή περιβάλλοντος ίσως τον βοηθήσει να ξεπεράσει το θέμα με την κατάθλιψη. Και, όπως ήλθαν τα πράγματα, παρότι άδοξο για την Αταλάντα ένα τέτοιο τέλος σε μια τόσο γόνιμη σχέση, επί της ουσίας θα αποτελέσει για εκείνην ένα πρόβλημα λιγότερο. Κι όσο για τον Ολυμπιακό, παρότι φυσικά σε ανθρώπινο επίπεδο ουδείς χαίρεται για ένα ζήτημα υγείας του Ίλιτσιτς τυχόν απουσία του από τα μεταξύ τους ματς θα είναι, αγωνιστικά, ένα πλεονέκτημα για τον Πέδρο Μαρτίνς. Διότι, στα καλά του. ο Γιόζιπ είναι κυριολεκτικά game changer…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αταλάντα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ