Ένα από τα μεγαλύτερα -και πιο ακριβά!- ταλέντα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου στην ουσία έμενε ανεκμετάλλευτο στη Μίλαν. Αλλά ο 56χροος προπονητής των ροσονέρι βρήκε τη λύση. Και είναι λύση ολκής!

Ο ευέλικτος Πιόλι και η τέλεια “μεταγραφή” του Λεάο! Η Μίλαν είναι ο 13ος προπονητικός σταθμός στην καριέρα του 56χρονου τεχνικού. Και ο πιο μακροχρόνιος, ως τώρα. Ο Πιόλι συμπλήρωσε 121 ματς στον πάγκο της ομάδας, 30 περισσότερα από τα 91 του στη Λάτσιο, στο προηγούμενο “ρεκόρ” του.

Είναι πια πολύ έμπειρος. Όχι σε τίτλους. Τέτοιον δεν έχει πάρει. Και η πιο μεγάλη ατομική διάκρισή του ήταν ότι ανακηρύχθηκε Προπονητής του Μήνα, πέρυσι τον Οκτώβριο με τη Μίλαν. Στην πραγματικότητα, εσωτερικά, στην ομάδα τον έχουν για προπονητή… πολλών μηνών. Και δεν το λέμε επειδή διάφορα επιμέρους στατιστικά δείχνουν ότι στα χέρια του η ομάδα κανει σημαντικά βήματα προόδου. Το λέμε για έναν άλλο λόγο.

Το δύσκολο σταυρόλεξο που είχε να λύσει ο Πιόλι

Μετά τον Τζιανπάολο, ο Πιόλι είχε να διαχειριστεί μια πρόκληση για την ομάδα του Μιλάνου. Συγχρόνως μια ανανέωση, αλλά και τη διατήρηση ενός αγωνιστικού προφίλ πρωταθλητισμού. Δύσκολη εξίσωση για ένα σύλλογο με τεράστια ιστορία που, όμως, έχει να δει ευρωπαϊκή διάκριση από το 2007 και πρωτάθλημα από το 2011.

Είπαμε ,όμως. Ο Πιόλι είναι πια έμπειρος. Ξέρει ότι -και- στο ποδόσφαιρο, όταν η ζωή σου φέρνει λεμόνια, καλό είναι να πας να φτιάξεις λεμονάδα και όχι βυσσινάδα. Είναι ρεαλιστής και ευέλικτος προπονητικά. Και μόνη του σταθερά ως προς αυτό είναι ότι λατρεύει το επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ο Λεάο των “ρηχών νερών” για δύο σεζόν…

Κι εδώ έρχεται στην εξίσωση ο Ραφαέλ Λεάο. Ο Πορτογάλος πήγε στο Μιλάνο, από τη Λιλ για 30.000.000 ευρώ, λίγο μετά τα 20α γενέθλιά του (γεν. 10/6/1999). Είχε δύο χρονιές προσαρμογής, στην ουσία. Παρά ταύτα έδειξε ότι το ταλέντο του περισσεύει. Μεταξύ άλλων πέτυχε και το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των Big 5 πρωταθλημάτων, κατά της Σασουόλο, στις 20 Δεκεμβρίου του 2020.

Οι δυο πρώτες σεζόν του Λεάο έκλεισαν με τον παίκτη να γράφει συνολικά 73 συμμετοχές 13 γκολ  και 9 ασίστ για την ομάδα. Δε το λες και εντυπωσιακό. Είπαμε, όμως. Κατ’ αρχάς, ο Λεάο -και ο κάθε Λεάο- δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί σε μια μεγάλη ομάδα της Serie A. Κι έπειτα είναι και το άλλο στη μέση.

Ο Λεάο, αν και, παρά δύο πόντους 1μ90, είναι, κανονικά, εξτρέμ. Παράξενο για παίκτη μ’ αυτο το μπόι, αλλά είναι αληθινό για τον Πορτογάλο. Επειδή είναι εξαιρετικός στο ένας με έναν και με σπουδαία τεχνική κατάρτιση είναι οι πλαγιοκοπήσεις και το παιχνίδι πάνω στη γραμμή και όχι αυτό του “φουνταριστού” που του ταιριάζει περισσότερο.

Η άφιξη του Ζιρού απελευθέρωσε τον Πορτογάλο!

Πριν φτάσει στην ομάδα ο Ολιβιέ Ζιρού, πέρυσι το καλοκαίρι, όμως, ο Πιόλι πολλές φορές είχε τον Λεάο στη θέση του -συχνά- τραυματία Ζλάταν. Φορ περιοχής από εξτρέμ είναι, όμως, δύο τελείως διαφορετικοί ρόλοι. Κανείς δε μπορεί να τους παίξει και τους δυο καλά.

Ο Γάλλος ήταν το… λεμόνι που ήθελε ο Πιόλι για να πάψει να φτιάχνει… βυσσινάδα και με τον Λεάο. Όποτε λείπει ο Ζλάταν, ο Ζιρού παίζει φουνταριστός. Αλλά ο Πορτογάλος παίζει πια μόνο στη θέση του. Εξτρέμ. Και, εκεί, εξελίσσεται σε… εν νέου μεταγραφή για την ομάδα!

Ο Λεάο έχει εφέτος κάτσει στον πάγκο ως αφορμάριστος ή εκτός συστήματος μόλις δύο φορές. Έχει χάσει και τρία ματς λόγω τραυματισμού. Κατά τα λοιπά, όμως, στο πρωτάθλημα έχει παίξει σχεδόν 1500 λεπτά, με απολογισμό 7 γκολ και 4 ασίστ και σε όλες τις διοργανώσεις έχει 27 συμμετοχές, 10 γκολ και 6 ασίστ.

Και γκολ-ποίημα για κορυφή -έστω και με ματς λιγότερο!

Από τα γκολ του, το πιο σημαντικό φυσικά, ως τώρα ήταν αυτό με τη Σαμπντόρια, αφού έδωσε τη νίκη στη Μίλαν και την έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας, έστω κι αν η Ίντερ, με ένα βαθμό λιγότερο πια, έχει κι ένα ματς λιγότερο επίσης. Ένα γκολ σπουδαίας κλάσης, με… “ασίστ” από τον γκολκίπερ Μάικ Μενιάν και φανταστικό κοντρόλ, ντρίπλα και τελείωμα…

Ο Λεάο είναι ο παίκης που, σιγά σιγά λύνει το σταυρόλεξο για τον Πιόλι. Ένας… Λεάο από τα δεξιά, θα είναι ό,τι πρέπει για το αγαπημένο του 4-3-3 -και, προφανώς, αυτό που θα αναζητήσει η ομάδα. Που, εν τω μεταξύ, βλέπει έναν παίκτη για τον οποίο ξόδεψε πολλά πριν από δυόμιση χρόνια να βγάζει πλέον τα λεφτά του και με το παραπάνω.
Είναι κι αυτός ένας ακόμη από τους πολλούς μικρούς λόγους για τους οποίους πέρυσι το Νοέμβριο η Μίλαν ανανέωσε το συμβόλαιο του Πιόλι ως τον Ιούνιο του 2023

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μίλαν

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ