Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και άνθρωπος, ο Σλοβένος έγραψε τη δική του ιστορία στη Serie A και, κυρίως, την ομάδα της ζωής του, την Αταλάντα. Τα προβλήματα με την ψυχική του υγεία τον οδηγούν σε πρόωρο "αντίο" από τα γήπεδα. Αλλά φεύγει με το κεφάλι ψηλά!

Ίλισιτς: Το παραμύθι του, δυστυχώς, είχε και δράκο… Σε μια χώρα που λατρεύει το στιλ, ο Σλοβένος με την καταγωγή από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν έως και “αντιτουριστικός”. Δεν έχει στο αίμα του το σταριλίκι. Ούτε “λάτιν” ταμπεραμέντο, λάμψη, ομορφιά, όλο του το σώμα σκεπασμένο με τατού. Δεν είναι trendy, δεν κάνει περίεργα κουρέματα, δε σου γεμίζει το μάτι. Αλλά στο “αντίο” του από την Αταλάντα, στο ματς με την Τορίνο ένα ολόκληρο γήπεδο τον αποθέωσε όχι από υποχρέωση. Αλλά με αληθινή, βαθιά αγάπη και θαυμασμό για έναν “αντιτουριστικό” που έγινε σύμβολο και ψυχή της ομάδας, της άλλαξε πρόσωπο και έκανε μαζί της ρεκόρ. Για να χάσει τη μάχη από το σκοτεινό θηρίο της κατάθλιψης…

Ένας από τους πιο εγκεφαλικούς παίκτες που πέρασαν (και) από τα ιταλικά γήπεδα, ο “Ιλ Προφεσόρε”, ίσως από τραγική ειρωνία είναι και αυτός που ο ψυχισμός του τον πρόδωσε τα τελευταία χρόνια. Το “μπαμ” ήταν λίγο πριν από τα ματς με τον Ολυμπιακό πέρυσι. Από το Φεβρουάριο εκτός γηπέδων, διαγνωσμένος με κατάθλιψη, ο Ίλισιτς στην ουσία αποχαιρέτισε το ποδόσφαιρο όταν μπήκε αλλαγή για 8 λεπτά στο ματς με την Έμπολι, στο τέλος της περσινής σεζόν.

Ένα μαγικό αριστερό πόδι κι ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό μυαλό

Η μάχη που έδωσε ήταν άνιση. Κι ένας σπουδαίος, όσο και “αθόρυβος” ποδοσφαιριστής περνάει στην ιστορία. Στην Ιταλία από το 2010, σε Παλέρμο, Φιορεντίνα και Αταλάντα, η διαδρομή του Ίλισιτς ήταν γεμάτη επαίνους και θαυμασμό από την κερκίδα. Το μαγικό του αριστερό πόδι, πάνω απ’ όλα όμως, η ταχύτητα σκέψης του και η ικανότητά του να παίξει, πρακτικώς, τα πάντα από τη μέση και μπροστά, τον είχαν πάντοτε ψηλά στην εκτίμηση ειδικών και απλών φιλάθλων.


Στη Serie A, o Ίλισιτς έγραψε συνολικά 339 παιχνίδια, με 99 γκολ και 66 ασίστ. Με την Αταλάντα είχε 60 γκολ και 44 ασίστ σε 4,5, στην ουσία σεζόν και 173 παιχνίδια μαζί της. Κι έκανε κι ένα αξέχαστο ρεκόρ. Πρόπερσι, στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Βαλένθια, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης (31 ετών και 2 μηνών) που πετυχαίνει 4 γκολ σε ματς του θεσμού. Πώς λέμε… μια πρόκριση μόνος του; Έτσι! Ένας ιδιοφυής ποδοσφαιριστής που πρόσφερε μοναδικές στιγμές.

Λιοντάρι στο γήπεδο και παράδειγμα προς μίμηση

Οι φίλοι της Αταλάντα τον λάτρεψαν και για το χαρακτήρα του. Ένα ακούραστο λιοντάρι στο γήπεδο, αλλά συγχρόνως κι ένας σεμνός και μετρημένος άνθρωπος που ποτέ δε θέλησε να “φανεί” πουθενά αλλού παρά μόνο στο χορτάρι. Το θάρρος του να ομολογήσει το πρόβλημά του τον έκαναν και σύμβολο για τη μάχη κατά της κατάθλιψης. Αυτής της μάστιγας που δεν κάνει διακρίσεις σε επιτυχημένους και αποτυχημένους ή πλούσιους και φτωχούς.


Λίγους μήνες πριν από τα 35 του πια (γεν. 29 Ιανουαρίου του 1988), 79 φορές διεθνής, με 16 γκολ, καθώς επίσης και 17 ασίστ για τη Σλοβενία, ο Ίλισιτς αποχαιρετά το ποδόσφαιρο όχι με το κεφάλι σκυφτό, λόγω των προβλημάτων με την ψυχική του υγεία. Αλλά με το κεφάλι ψηλά. Και, επιτέλους, χαμόγελο στα χείλη του, μετά από καιρό. Η μάχη του με το πρόβλημά του, φυσικά, δεν έχει τελειώσει. Αλλά από το παιχνίδι φεύγει ως ένας πολύ ξεχωριστός παίκτης και άνθρωπος, που και στο χορτάρι, αλλά και στη ζωή ήταν πάντα ένα παράδειγμα προς μίμηση για συμπαίκτες, αντιπάλους και όποιον αγαπά πραγματικά το ποδόσφαιρο. Θα λείψει…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αταλάντα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ